loader

Aproape jumatate din firmele globale de servicii financiare se asteapta sa realizeze fuziuni sau achizitii in urmatoarele 12 luni

Activitatea de tranzactionare din domeniul serviciilor financiare globale se intensifica si 46% dintre executivii acestor companii intentioneaza sa realizeze achizitii in urmatoarele 12 luni – se arata in cea de-a douasprezecea editie a barometrului EY - Financial Services Confidence Barometer.

Acesta este un studiu bianual care sondeaza opiniile a peste 1.600 de directori executivi din companii mari din intreaga lume si din diverse industrii. 154 dintre directorii executivi intervievati activeaza in sectoare precum cel bancar, pietele de capital, asigurari si managementul de bunuri si active.

 

Sectorul bancar si pietele de capital vor domina fuziunile si achizitiile din sfera serviciilor financiare in 2015
Activitatea de tranzactionare de pe piata bancara si de pe pietele de capital la nivel global cunoaste un avant semnificativ, 52% dintre directorii executivi intentionand sa efectueze achizitii in urmatoarele 12 luni, fata de doar 29% in 2014.

 

Nivelul de activitate din sectorul bancar si de pe pietele de capital depaseste cresterea din sectorul serviciilor financiare pe ansamblu - unde 46% dintre executivi se asteapta sa realizeze achizitii in urmatoarele 12 luni. Perspectiva asupra economiei globale reprezinta unul dintre motivele de crestere a interesului pentru fuziuni si achizitii; 80% din directorii executivi din banci sunt optimisti, fata de 70% cu sase luni in urma. De asemenea, 78% dintre acestia si-au exprimat increderea in castigurile corporatiste.

 

Florin Vasilica, Lider al departamentului de Asistenta in tranzactii, EY Romania, declara: "Cresterea numarului si a calitatii oportunitatilor de achizitie, precum si a probabilitatii de incheiere a unor tranzactii sporesc gradul de incredere. Marjele comprimate ale ratei dobanzii si presiunea exercitata de reglementarile asupra capitalului ar putea duce la noi consolidari in industrie si la vanzari de active, in vreme ce nevoia de a tine pasul cu ritmul inovarii accelereaza achizitiile. Dupa ce am fost martorii unei revigorari a activitatii de M&A in 2014, ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue sa se manifeste puternic pe piata si in 2015."

 

65% dintre executivii din banci au declarat ca isi vor axa strategiile de M&A pe tranzactii transfrontaliere in regiunea invecinata, fata de 15% care se vor concentra pe tranzactii interne si 20% care se vor concentra pe tranzactii globale. Marea Britanie, India, Germania, Rusia si Africa de Sud reprezinta principalele destinatii de investitii pentru sectorul bancar in 2015.

 

In contextul in care bancile sunt nevoite sa utilizeze noile tehnologii pentru a ramane competitive, 59% din activitatea M&A va fi orientata catre investitii inovatoare, care ar putea duce la modificari ale intregului model de business, cum ar fi patrunderea intr-un alt sector industrial. Pe ansamblul sectorului de servicii financiare, 65% din activitatea M&A va tinti diverse forme de investitii inovatoare.

 

Majoritatea asiguratorilor vizeaza tranzactii globale
Directorii executivi din asigurari tind catre o abordare globala in 2015, 61% dintre ei axandu-si strategia de M&A pe tranzactii globale in acest an, fata de 27% de la nivelul tuturor sectoarelor de servicii financiare.

 

 

 

39% dintre asiguratori intentioneaza sa efectueze achizitii in urmatoarele 12 luni fie pe plan intern, fie in regiunea imediat invecinata, fie la nivel global. Mediul economic actual face ca achizitiile sa devina o optiune atractiva. Aplicarea Solvency II va cere companiilor de asigurari sa-si imbunatateasca structura de ansamblu a operatiunilor si a bilanturilor. Intre timp, firmele de reasigurari se confrunta cu presiuni de crestere a valorii pentru investitori, fapt care ii determina pe directorii executivi sa-si indrepte atentia catre fuziuni si achizitii.

 

Asiguratorii sunt mai optimisti in privinta economiei globale, 79% dintre ei avand o perspectiva pozitiva, fata de 65% cu sase luni in urma. 70% dintre ei au incredere in castigurile corporatiste, fata de 75% la nivelul intregului sector de servicii financiare. Cum asiguratorii cauta sa-si imbunatateasca eficienta operationala, sa satisfaca noile cerinte de reglementare si sa ramana competitivi, este de asteptat ca 85% din activitatea de M&A sa se deruleze sub forma investitiilor inovatoare.

 

Jumatate din managerii de active se asteapta la cresterea numarului de fuziuni si achizitii
Desi 22% din executivii din managementul bunurilor si al activelor intentioneaza sa efectueze tranzactii in urmatoarele 12 luni, 50% dintre ei se asteapta la cresterea numarului de tranzactii. Comparativ, pe ansamblul sectorului de servicii financiare, 46% intentioneaza tranzactii si 58% se asteapta la crestere.

 

Jumatate dintre executivii din managementul de bunuri si active isi axeaza strategiile M&A pe tranzactii transfrontaliere in regiunea imediat invecinata, cealalta jumatate avand ca tinta tranzactiile de pe piata interna. Cum pietele globale si clasele de active se gasesc in cicluri economice diferite, investitorii se asteapta ca managerii de active sa urmareasca profituri de pe urma investitiilor plasate oriunde exista oportunitati. Pe masura ce optimismul legat de economia globala creste si atragerea de bunuri globale pentru dobandirea beneficiilor de scala devine tot mai importanta, ne putem astepta ca tot mai multi manageri de active sa ia in calcul optiunea tranzactiilor.

 

67% din executivii din managementul de bunuri si active sunt optimisti in privinta economiei globale, procent in crestere fata de 55% inregistrat cu sase luni in urma. Comparativ, la nivelul intregului sector de servicii financiare, procentul se ridica la 78%. Inovatia va fi tinta managerilor de active, 75% din activitatea de M&A derulandu-se in investitii inovatoare, comparativ cu 65% de la nivelul tuturor companiilor din servicii financiare.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL