loader

Apartamentele noi ale Capitalei se vand cu pana la 60% mai scump decat cele vechi

Zona de Nord a Capitalei inregistreaza cele mai mari diferente ale preturilor medii de tranzactionare intre apartamentele vechi si cele noi, conform unui studiu efectuat de HomeFinders.ro

Studiul se bazeaza pe o analiza comparativa a preturilor medii de tranzactionare ale apartamentelor din blocuri vechi versus apartamente din blocuri noi, situate in aceeasi zona. Analiza releva existenta anumitor zone din Bucuresti in care diferentele de pret sunt semnificative. Unele dintre cele mai mari diferente de preturi se regasesc pe strada Zagazului, unde preturile medii de tranzactionare in blocurile noi sunt cu 60,58% mai mari comparativ cu blocurile construite in anii ’80, situate in imediata apropiere, in cartierul Aviatiei. Astfel, pretul mediu de tranzactionare in blocurile noi din zona Zagazului este de aproximativ 2200 euro pe metru patrat util, in timp ce pretul mediu de trazactionare pentru un apartament dintr-un bloc vechi situat in cartierul Aviatiei ajunge la 1370 euro pe metru patrat util.

 

O diferenta asemanatoare intre preturile de tranzactionare ale apartamentelor noi si cele ale apartamentelor vechi se inregistreaza tot in zona de Nord a Capitalei, in Floreasca, unde pretul unei locuinte noi este cu aproximativ 50% mai mare decat acela al unei locuinte vechi. Aici insa, blocurile sunt mai vechi, construite in anii ’50-’60.

 

In zonele semicentrale, una dintre cele mai mari diferente de pret se regaseste in zona Piata Iancului. Aici, apartamentele vechi se tranzactioneaza la un pret mediu de aproximativ 1060 euro pe metru patrat util, in timp ce apartamentele noi se vand cu un pret mediu de 1350 euro pe metru patrat util, pret cu 27,35% mai mare.

 

Diferentele de pret mediu de tranzactionare scad insa in anumite zone centrale, precum zona Calarasilor, unde pretul intr-un bloc construit in anii ’90 este de 1275 euro, iar intr-un bloc nou, pretul ajunge la 1450 euro, raportat la metru patrat util, o diferenta de doar 13,72%.

 

In zonele de Sud, dar si in alte zone din extremitatea de Est sau de Vest a Bucurestiului, diferentele de pret sunt insesizabile intre apartamente situate in constructiile ridicate in anii ’80 – ’90 si apartamentele aflate in blocurile noi, construite in prezent. Mai mult, in aceste zone exista si situatii in care dezvoltatorii au aplicat politici agresive de vanzare, motivati de dorinta de a construi un numar cat mai mare de apartamente, iar in cateva cazuri, preturile raportate la suprafata utila a locuintelor au fost chiar mai mici decat cele din imobilele construite in anii ’80.

 

Piata rezidentiala noua se diferentiaza de cea veche si la nivelul marjelor de negociere. Din experienta tranzactiilor pe care HomeFinders.ro le-a asistat pana acum, se remarca faptul ca in unele cazuri negocierea cu dezvoltatorii este mai facila, in special datorita faptului ca majoritatea includ anumite marje de negociere de la inceput. in schimb, proprietarii apartamentelor vechi isi personifica locuintele, se ataseaza emotional de acestea si, prin urmare, le este mai dificil sa negocieze pretul.

 

Totodata, marginile de negociere au scazut in zonele unde cererea este mai mare si nu exista suficiente oferte care sa o acopere.

 

„In zonele Centrale si de Nord, cererea este in crestere, sustinuta si de imbunatatirea conditiilor de creditare, insa oferta noua disponibila astazi pe piata ramane inca relativ constanta, motiv pentru care marginile de negociere sunt in scadere. In aceste zone, precum si in zonele semicentrale, unde HomeFinders.ro isi desfasoara activitatea, reusim sa obtinem, in medie, un pret de tranzactionare cu 12% mai mic comparativ cu pretul de listare”, explica Matei Malos, Managing Partner HomeFinders.ro.

 

Articol furnizat de HomeFinders.ro, http://www.homefinders.ro/.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL