loader

Perspective regionale asupra resurselor umane in Europa

Incepand cu observatia ca, inainte de criza, majoritatea statelor europene identificau un echilibru crescut intre ofertele de locuri de munca si somaj, analizele curente socio-economice se confrunta cu o contradictie in termeni: exista aproximativ 2 milioane de posturi neocupate in Europa si in acelasi timp se inregistreaza un nivel ridicat de somaj la nivel european.

Somajul si mobilitatea resurselor umane in Europa

Autor: Monica Vrabiescu, Managing Director

 

Conform datelor Eurostat de luna aceasta, somajul inregistrat 1.763 milioane de oameni ramasi fara locuri de munca in plus in zona EU27, in timp ce zona Euro (EU17) a inregistrat, de-alungul lui 2012, cu 1.796 milioane de someri mai mult decat in anul anterior, ajungandu-se la o rata a somajului de 10.7 la suta si respectiv 11.7 la suta in decembrie 2012. In ambele zone, ratele somajului au marcat cresteri comparativ cu decembrie 2011, cand au inregistrat 10 la suta si 10.7 la suta. In tot acest timp, Romania inregistra o descrestere a somajului de la 7.5 la suta in 2011 la 6.5 la suta in 2011.

 

Cel mai dorit angajat – abilitati, competente si modalitati de recrutare

Autor: Anca Raican, Business Unit Manager

 

Cand este nevoie sa detaliem asupra unei tipologii (fara a considera aria de functionalitate careia i se adreseaza, aceasta fiind relationata direct de profilele manageriale), cele mai des intalnite cerinte se refera la: un anumit nivel de expertiza intr-o anume zona sau industrie, asa incat sa intruneasca responsabilitatile acelui post si un set de competente si specificatii cu privure la profilul personal. Toate clare pana aici, creand cadrul potrivit pentru cea mai potrivita modalitate de a ajunge la segmentul de angajat cautat.

 

Totusi, exista cateva elemente suplimentare care vin in completare si chiar ajusteaza aceasta cautare, precum: experienta intr-un domeniu similar, expettiza de preferinta in acelasi model de afaceri, o gandire strategica consolidata, experienta in cadre care au suferit schimbari manageriale, abilitati interpersonale relevante, abilitati de comunicare si motivatie intrinseca de a reusi in ceea ce isi propune, sunt doar cateva dintre elementele care consyruiesc „ profilul ideal” al celui mai dorit angajat.

 

Solutii sigure pe timp de criza: internships, externalizare, angajare temporara

Autor: Andreea Pop, Senior Consultant

 

Criza economica a impus o accelerare a ritmului pe piata muncii, companiile cautand angajati care sa aiba experienta, luxul de a cheltui resurse de timp si de bani cu traininguri de lunga durata fiind o poveste a anilor anteriori crizei. Un program de internship reprezinta in acest context, un avantaj puternic in cadrul procesului de recrutare pentru un angajat nou fata de un proaspat absolvent fara experienta.

 

Conform publicatiei britanice The Telegraph, un numar in crestere de studenti din Marea Britanie aleg sa isi paraseasca universitatile pentru a se intrui in cadrul proiectelor de internships, considerand ca acestea ii pregatesc mai bine pentru piata muncii, fiind de asemenea si mai ieftine, cu sansa de a fi platiti in jumatate dintre cazurile acestor programe. In Statele Unite, se pare ca, odata cu criza economica, multe dintre joburi au fost transformate in programe de internship, promitand livrarea de experienta si conectare la mediul de afaceri, in schimbul muncii gratuite, si cu sanse reduse de a fi angajat in cadrul companiei odata finalizat internshipul.

 

Regasiti studiile si opiniile managerilor in articolul complet in limba engleza aici

Autori

foto
HILL INTERNATIONAL HUMAN RESOURCE CONSULTING ROMANIA LIMITED SRL