loader
Elaborati si practicati o buna igiena cibernetica

Elaborati si practicati o buna igiena cibernetica

ZYXEL Networks va pune la dispozitie un ghid pentru a elimina obiceiurile dumneavoastra nesanatoase de igiena cibernetica

Termenul de igiena cibernetica a fost adoptat si promovat pentru ca utilizatorii, fie ei individuali ori membri ai organizatiilor, sa inteleaga ca activitatile lor si interactiunile din mediul cibernetic au efect asupra „sanatatii” si integritatii dispozitivelor, sistemelor si a datelor pe care le detin sau le gestioneaza.

O igiena corecta se bazeaza pe un set de reguli invatate inca din copilarie si ceva care, in general, ramane cu tine pentru tot restul vietii. Acesta implica trei principii de baza: utilizarea produselor si instrumentelor care se potrivesc nevoilor dumneavoastra de igiena, indeplinirea corecta a acestor sarcini de igiena si stabilirea unei rutine. La fel ca igiena personala, igiena cibernetica se construieste si se mentine inca din primele stadii de utilizare a dispozitivelor IT, iar respectarea acestor reguli are impact atat la nivel individual, cat si in special la cel al grupului/retelei din care face parte utilizatorul.

ZYXEL Networks abordeaza proactiv securitatea cibernetica a clientilor sai si include in produsele si serviciile sale elemente de securitate ce creaza un cadru general pentru derularea in siguranta a activitatilor. Cu toate acestea, unii utilizatori considera securitatea cibernetica ca fiind o constanta, dar experienta ne arata ca acest lucru se poate schimba, pe masura ce amenintarile cibernetice continua sa evolueze. Din acest motiv, Zyxel Networks a urmarit comportamentul utilizatorilor si semnaleaza cele mai des intalnite 4 obiceiuri nesanatoase de securitate cibernetica, precum si cele mai bune practici de care aveti nevoie pentru a le elimina.

Obiceiul #1: Nu securizati accesul la retea

Bune practici:

• Activati autentificarea cu mai multi factori folosind, de exemplu, coduri PIN, coduri de verificare pe mobil, identificatori biometrici si token-uri de securizate

• Configurati diferite niveluri de autorizare de acces si pastrati inregistrarile de acces

• Setati limitari si controale pentru conturile cu acces privilegiat

• Utilizati credentiale temporare de securitate pentru datele critice – NU chei de acces!

• Utilizati un VPN pentru a va masca IP-ul atunci cand navigati in retele publice sau va conectati la birou

Cyber Readiness Institute arata ca peste 50% dintre companiile mici nu au implementat autentificarea cu mai multi factori.

Obiceiul #2: Lasati atacurile de phishing sa isi atinga tinta

Cum sa le evitati?

• Deschideti linkuri si atasamente NUMAI din surse de incredere

• Verificati indeaproape detaliile expeditorului – de exemplu, domeniul adresei de e-mail pare legitim?

• Fiti atenti la solicitarile de informatii personale si la ofertele care sunt prea bune pentru a fi adevarate

• Utilizati un firewall ca scut intre computer si un atacator pentru a preveni atacurile externe

Conform unor studii efectuate de Verizon, pana la 90% dintre atacurile cibernetice de succes implica phishing.

Obiceiul #3: Ignorati actualizarile de software

Sfaturi pentru a evita problemele:

• Mentineti la zi actualizarile tuturor programelor, firmware-ului, browserelor si aplicatiilor

• Acceptati actualizarile de indata ce sunt disponibile

• Activati actualizarile automate, astfel incat sa le puteti obtine intotdeauna din sursa originala

• Nu va lasati pacalit de mesaje scam care va spun sa descarcati actualizari urgente

31% dintre respondentii la sondaj un sondaj realizat de National Cybersecurity Alliance au afirmat ca instaleaza „uneori, rar sau niciodata” actualizarile de software.

Obiceiul #4: Treceti cu vederea riscurile din retelele sociale

Cum sa le contracarati?

• Nu distribuiti prea mult informatii personale sau de afaceri

• Nu acceptati cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoasteti

• Nu folositi pe dispozitivele de serviciu aplicatiile de retele sociale pentru uz personal

Cyber Readiness Institute arata ca 56% dintre IMM-uri vad utilizarea retelelor sociale de catre angajati ca o amenintare pentru securitatea cibernetica.

Va invitam sa descoperiti suitele de produse si servicii ZYXEL Networks pe site-ul oficial al companiei la www.zyxel.com, precum si programul de training pentru specialisti ZYXEL Campus Academy.

Despre Zyxel Networks

Zyxel Networks ofera solutii de retea si securitate de top pentru utilizatorii din mediul business si de acasa. Solutia sa de retea cloud Nebula simplifica calatoria catre o retea sigura si fiabila si protejeaza fara probleme utilizatorii de amenintarile la adresa securitatii retelei. Zyxel colaboreaza cu reteaua sa de parteneri pentru a deservi peste un milion de afaceri pe 150 de piete, cu peste 100 de milioane de dispozitive de conectare.

Autori