loader
Deloitte Romania si Reff & Asociatii au obtinut sesizarea CJUE de catre Curtea de Apel Bucuresti

Deloitte Romania si Reff & Asociatii au obtinut sesizarea CJUE de catre Curtea de Apel Bucuresti

Sesizarea vine intr-un litigiu care vizeaza impunerea TVA pentru operatiuni care nu implica livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii

O echipa multidisciplinara, formata din avocati specializati in litigii fiscale din cadrul Reff & Asociatii| Deloitte Legal si consultanti fiscali din cadrul Deloitte Romania, a obtinut sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de catre Curtea de Apel Bucuresti, pentru solutionarea unui litigiu derulat intre un contribuabil roman si autoritatea fiscala nationala cu privire la impunerea TVA in cazul unor tranzactii care vizeaza ajustarea preturilor de transfer. Opinia instantei europene este importanta, avand in vedere ca legislatia aplicabila in astfel de cazuri nu este suficient de clara si nici nu exista decizii de referinta ale instantelor europene pe spete similare.

In urma acestui demers, a fost inregistrata cauza C-726/23 care aduce, practic, in atentia CJUE tratamentul TVA aplicabil in cazul facturilor emise intre companiile din cadrul aceluiasi grup, pentru ajustarea preturilor de transfer, astfel incat sa fie respectate principiile preturilor de piata in tranzactiile intra-grup si cele aferente alocarii profiturilor in functie de activitatile efectuate si de riscurile asumate de fiecare societate. Concret, este vorba de facturi care nu implica livrarea unor bunuri sau prestarea unor servicii, dar pentru care autoritatea fiscala a impus plata TVA. Astfel, instantei europene i se solicita sa raspunda la intrebarea daca astfel de tranzactii ar trebui sa fie considerate ca fiind efectuate pentru o operatiune care este in afara sferei de aplicare a TVA sau nu.

Implicatiile raspunsului oferit de CJUE vor fi profunde in contextul european actual, avand in vedere ca multe companii multinationale opereaza printr-o retea complexa entitati afiliate, iar achizitia de servicii intra-grup este atat o necesitate, cat si o practica intalnita la scara larga.

Decizia CJUE va avea un impact semnificativ asupra modului in care aceste companii isi structureaza operatiunile si tranzactiile intra-grup la nivel international. Asteptam cu interes decizia instantei si suntem mandri ca putem contribui la modelarea cadrului fiscal european, prin clarificarea unor aspecte esentiale legate de taxarea marilor contribuabili la nivel european. Totodata, ne reafirmam angajamentul de a sustine interesele clientilor nostri in fata tuturor provocarilor fiscale, care se dovedesc a fi tot mai complexe”, a declarat Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice, Deloitte Romania.

Desi acest pas reprezinta doar o prima etapa in demersurile de a obtine confirmarea corectitudinii tratamentului fiscal aplicat de clientul nostru, viitoarea analiza pe care o va efectua CJUE este cu atat mai binevenita cu cat problematica supusa atentiei instantei europene este una care a generat dezbateri nu numai pe plan local, ci chiar in forurile internationale de fiscalitate”, a adaugat Alex Slujitoru, Partener Reff & Asociatii | Deloitte Legal, Liderul Practicii de Litigii Fiscale.

Din echipa care a contribuit la sesizarea CJUE in aceasta speta mai fac parte avocatii specializati in litigii fiscale Emanuel Bondalici, Senior Managing Associate, si Mircea Farcau, Managing Associate, Reff & Asociatii| Deloitte Legal, precum si Catalina Cojocaru, Senior Manager Taxe Indirecte, Deloitte Romania.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesionisti.

Reff & Asociatii | Deloitte Legal, una dintre cele mai importante societati de avocati din Romania, ofera servicii ce acopera domeniile financiar-bancar, concurenta, dreptul muncii, energie si mediu, insolventa, consultanta juridica de management, litigii, drept societar, fuziuni si achizitii, sectorul public si drept imobiliar precum si optimizare de procese juridice si adoptia noilor tehnologii. Reff & Asociatii reprezinta Romania in reteaua globala Deloitte Legal, care are peste 2.500 de avocati in 80 de tari.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL