loader
Ai multe incasari de procesat? Angajeaza chiar acum un robot software!

Ai multe incasari de procesat? Angajeaza chiar acum un robot software!

Ce schimbari sunt prin trecerea la RPA?

Robotii Software si Inteligenta Artificiala sunt un subiect care ne preocupa pe toti, pe masura ce aparitiile in presa si discutiile din social media sunt tot mai frecvente. Este cazul insa sa ne desprindem de povestile  SF si sa revenim la realitate. Robotii software copiaza modul in care oamenii lucreaza pe un computer si reusesc sa presteze mai rapid si mai corect sarcinile repetitive. Acest post este primul dintr-o serie prin care poti afla: Cum beneficiaza o companie de pe urma tehnologiei RPA si ce fluxuri de lucru pot deveni automate si inteligente.

Unul dintre cele mai concrete scenarii este introducere incasarilor prin curier intr-un sistem ERP,  SAP Business One, spre exemplu.

Care este modul curent de lucru?

Companie cu magazin online si plata produselor cash, la livrare. Facturile clientilor sunt incasate de curier la momentul livrarii, acesta  vireaza banii incasati si trimite un borderou (de cele mai multe ori un fisier Excel) cu incasarile dintr-o anumita perioada, regiune etc. In urmatoarea etapa, unul sau mai multi utilizatori trebuie sa introduca manual in sistemul ERP aceste incasari, dupa identificarea fiecarui client si a detaliilor aferente platii.  In perioadele de varf (sarbatori, BlackFriday, campanii de discount etc) volumul de munca este foarte ridicat.
Dezavantaje: resurse umane blocate, costuri mari, erori frecvente, durata, scalabilitate redusa.

Ce schimbari aducem prin trecerea la RPA?

Robotul software va actiona similar unui utilizator uman, de la logare  in aplicatie pana la incheierea sarcinii. Practic, va deschide modulul de Banking din SAP Business One, va parcurge fiecare camp din Excel, va cauta fiecare client in baza de date si va introduce incasarile sau orice informatii dorite sau necesare. Va repeta operatiunea pentru toate intrarile din lista, fara pauza indiferent de dimensiunea fisierului sursa.  La final, va inchide aplicatia, fisierul excel, si optional poate trimite notificari cu incheierea sarcinii. Testele derulate ne-au aratat ca pentru o astfel de operatiune sunt necesare cca 25 de click-uri pentru o intrare. Ca timp, aceasta inseamna cca 2 minute cu operator uman si 20 de secunde cu un robot software implementat de System Innovation Romania pe tehnologie UiPath.  Iata ca robotul este de sase ori mai rapid, iar riscul de eroare este zero.

Pentru a intelege mai bine acest proces, puteti urmari video de aici.

Avantaje:

  • Nu sunt implicati angajati;
  • Disponibilitate 24/7;
  • Timpul necesar se reduce de la minute la secunde;
  • Greselile de transcriere/copiere dispar;
  • Procesul poate fi reluat oricand, fara pauza sau program.

Concluzia?
Robotul software functioneaza in baza unei scheme logice si va interactiona cu sistemul ERP dupa tiparul de lucru al unui angajat. Robotul va invata secventa de operatiuni si va executa totul mult mai rapid si fara greseala. Principiul se poate aplica unei categorii foarte largi de sarcini. Tehnologia moderna RPA nu exclude utilizarea unui sistem ERP ci o completeaza, aducand impreuna o valoare mai mare la nivel de eficienta si productivitate.

Autori

foto
SYSTEM INNOVATION RO SRL