loader
Trei mituri false legate de SAP Business One

Trei mituri false legate de SAP Business One

Care sunt cele mai frecvente mituri legate de SAP Business One?

Exista un sablon in gandirea colectiva de business din Romania, ca SAP este un sistem scump destinat cu precadere companiilor mari si foarte mari. Conform acestui zvon, un sistem SAP isi permit doar organizatiile cu procese complexe, bugete IT de milioane si care pot sustine proiecte de implementare care nu se termina niciodata. Care este cauza acestei intelegeri gresite? De cele mai multe ori confuzia intre SAP S4/HANA si SAP Business One powered by HANA, doua sisteme dezvoltate de specialistii aceleiasi companii germane, dar gandite din start pentru categorii diferite de utilizatori.

Care sunt insa cele mai frecvente mituri legate de SAP Business One?

Mit 1: SAP este prea complex.

Cand vorbim despre ERP, nu marimea companiei (cifra de afaceri si nr de angajati) este cea care conteaza ci mai degraba complexitatea activitatii. Daca aveti mai multi furnizori, unii chiar internationali, asamblati diverse componente, aveti o echipa de cel putin 4-5 vanzatori si clienti care ajung la dvs pe mai multe canale, deja sunteti la un nivel la care aplicatiile obisnuite de contabilitate sunt depasite. De ce? Pentru ca volumul de munca este mare, datele sunt prea multe si disparate, iar informatiile devin greu de obtinut.

SAP Business One poate fi abordat gradual, pornind de la modulele standard (financiar-contabil, vanzari si comercial, CRM, achizitii, productie si planificare, inventar, service, analiza si raportare) si adaugand functionalitati specifice domeniului in care va desfasurati activitatea, automatizand diverse procese (cu ajutorul robotilor software, spre exemplu) integrand alte aplicatii (Business Intelligence, Warehouse Management Systems, Retail, eCommerce etc).

Aceste functionalitati sunt normale pentru o companie moderna, care vrea sa lucreze inteligent si eficient. In lista de referinte a System Innovation Romania, exista proiecte derulate la companii cu cifre de afaceri de cca 2 milioane de EUR si 10-12 utilizatori in sistem si care, conform statisticilor, sunt IMM-uri (vezi studiu de caz Eurial). Un aspect esential este insa flexibilitatea SAP Business One. Prin integrarea mai multor addon-uri verticale (aplicatii specifice unor domenii de activitate) solutia poate acoperi cerintele unor companii mari si foarte mari. In Romania, cele mai mari proiecte de SAP Business One au peste 100 utilizatori, companii si cu 1500 de angajati.

Mit 2: SAP este greu de implementat.

Fiecare companie are o amprenta proprie a modului in care isi deruleaza activitatea. Aceasta amprenta unica este determinata de stilul de business al managerului, natura echipei, tipul de activitate,  regiune etc. SAP Business One poate fi utilizat in forma sa nativa, insa pentru a se potrivi pe aceasta amprenta unica are nevoie de customizari, de adaptari la cerintele sau specificul fiecarui client.

Timpul de implementare este determinat si de experienta partenerului, deschiderea pe care o aveti si de metodologia utilizata, analiza de business, maturitatea proceselor, implicarea decidentilor etc. In medie, un proiect SAP Business One derulat de System Innovation Romania dureaza 6-8 luni, insa sunt si proiecte care se pot desfasura in 4-5 luni. SAP Business One are o durata de implementare similara cu orice alt sistem ERP integrat.

Mit 3: SAP este o solutie prea scumpa.

Dupa cum s-a spus la inceput, SAP ofera mai multe solutii catalogate ca ERP, una pentru companiile de tip enterprise si una pentru cele SMB (Small and Medium Business) sau mai pe romaneste IMM. SAP Business One costa considerabil mai putin decat solutia SAP ERP Tier1, costul licentelor fiind, spre exemplu, cu aproape 50% mai mic.  Scump sau ieftin…termenii sunt relativi, conteaza la ce va raportati si mai ales conteaza ceea ce primiti in termeni de functionalitati, cunostinte, bune practici, procese de business. Costul SAP Business One este similar cu al solutiilor ERP dezvoltate pe piata locala, atat ca licente cat si ca servicii de implementare. Pentru a tine costurile sub control aveti la dispozitie diverse tipuri de licente, in functie de rolul utilizatorilor in companie.

Inainte de a gandi ca SAP, pentru ca este o solutie made in Germany, este automat prea complexa si prea scumpa, informati-va asupra companiilor romanesti care o folosesc. Aflati de ce au ales acest sistem, cum l-au implementat si care sunt rezultatele.

 

 

 

Autori

foto
SYSTEM INNOVATION RO SRL