loader

Modul in care cresterea PIB-ului Romaniei o depaseste pe cea a UE

Bursa de valori a Romaniei prospera, dar Greg Konieczny, vice-presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, e de parere ca pe termen lung cresterea va fi generata doar printr-un sprijin mai bun din partea guvernului

Romania a facut progrese semnificative in ceea ce priveste stabilizarea economiei sale prin masuri dure de austeritate, programe de privatizare si initierea consolidarii fiscale in decursul ultimilor ani. In plus, a mentinut un nivel redus al inflatiei si balante de cont curent si fiscal sustenabile, si se afla intr-o pozitie buna pentru a promova la categoria pietelor emergente.


Imbunatatirea tarii din perspectiva competitivitatii globale e deloc surprinzatoare. Aceasta a inregistrat una dintre cele mai ridicate rate de crestere a PIB-ului in Uniunea Europeana in primul trimestru din 2014, cu PIB-ul crescand cu 3,8% de la an la an. In acelasi timp, cresterea sub asteptari a PIB-ului in al doilea trimestru din 2014, cand economia Romaniei a crescut cu 1,4%, a fost suficienta pentru a depasi majoritatea membrilor UE. Cresterea consumului privat, sustinut de cresterile salariale si de rata joasa a somajului, a contribuit semnificativ la aceasta evolutie. Cererea privata continua sa beneficieze de pe urma inflatiei reduse si a dobanzilor mici, care vor stimula de asemenea si increderea consumatorilor.

 

Finante publice stabile
Finantarea publica a fost stabila pe parcursul ultimilor ani, in urma eforturilor depuse de Guvernul Romaniei pentru a se conforma cerintelor impuse de Fondul Monetar International ca parte a acordurilor de tip stand-by. Romania are, de asemena, una dintre economiile cele mai solide din punct de vedere financiar din regiune, dupa ce a trecut prin ajustari macro si structurale semnificative in cadrul actualului program cu FMI/Banca Mondiala/Comisia Europeana. Privatizarile si listarile intreprinderilor de stat au incurajat companiile sa devina mai transparente si au sustinut o rezistenta crescuta in fata presiunilor politice. Beneficiile aducerii acestor companii la bursa sunt vizibile, iar calea e batatorita pentru ca recent listatele companii sa devina mai eficiente si semnificativ mai profitabile.


O alta contributie la imbunatatirile structurale in cadrul intreprinderilor de stat din Romania a fost adusa de aprobarea unui cod de guvernanta corporativa, care presupune numirea de consilii independente si manageri profesionisti care sa conduca aceste companii.


Prin recenta lansare a initiativei STEAM, autoritatea de supraveghere financiara din Romania abordeaza de asemenea cu succes problema investitiilor in tara, limitand birocratia in ceea ce priveste accesul la pietele de capital de catre investitorii straini, crescand eficienta reglementatorului si standardele de guvernare corporativa.

 

 

 

Progres lent
Cu toate acestea, tara mai are inca un drum lung de parcurs. Progresul a fost lent si inca e nevoie de reforme structurale, in special in sectorul energiei si cel al transporturilor. Promisiunile referitoare la liberalizarea completa a preturilor gazului si electricitatii, facute institutiilor financiare internationale, trebuie respectate, deoarece ar aduce mai multe investitii si crestere in aceste sectoare.


Eforturile sustinute pentru reformarea intreprinderilor de stat ramane un aspect cheie, impiedicand accelerarea cresterii economice. Desi un sistem nou, modern, de guvernanta corporativa a fost implementat pentru aceste companii, uneori masurile au fost realizate doar pe jumatate. Exista in continuare interferenta politica in procesul de numire a managerilor, si se observa o lipsa a alinierii intereselor directorilor executivi ai companiilor cu cele ale actionarilor deoarece, in majoritatea cazurilor, acestia inca nu sunt stimulati adecvat, iar criteriile de performanta inca nu sunt foarte bine alese.


Taxele mari pentru a investi in piata de capital din Romania si reglementarile excesive si imprevizibile continua de asemenea sa puna presiune asupra fluxurilor de investitii straine din cauza riscurilor asociate cu piata locala.

 

Impactul politic
Dezvoltarea pietelor de capital romanesti depinde in mare masura si de Guvernul Romaniei. Intarzierile politice, inclusiv alegerile prezidentiale din luna noiembrie, ar putea incetini progresul reformelor deja intarziate.


Desi programul de privatizari s-a aflat in centrul pietei de capital primare din Romania, privatizarile si IPO-urile au nevoie de sprijin in continuare din partea guvernului pentru a sustine aceste companii sa isi atinga potentialul intreg si pentru a genera investitii straine, care vor ajuta economia sa creasca si sa se dezvolte.


Bursa de valori nu va genera crestere pe termen lung fara ajutor, iar ofertele publice de succes trebuie sa castige increderea investitorilor.


Guvernul Romaniei si-a dovedit angajamentul fata de dezvoltarea pietei de capital prin IPO-urile recente, care au inclus listarile de succes ale companiilor Romgaz si Electrica, si prin lansarea unei dezbateri publice cu privire la adoptarea legislatiei pentru indepartarea unora dintre barierele care impiedica crearea pietelor de capital moderne in Romania.

 

Stabilitate macro
Desi cadrul pentru reforme a fost creat, potentialul de investitii al Romaniei trebuie sa fie sprijinit.


Deschiderea companiilor pentru capitalul privat are potentialul de a contribui in continuare la stabilitatea macroeconomica prin imbunatatirea investitiilor straine directe si de portofoliu, precum si de a facilita dezvoltarea pietei de capital. Dobanzile aflate la minime istorice completeaza lista de oportunitati deoarece acestea promit sa declanseze cresterea bazei de investitori locali de retail si institutionali.


Exista suficient momentum pentru ca Romania sa aiba o crestere de 3% pe an. O absorbtie mai buna a fondurilor UE ar putea contribui chiar la o crestere anuala de 5% in urmatorii ani, ceea ce ar face din Romania una dintre economiile cu cea mai rapida rata de crestere din Europa.

 

Articol scris de Greg Konieczny, Vicepresedinte executiv Templeton Emerging Markets Group si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, preluare Investment Week
 

Autori

foto
FONDUL PROPRIETATEA SA