Economia ucraineana are nevoie de aproximativ 524 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani pentru redresare si crestere, potrivit raportului RDNA4 al Bancii Mondiale. Investitiile strategice in reconstructie si modernizare sunt esentiale pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana si pentru stabilitatea sa pe termen lung, oferind totodata oportunitatea de a reconstrui si consolida sectoare-cheie. Conform PwC, principalele industrii care ofera oportunitati semnificative sunt agricultura, energia si resursele minerale.
Un nou raport PwC, intitulat „Explorarea oportunitatilor de investitii in reconstructia Ucrainei: o abordare strategica pentru investitori”, subliniaza necesitatea investitiilor in aceste domenii si prezinta stimulentele oferite celor care doresc sa participe la redresarea Ucrainei.
Agricultura
Sectorul agricol ucrainean are nevoie urgenta de finantare, estimandu-se ca sunt necesare aproximativ 55 de miliarde de dolari pentru redresare. Investitiile in tehnici agricole modernizate si in imbunatatirea lanturilor de aprovizionare sunt asteptate sa creasca productivitatea. Instrumente emergente – precum analiza datelor pentru culturi si sistemele automate de irigatii – contribuie la eficienta si la o mai buna gestionare a resurselor, sustinand o crestere durabila pe termen lung.
Resurse minerale
Zacamintele minerale ale Ucrainei – precum minereul de fier, carbunele si elementele rare – sunt esentiale pentru numeroase industrii. Imbunatatirile in tehnologiile de extractie fac ca investitiile in aceste resurse sa fie mai eficiente si mai sustenabile.
Energie
Sectorul energetic necesita aproximativ 68 de miliarde de dolari pentru redresare. Guvernul ucrainean ofera stimulente semnificative celor care investesc in energie regenerabila. Pentru a asigura rezilienta pe termen lung a sectorului energetic, este esentiala utilizarea unor sisteme avansate de gestionare a retelei si intretinere predictiva, care optimizeaza distributia energiei si reduc riscurile operationale.
Ucraina va avea nevoie, de asemenea, de aproximativ 78 de miliarde de dolari pentru investitii in infrastructura – inclusiv drumuri, poduri, locuinte si industrii de baza. Sectorul locuintelor necesita aproximativ 84 de miliarde de dolari.
”Ucraina ofera stimulente celor interesati sa finanteze proiecte strategice si sa participe la redresarea tarii. In primul rand, putem mentiona regimul parcurilor industriale, care include scutiri de taxe, reduceri de taxe vamale si programe de sprijin financiar direct. De asemenea, proiectele evaluate la peste 12 milioane de euro pot beneficia de sprijin de pana la 30% din valoarea CAPEX din partea statului. Alte modificari legislative sunt in pregatire pentru a atrage mai multe investitii”, a declarat Oleksiy Katasonov, Partener, Lider al departamentelor Taxe, Juridic si Resurse Umane la PwC Ucraina.
”In ciuda riscurilor geopolitice si economice, Ucraina a demonstrat o rezilienta remarcabila, consolidandu-si cadrul legislativ pentru a crea conditii atractive pentru investitii in reconstructia si dezvoltarea durabila a tarii”, a declarat Daniel Anghel, Country Managing Partner, PwC Romania.
”Investitorii sunt, pe buna dreptate, precauti – dar Ucraina ofera o combinatie rara de amploare, urgenta si potential de rentabilitate. Oportunitatile din agricultura, energie, resurse minerale si infrastructura sunt remodelate prin reforme si inovatie. Ajutam clientii sa treaca dincolo de titlurile din presa pentru a evalua fezabilitatea reala a investitiilor si pentru a elabora strategii care pot avea succes in acest mediu in schimbare.”, a spus Lev Holubec, Partener in cadrul PwC SUA.
Modificarile anticipate includ proiecte de lege privind simplificarea parteneriatelor public-private. Aceste documente propuse urmaresc sa creeze ghiduri actualizate pentru evaluarea proiectelor si metodele de finantare, atragand mai multe investitii straine directe. Un alt pas necesar este dezvoltarea unui cadru de reglementare transparent pentru parcurile industriale, axat pe dezvoltarea durabila. In cele din urma, este nevoie de reforme pentru a simplifica barierele birocratice in calea investitiilor, cum ar fi reglementarile excesive si procesele complexe de obtinere a autorizatiilor si licentelor.
Despre PwC
La PwC, ajutam clientii sa construiasca incredere si sa se reinventeze, astfel incat sa transforme complexitatea intr-un avantaj competitiv. Suntem o retea orientata spre tehnologie si sustinuta de oameni, cu peste 370.000 de profesionisti in 149 de tari. In domenii precum audit, taxe si juridic, tranzactii si consultanta, contribuim la construirea, accelerarea si mentinerea progresului.
PwC este prezenta pe piata din Ucraina din 1993. Sediul central al firmei se afla la Kiev, iar birourile cu servicii complete sunt in Lviv si Dnipro. Echipa noastra, formata din peste 1.000 de profesionisti, este dedicata furnizarii de servicii de calitate in domeniile auditului, fiscalitatii, juridic si consultanta.