EY a analizat primul val de rapoarte de sustenabilitate conforme cu CSRD, emise de un esantion de sapte dintre cele mai mari banci din Romania. Principalele observatii au relevat ca schimbarile climatice sunt recunoscute universal ca reprezentand un aspect semnificativ, alaturi de propria forta de munca, 100% dintre banci indicand aceasta tema drept prioritara. Acest consens general subliniaza stringenta elaborarii unor strategii concrete de catre banci, care sa se alinieze obiectivelor globale in materie de sustenabilitate si sa sporeasca rezilienta fata de riscurile climatice.
In prima parte a anului 2025, bancile din Romania au publicat primele rapoarte de sustenabilitate conforme cu Directiva de raportare de sustenabilitate de catre intreprinderi (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) si cu noile Standarde europene de raportare de sustenabilitate. Aceasta evolutie marcheaza un pas semnificativ catre transparenta si o responsabilitate sporita in sectorul bancar si reflecta un angajament tot mai puternic fata de sustenabilitate si practici bancare responsabile. CSRD impune tuturor companiilor mari din UE, inclusiv bancilor, sa prezinte situatii auditate de sustenabilitate pentru anul 2024, armonizand transparenta intreprinderilor cu Pactul ecologic european si extinzand prevederile fostei Directive de raportare nefinanciara (Non-Financial Reporting Directive, NFRD).
Tabloul general al temelor semnificative de sustenabilitate
Schimbarile climatice, conditiile de munca ale angajatilor, drepturile consumatorilor si conduita in afaceri au fost cele mai frecvent identificate teme de catre bancile din Romania, in concordanta cu tendintele observate in randul altor banci din UE. Drept urmare, majoritatea bancilor vor trebui sa se concentreze pe elaborarea unor planuri clare de tranzitie, care sa includa si obiective cuantificabile.
Massimo Bettanin, partener Climate Change & Sustainability Services in cadrul EY Romania, a declarat: „Datele arata un consens clar la nivelul intregului sector cu privire la abordarea schimbarilor climatice ca prioritate, 100% dintre institutii recunoscand caracterul semnificativ al acestei teme. Bancile sunt asteptate sa transpuna aceasta constientizare in elaborarea unor planuri de tranzitie solide, aliniate cu obiectivele Acordului de la Paris”.
Razvan Pirnac, partener Financial Services Risk Management in cadrul EY Romania: „In ultimul an, am observat o variabilitate climatica accentuata si un numar tot mai mare de fenomene meteorologice extreme. In acest context, bancile si alte companii mari ar putea considera oportuna accelerarea si perfectionarea planurilor de tranzitie, atat pentru a atenua riscurile emergente, cat si pentru a valorifica oportunitatile intr-un mediu in schimbare”.
In ceea ce priveste aspectele sociale si de guvernanta, toate bancile au identificat ca teme importante propria forta de munca, consumatorii si utilizatorii finali, precum si conduita in afaceri. Demn de remarcat este faptul ca 29% dintre banci si-au extins evaluarile de materialitate, pentru a include atat lucratorii din lantul valoric, cat si comunitatile afectate, reflectand o constientizare tot mai mare a impactului generat de lantul valoric al bancilor.
Indicatori de mediu
Profilul emisiilor de gaze cu efect de sera: analiza EY a confirmat ca 99,8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera raportate de bancile din Romania au fost reprezentate de emisiile din categoria 3 – emisii indirecte la nivelul intregului lant valoric, inclusiv emisiile din activitatile economice ale clientilor care beneficiaza de finantare.
In medie, bancile au acoperit 66% din portofoliile lor in calculul emisiilor finantate, subliniind necesitatea extinderii acoperirii portofoliului si a perfectionarii proceselor de colectare a datelor.
Intensitatea medie a emisiilor de gaze cu efect de sera aferente portofoliului finantat a fost de 29 tCO2e la fiecare 1 milion de lei finantat.
Rata activelor verzi: un alt indicator de performanta de mediu este rata activelor verzi (RAV), care masoara ponderea activelor eligibile ale unei banci care finanteaza activitati durabile din punct de vedere ecologic, conform Taxonomiei UE. Pentru anul 2024, bancile din Romania au raportat o valoare medie a RAV calculata pe baza cifrei de afaceri de 0,41%, respectiv 1,11% pe baza cheltuielilor de capital (CapEx).
Indicatori sociali
Indicatorii sociali au oferit informatii privind diversitatea fortei de munca, fluctuatia personalului si demersurile de formare. Ponderea medie a femeilor in randul angajatilor a fost de 74,8%, in timp ce rata medie a fluctuatiei personalului s-a situat la 12,7%. Initiativele de formare au fost solide, cu o medie anuala de 46,4 ore de instruire per angajat, ceea ce indica o abordare activa in ceea ce priveste dezvoltarea si implicarea angajatilor. Desi femeile reprezinta o proportie semnificativa din totalul fortei de munca a bancilor analizate, exista un decalaj de salarizare mediu de 27,8% intre angajatii barbati si femei. Barbatii ocupa preponderent posturi generatoare de venituri, in timp ce femeile sunt repartizate in functii de suport, care sunt, in mod obisnuit, remunerate la un nivel inferior fata de rolurile de baza din sectorul bancar.
Indicatori de guvernanta
Bancile romanesti dispun de diversitate la nivelul organismelor de conducere, cu o medie de 54% membri independenti si 40% reprezentare feminina in consiliile de supraveghere. Aceasta diversitate este esentiala pentru incurajarea gandirii inovatoare si pentru a se asigura ca procesul decizional are in vedere o gama larga de perspective.
Prevenirea coruptiei si a mitei a fost evidentiata ca element esential al politicilor de guvernanta, un procentaj impresionant de 95,3% dintre functiile expuse la risc fiind vizate de programe de instruire specifice, ceea ce reflecta angajamentul bancilor fata de desfasurarea operatiunilor in mod etic.
In plus, 71% dintre banci au integrat aspecte legate de sustenabilitate in remuneratia membrilor organismelor de conducere, demonstrand o integrare a performantei ESG in sistemul de remunerare.
Concluzii
Per total, aceste observatii demonstreaza ca bancile romanesti construiesc o fundatie solida pentru o activitate bancara responsabila. Odata cu evolutia reglementarilor, in special prin viitorul pachet de simplificare EU Omnibus al Comisiei Europene, care propune modificari punctuale ale CSRD, ale Directivei privind diligenta necesara in materie de sustenabilitate a intreprinderilor (CSDDD) si ale Regulamentului privind taxonomia UE, bancile vor trebui sa isi consolideze in continuare sistemele de colectare si gestionare a datelor, sa isi perfectioneze metodologiile privind riscurile climatice, pentru a asigura conformitatea deplina cu Regulamentul privind cerintele de capital (CRR) si cu Directiva privind cerintele de capital (CRD) si pentru a isi respecta angajamentele in materie de sustenabilitate.
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.
Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com
Despre raport
Acest raport analizeaza principalele informatii cu privire la sustenabilitate raportate de un grup de sapte banci romanesti in rapoartele lor anuale aferente anului 2024. Cele sapte institutii financiare fac parte din primul val de banci romanesti care au obligatia sa publice rapoarte privind sustenabilitatea conforme cu CSRD.
Raportul abordeaza atat indicatori cantitativi, cat si informatii calitative referitoare la aspectele semnificative de mediu, sociale si de guvernanta.