Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Sondaj RoCoach: In ochii angajatilor din Romania un „lider bun” nu e neaparat carismatic, ci consecvent, prezent, uman si predictibil | DoingBusiness.ro
loader
Sondaj RoCoach: In ochii angajatilor din Romania un „lider bun” nu e neaparat carismatic, ci consecvent, prezent, uman si predictibil

Sondaj RoCoach: In ochii angajatilor din Romania un „lider bun” nu e neaparat carismatic, ci consecvent, prezent, uman si predictibil

Profilul liderului ideal, vazut de echipa, este al unei persoane consecvente, integre, capabile sa inteleaga si sa sustina oamenii din jur, potrivit unui sondaj RoCoach

Intr-o piata a muncii aflata intr-o continua transformare, unde competitia pentru atragerea si pastrarea talentelor devine tot mai intensa, leadershipul de calitate se contureaza ca un adevarat avantaj strategic. Nu mai este suficient sa „fii sef”, sa ai o functie de conducere, ci conteaza cum te raportezi la oameni si cum construiesti o relatie bazata pe incredere, claritate si respect. Profilul liderului ideal, vazut de echipa, este al unei persoane consecvente, integre, capabile sa inteleaga si sa sustina oamenii din jur, potrivit unui sondaj RoCoach realizat la nivel national pe un esantion de peste 600 de respondenti. Angajatii nu mai sunt impresionati de autoritatea formala sau carisma personala, ceea ce conteaza cu adevarat este caracterul liderului si coerenta dintre ceea ce spune si ceea ce face.

Studiul arata clar ca exista diferente mari intre felul in care se vad managerii si modul in care ii percep angajatii. De exemplu, mai bine de jumatate dintre lideri (53,7%) cred ca sunt foarte etici, dar doar unul din patru angajati (27,4%) este de acord cu aceasta afirmatie. Aproape jumatate dintre manageri (49,2%) spun ca sunt empatici, insa angajatii simt altceva: cei mai multi (48,8%) spun ca empatia sefilor lor e doar „asa si asa”.

La fel este si cand vine vorba de flexibilitate, 40% dintre manageri cred despre ei ca sunt foarte adaptabili, in timp ce doar 23% dintre angajati confirma acest lucru. Mai mult, doua treimi dintre lideri spun ca isi asuma deciziile, in timp ce doar 3 din 10 angajati simt cu adevarat acest lucru. Iar cand vine vorba de viziune si directie clara, 52% dintre manageri cred ca sunt buni la asta, dar doar un sfert dintre angajati simt ca au parte de o directie bine conturata din partea lor, conform sondajului RoCoach.

Datele arata ca angajatii considera profesionalismul cea mai importanta calitate a unui lider (23 de mentiuni), urmat de o comunicare eficienta (22 de mentiuni) si empatie (20 de mentiuni). Etica si corectitudinea apar si ele frecvent (16 mentiuni), la fel ca experienta profesionala solida (16 mentiuni), ceea ce subliniaza ca angajatii prefera stabilitate, claritate si integritate, si mai putin pe autoritate sau carisma.

Diferentele dintre cum se vad liderii si cum sunt perceputi de angajati nu tin doar de imagine, ci au un impact direct asupra motivatiei si increderii in echipa. De exemplu, doar 36% dintre angajatii romani spun ca primesc sprijinul de care au nevoie din partea managerului direct, in timp ce 68% dintre lideri sunt convinsi ca ofera tot suportul necesar, mai arata datele sondajuui RoCoach. La fel, doar 30,1% dintre angajati simt ca exista o comunicare deschisa si transparenta, comparativ cu 56,7% dintre manageri care cred ca stau foarte bine la acest capitol.

Cand vine vorba de luarea deciziilor, doar 19,6% dintre angajati sunt complet de acord ca managerul lor gandeste critic si ia decizii bine fundamentate. In schimb, 26,8% dintre lideri cred despre ei insisi ca fac acest lucru. Diferenta dintre cum se vad managerii si cum sunt perceputi de echipele lor duce adesea la frustrare si neincredere. In timp, aceste perceptii pot afecta motivatia angajatilor, dorinta de implicare si chiar decizia de a ramane sau nu intr-o companie.

Oamenii nu pleaca din companii, ci de langa lideri in care nu mai au incredere. Nu e vorba doar de performanta, ci de cum te simti in prezenta celui care te conduce. Daca managerul tau te inspira, te respecta si te trateaza cu integritate, e mult mai probabil sa ramai, sa te implici si sa te dezvolti. Intr-o piata a muncii tot mai competitiva, diferenta dintre un lider bun si unul slab nu mai este un detaliu, ci este un factor decisiv in reusita unei organizatii”,  explica Mihai Stanescu, fondatorul RoCoach, prima companie de coaching din Romania, cu o experienta de peste 20.000 de ore in leadership si strategie de dezvoltare.

Pentru a diminua aceste discrepante, adauga Mihai Stanescu, companiile trebuie sa isi sprijine liderii in procesul de reconectare cu echipele, prin programe de dezvoltare reala a leadershipului, care sa includa ascultare activa, feedback autentic si asumarea responsabilitatii ca practica, nu doar intentie.

Cu o experienta de peste doua decenii, RoCoach accelereaza aceasta transformare prin programe intensive de dezvoltare a leadershipului, organizand anual peste 85 de zile de workshop-uri in sala de training si peste 350 de ore de coaching pentru echipe de management. Expertiza in coaching organizational si de tranzitie s-a concretizat  in colaborarile cu peste 25 de clienti corporate doar in ultimul an, avand un impact direct asupra a peste 400 de manageri din Romania. Prin aceste initiative, RoCoach contribuie la crearea unor lideri mai aliniati la nevoile echipelor lor si mai adaptati provocarilor actuale din mediul de business.

Despre RoCoach

RoCoach este prima companie de coaching din Romania si lider in coaching executiv, de echipa si organizational. De peste 20 de ani, este un partener de incredere pentru liderii si organizatiile aflate in tranzitie, sprijinind peste 800 de clienti in clarificarea viziunii, imbunatatirea performantei si transformarea culturii organizationale. Cu o echipa de 20 facilitatori acreditati, RoCoach ofera solutii personalizate, adaptate provocarilor actuale, contribuind la dezvoltarea unui leadership eficient si a unor echipe aliniate strategic. Mai multe informatii pe coaching.ro.

Autori

foto
ROCOACH CONSULT SRL
   Update cookies preferences