loader

Agenda resurselor umane in tarile europene: Masuri, impact si pericole

Somajul atinge cifre ingrijoratoare in multe dintre tarile europene si astfel devine prioritatea numarul 1 pentru agenda guvernelor in urmatorii ani. Impactul s-a resimtit mai puternic la nivelul tinerilor si al persoanelor in varsta privind accessul pe piata muncii, generand un context de stagnare.

Efecte potentiale:
• Principalul pericol este de a reactiona cu intarziere, luand in considerare prezumtia ca lucrurile se vor redresa
• Un alt pericol major este lipsa de adaptare la schimbarile actuale

 

Locurile de munca sunt create si in acelasi timp distruse cu o viteza mai mare in acest moment, iar agentiile private de recrutrare si angajare reprezinta un instrument menit sa vina in intampinarea nevoii de a schimba competentele pe aceasta piata.

 

De asemenea, este un fapt cunoscut ca aceste agentii livreaza o rata ridicata de acces pe piata muncii, avand ca efect scaderea ratei somajului (sursa: Ciett).


Evidente factuale:


• Somajul si ratele agentiilor de plasare a fortei de munca urmeaza modele inversate: Cu cat este mai ridicata rata de acces pe piata muncii a agentiei, cu atat scade rata somajului.

 

• Serviciile private de angajare creaza locuri de munca: In Statele Unite, aceste servicii au furnizat peste 400,000 de locuri de munca in 2010, cea mai mare crestere anuala din 1994.

 

In Europa, incepand cu 2009, punctul de inceput al manifestarii crizei economice, industria a creat pana la mijlocul lui 2011, cel putin 900,000 de noi locuri de munca, pe langa cele 3 milioane de angajati din agentii care si-au pastrat locurile de munca de-a lungul perioadei de criza economica. Acest lucru se adauga performantei inregistrata intre 2002 si 2007, cand existau 1.3 milioane de noi locuri de munca in acest segment.

 

• Angajarile prin agentii nu se substituie contractelor permanente de munca: 74% dintre companiile ce apeleaza la aceste agentii nu ar lua in considerare angajarea permanenta ca alternativa la angajarea prin agentii, in timp ce 62% dintre companii nu ar fi creat locuri de munca daca nu ar fi avut acces la serviciile agentiilor.


Regasiti articolul complet in limba engleza si detalii despre alte aspecte cu privire la piata muncii, efecte si impact asupra fortei aici
 

Autori

foto
GI GROUP STAFFING COMPANY SRL