loader
2024 - baza raportarilor de emisii tranzactionate in 2025 pentru transportul maritim (ETS)

2024 - baza raportarilor de emisii tranzactionate in 2025 pentru transportul maritim (ETS)

Autori: Mihai Petre, Director, Comert international, EY Romania si Daniela Neagoe, Senior Manager, Comert international, EY Romania

Intr-o incercare de a raspunde la provocarile climatice actuale si de a indeplini obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris privind schimbarile climatice, Uniunea Europeana a decis sa includa industria maritima in Sistemul (UE) de Comercializare a Certificatelor de Emisii (ETS).

Inca din anul 2019, companiile maritime raporteaza anual emisiile de gaze cu efect de sera pentru navele aflate in responsabilitatea lor. Aceasta obligatie a fost introdusa prin Regulamentul (UE) nr. 757/2015 privind monitorizarea, raportarea si verificarea emisiilor de gaze cu efect de sera generate de transportul maritim si de modificarea Directivei 2009/16/CE. 

Incepand cu 2024, sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al Uniunii Europene se aplica pentru navele cu un tonaj brut de 5.000 de tone sau mai mult. Aceasta se refera la emisiile de gaze cu efect de sera produse in timpul transportului comercial de marfuri sau pasageri care sosesc, pleaca sau se afla in porturile din jurisdictia unui stat membru. Din 1 ianuarie 2025, aceste obligatii se vor extinde si la navele offshore cu un tonaj brut de peste 400 de tone.

Pe langa obligatiile de raportare, companiile maritime vor trebui sa achizitioneze si apoi sa restituie primele certificate ETS pana la 30 septembrie 2025, pentru emisiile raportate in 2024, in conformitate cu modificarile aduse de Directiva (UE) 959/2023 la Directiva 87/2003/CE de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Uniunii.

Ponderea emisiilor care trebuie acoperite de certificate va creste gradual in fiecare an, dupa cum urmeaza:

- 2025: 40% din emisiile raportate pentru 2024;

- 2026: 70% din emisiile raportate pentru 2025;

- 2027: 100% din emisiile raportate pentru 2026 si pentru fiecare an ulterior.

Pentru a putea achizitiona certificate ETS, operatorii maritimi vor trebui sa deschida un cont de tranzactionare sau un cont de depozit in registrul Uniunii. Aceleasi reguli aplicabile altor sectoare cuprinse in legislatia EU ETS vor fi valabile si in cazul licitatiei, transferului si anularii certificatelor.

In calitate de membru al Uniunii Europene, Romania va trebui sa se adapteze la aceste schimbari ale Directivei 87/2003 si sa le implementeze in legislatia nationala, colaborand cu industria de transport maritim pentru a asigura o tranzitie eficienta la acest nou sistem.

In concluzie, implementarea Sistemului de Comercializare a Certificatelor de Emisii (EU ETS) in industria maritima reprezinta o schimbare semnificativa pentru companiile maritime. Aceasta va conduce la cresterea responsabilitatilor acestora, de la inregistrarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, pana la achizitia si restituirea certificatelor EU ETS. Operatorii maritimi vor trebui sa isi revizuiasca si sa isi adapteze operatiunile, nu doar pentru a se conforma noilor reglementari, ci si pentru a stimula tranzitia catre practici mai durabile si mai ecologice in industria maritima.

 

                                                                                                                  ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL