loader

XTB: O separare a Marii Britanii de UE ar putea afecta serios economia britanica

Marea Britanie ar putea parasi Uniunea Europeana in 2017, iar efectele "divortului” ar putea fi serioase pentru economia britanica, arata o analiza coordonata de XTB Romania, prima de acest gen dintr-o serie care va oferi lunar perspectivele specialistilor Grupului XTB din Europa si ale colaboratorilor acestuia din Asia si America Latina asupra celor mai relevante subiecte economice internationale

Premierul britanic David Cameron a sustinut pe 23 ianuarie un discurs indelung anticipat, amanat in mai multe randuri – initial era programat inainte de Craciun – care a confirmat sperantele euroscepticilor propriului partid: Marea Britanie ia in discutie parasirea Uniunii Europene. Decizia va depinde de felul in care se va construi noua Uniune Europeana, iar cetatenii britanici ar urma sa aiba un cuvant de spus. Sondajele de opinie actuale arata ca un vot separatist nu e doar posibil, ci chiar probabil. Referendumul va avea loc pana la finele lui 2017, in situatia in care balanta politica nu inclina spre un partid sau o alianta mai apropiata de UE dupa alegerile din 2015.

 

Este un demers cu implicatii ample, dar motivatia sa este ”electorala”, in opinia lui Miguel Angel Rodriguez, analist al XTB Spania: ”Regatul Unit are propria sa politica monetara si fiscala si propriul curs de schimb, nefiind limitat de restrictiile si retinerile impuse altor tari. De fapt, in ultimii ani, moneda britanica a avut de castigat, fiind considerata un activ de refugiu in fata incertitudinilor din Europa.” Orientarea agresiva ar putea avea insa si o alta miza in afara celei electorale: obtinerea unei pozitii de negociere puternice pentru a pastra neatinse regulile care guverneaza acum centrul financiar londonez, City.

 

Scenariul parasirii Uniunii este cu siguranta in spectrul posibilului, dar impactul asupra economiei reale este interpretat diferit. ”Deficitul comercial cu UE este de aproximativ 45 de mld. de lire sterline pe an. O iesire din Uniune nu ar schimba substantial cifrele, fiind de asteptat pastrarea acordului bilateral, dar Marea Britanie ar pierde posibilitatea de a avea un cuvant de spus in schimbari ale politicilor viitoare care ar putea-o afecta negativ”, sustine Miguel Rodriguez. „Momentul nu e potrivit”, considera Daniel Gravier, directorul general al XTB Franta: ”Cred ca acum nu e momentul pentru a fi de unul singur. Daca Marea Britanie ar fi  suficient de bogata  pentru a lua aceasta decizie, ar putea avea sens, dar nu este cazul deocamdata. Iesirea din grupul european ar aduce probleme de stabilitate care nu ar fi bine primite de pietele financiare. Cu toate acestea, cu 27 de membri, UE va putea gestiona cazul Marii Britanii, dar sper ca premierul Cameron are o strategie bine gandita, fiindca nu este loc de intoarcere.”

 

Un dezacord mai limpede exprimat se gaseste la Katrin Ehling, analist al XTB Germania:  ”Daca Marea Britanie ar iesi din UE, ar fi un obstacol sever pentru Uniune. Pentru britanici, ar fi o adevarata prabusire. Nu este nicio indoiala ca Marea Britanie va supravietui in afara UE, cu toate acestea, intrebarea decisiva este cat de mult va suferi aceasta in urma independentei.” Una din problemele principale ar fi statutul centrului financiar londonez, care acum este vazut ca o poarta de intrare pentru UE, avand in acelasi timp infrastructura si masa de oameni pregatiti necesare operatiunilor complexe. Acest statut ar fi pus sub semnul intrebarii: ”Londra ar pierde piata unica si rolul sau crucial ca centru financiar. Mai mult, prosperitatea britanicilor ar putea scadea pe masura ce exporturile devin mai scumpe si companiile aleg sa se mute spre Europa continentala.”

 

„In prezent, Marea Britanie e contribuitor net cu aproximativ 9 mld. de lire la bugetul european. Parasirea UE ar insemna economisirea unei sume reprezentand 0,6% din PIB, dar ar afecta negativ economiile unora dintre partenerii comerciali, rezultand un efect net redus”, crede Miguel Rodriguez. „Iesirea in conditiile curente (criza si aversiune la risc) ar avea un impact minor asupra economiei, dar intr-un scenariu de revenire si depasire a crizei, efectul ar fi negativ pentru Regatul Unit din cauza izolarii politice si a unei influente reduse.”

 

 

„Moneda britanica este in retragere, pierzand 5,44% fata de Euro in ianuarie. O parte din depreciere poate fi pusa pe seama sentimentului depasirii crizei din Europa, insemnand retragerea capitalurilor care fusesera puse la adapost la Londra, dar o buna parte tine de ipoteza desprinderii tarii de blocul european”, este de parere Claudiu Cazacu, analistul sef al XTB Romania. „Trendul de scadere a lirei este sustinut si de politica de injectii de lichiditate a bancii centrale, dar presiunea negativa a unei separari de UE ar putea sa devina mai puternica in preajma referendumului”, adauga Claudiu Cazacu.

 

„Iesirea Marii Britanii nu este un fapt sigur, iar aruncarea ipotezei pe masa discutiilor cu partenerii europeni poate avea ca scop marirea fortei de negociere, dar jocul este periculos. Cetatenii britanici ar putea sa se razgandeasca in privinta independentei, daca argumentul economic devine convingator. Aceasta s-ar intampla in situatia depasirii crizei europene dublata de  o definire a unor criterii clare de luare a deciziilor, care sa respecte dreptul la diferenta. In orice caz, tabara euroscepticilor si a celor care vor autonomie totala fata de Bruxelles nu va fi usor de redus la tacere. Solicitarile Londrei ar putea fi greu de digerat intr-o Europa care are de netezit numeroase diferente nationale pentru a duce mai departe proiectul comun”, concluzioneaza Claudiu Cazacu. in ciuda diversitatii opiniilor, analistii XTB sunt de acord intr-o privinta: in scenariul ”divortului”, suferinta economiei britanice ar fi sensibil mai mare decat cea provocata Europei. 

 

Claudiu Cazacu – Analist Sef XTB Romania

Claudiu Cazacu, analist-sef XTB Romania, s-a alaturat companiei in decembrie 2009. in cadrul functiei pe care o detine, Claudiu este responsabil cu dezvoltarea de produse si servicii noi, materiale de analiza fundamentala si tehnica si de interactiunea cu clientii prin seminarii difuzate live. Claudiu a absolvit Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea din Bucuresti (2005), Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Universitatea Politehnica Bucuresti (2005), si Facultatea de Finante, Banci si Burse de Valori, in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti (2012).

 

Daniel Gravier – Director General XTB Franta

Daniel Gravier a abosolvit un masterat in economie si management si un masterat specializat in finante la prestigioasa institutie École supérieure libre des sciences commerciales appliquées (ESLSCA). Acesta a debutat in cariera de analist financiar la Banca Frantei si s-a specializat, ulterior, in instrumente financiare derivate, reusind sa isi cladeasca o cariera de succes atat in Franta, cat si in Anglia. Avand o experienta profesionala vasta si o notorietate dobandita in urma multiplelor aparitii in mass media, Daniel s-a alaturat echipei XTB in anul 2011, pentru a participa la dezvoltarea sucursalei din Franta.

 

Katrin Ehling – Analist XTB Germania

Katrin Ehling este specializata in piete de capital in cadrul XTB Germania, aria sa de expertiza fiind modul in care cifrele cheie, analizele de piata si stirile din domeniul financiar influenteaza pietele de capital. Dupa ce a studiat economia in Anglia, Katrin a obtinut certificatul de trader acreditat pe Eurex. Intrarea ei in echipa XTB s-a produs in anul 2012, dupa dobandirea unei experiente internationale pe pietele din Londra si Asia.

 

Miguel Ángel Rodríguez – Analist XTB Spania

Personalitate marcanta a pietei de brokeraj din Spania, Miguel Angel a fost director executiv al departamentului de tranzactionare valutara al Bancii Santander intre 2003 si 2009. Cu XTB colaboreaza din anul 2010, ca specialist in macroeconomie si schimb valutar. Acesta militeaza pentru o activitate de tranzactionare bazata pe educatie, pe cunoasterea principiilor fundamentale si a mecanismelor pietei si sustine ca numai prin identificarea si analiza acestora se poate realiza o tranzactie profitabila. Este autorul cartii de succes „Aproximarea pietei valutare pentru investitori”.

 

Despre XTB Romania

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piata de brokeraj in Europa Centrala si de Est.  infiintata in 2002, in Polonia, compania are peste 20 de sucursale in Europa, Asia si America de Sud.  in Romania, X-Trade Brokers Dom Maklerski SA Sucursala Bucuresti (XTB Romania) este activa pe piata din 2009. Compania ofera acces la pietele valutare (forex), de marfuri si de capital (actiuni si indici bursieri in pietele majore si cele emergente). XTB Romania ofera tehnologie de varf clientilor sai prin intermediul platformelor de tranzactionare in versiune desktop si mobila. Compania se implica activ in programe de educare pe teme de analiza tehnica si fundamentala, psihologia investitorului si managementul riscului.  Prin tehnologie, educatie, suport individual si servicii de varf pentru clienti, XTB Romania creeaza conditiile pentru succes. XTB Romania face eforturi constante pentru a imbunatati calitatea serviciilor pe care le ofera clientilor sai. Astfel, analistii XTB Romania sustin periodic prezentari pe teme relevante pentru pietele financiare si sunt disponibili zilnic pentru intalniri cu clientii. in Romania, XTB Romania  este reglementata si supervizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL