loader
Tehnologie in slujba educatiei

Tehnologie in slujba educatiei

Cele mai noi platforme si aplicatii pot transforma educatia scolara intr-un proces atragator si distractiv – chiar si pentru cele mai dificile materii.

In cadrul celui mai important targ educational din lume – BETT – desfasurat la Londra in perioada 24 – 27 ianuarie, Microsoft Corp. isi continua angajamentul de a sustine fiecare elev sa creeze lumea de maine adaugand functionalitati noi suitei Office 365 Education.

 

Tehnologia are puterea de a accelera invatarea fara limite, fie ca este vorba despre stimularea interesului pentru STEM, invatarea in 3D, sprijinirea elevilor pentru a-si imbunatati performantele la citit, scris si intelegere, precum si eficientizarea timpului profesorilor si sustinerea colaborarii intre acestia.


Noile functionalitati aduse pachetului Office 365 Education permit elevilor sa scrie o lucrare folosindu-si numai vocea si simplifica accesarea platformei de comunicare si colaborare Microsoft Teams de pe dispozitive mobile. In plus, invatarea in domeniile STEM devine mai atragatoare datorita unei noi actualizari („Chemistry” – ce aduce elemente de chimie anorganica) pentru Minecraft: Education Edition si datorita noilor aplicatii bazate pe video si realitate mixta de la parteneri educationali precum BBC Worldwide Learning, LEGO®* Education, PBS, NASA si Pearson, cea mai mare companie de materiale educationale din lume.


Office 365 este creat pentru a sprijini elevii prin tehnologie cu asistenta integrata si instrumente cum ar fi Word, OneNote si Teams, oferind fiecarui copil posibilitatea de a avea un cuvant de spus in clasa. Suita Office 365 Education este oferita profesorilor si elevilor din 146 de tari.

Office se pregateste pentru o serie de actualizari - care vor deveni disponibile in luna februarie – ce includ:

 

• Microsoft Learning Tools imbunatateste citirea, scrisul si intelegerea pentru toti elevii, si poate fi un instrument esential avand in vedere ca 1 din 5 elevi se confrunta cu diferente in procesul de invatare conform statisticilor. Incepand cu luna februarie, Microsoft va introduce dictarea in Office 365 pentru a ajuta elevii sa scrie cu mai multa usurinta folosindu-si vocea. Functia Immersive Reader (ce ofera vizualizare imbunatatita si posibilitate citirii cu voce tare a documentelor) se va extinde, fiind disponibila si pentru Word for Mac, iPhone, Outlook Desktop, OneNote iPad si OneNote Mac, cu suport pentru multe limbi noi.

OneNote, caietul de notite pentru clasa, care gazduieste peste 15 milioane de notite ale elevilor numai in acest an scolar, va include integrarea de teme pentru acasa si note in cele mai utilizate sisteme informatice scolare din Regatul Unit (SIMS Capita) si Statele Unite (PowerSchool).
Pentru a simplifica si mai mult lucrul in clasa, indeplinind cerinta numarul unu a profesorilor in materie de caiete de lucru digitale, permitand marcarea „read-only” a paginilor dupa oferirea unui feedback. In OneNote, Microsoft integreaza calculatoarele numerice interactive pentru matematica Desmos (o serie de aplicatii populare in randul profesorilor STEM).

Teams, un hub digital pentru clasa, va fi accesibil pe iOS si Android, astfel incat profesorii si elevii sa poata urmari temele si conversatiile pe telefoane sau tablete. Pentru a permite tuturor cursantilor care invata limbi straine sa participe la conversatii in timpul orelor de curs, cele mai recente actualizari vor simplifica traducerea oricarei conversatii sau discutii intr-o alta limba.

PowerPoint va permite profesorilor sa-si inregistreze lectiile ce includ diapozitive, notite de mana interactive, clipuri video si relatari si sa le publice in canalul lor Stream din Teams. In acest fel, studentii le vor vizualiza in avans pe dispozitivele lor, iar orele de clasa pot fi folosite pentru conversatie. Stream va adauga si subtitrari automate la videoclipuri, pentru a le face accesibile tuturor elevilor.

 

 

Creativitate avansata cu STEM


Elevii de astazi pasionati de STEM vor fi mai bine pregatiti pentru viitor. Microsoft promite sa ofere profesorilor noi moduri de a preda aceste materii, cu programe atractive care sa sporeasca creativitatea innascuta a elevilor (o abilitate care se preconizeaza a fi una din principalele trei competente solicitate de angajatori in 2020).


Aceasta se poate realiza prin MakeCode, platforma de programare dedicata tinerilor dezvoltata de Microsoft, care vine cu o noua aplicatie Cue Education, disponibila mai intai pe Windows, noi programe scolare pentru informatica prin MakeCode pentru Minecraft si un nou MakeCode pentru aplicatia Windows 10 micro:bit.


Chimia prinde viata prin Minecraft.


Nimic nu demonstreaza puterea creativitatii in educatia STEM mai mult decat Minecraft: Education Edition, care este deja utilizat in sali de clasa in peste 115 de tari. In aceasta primavara, o noua actualizare gratuita va permite profesorilor sa utilizeze celebra lume Minecraft si invatarea bazata pe jocuri pentru a starni interesul elevilor de toate varstele pentru chimie. Prin experimente interactive, elevii pot invata totul de la crearea compusilor la subiecte mai dificile, cum ar fi izotopii stabili.


Realitate mixta pentru o invatare captivanta.


Cercetarile Microsoft arata ca invatarea cea mai eficienta implica mai multe regiuni ale creierului. In era realitatii mixte - care include realitatea virtuala si augmentata – Microsoft colaboreaza cu partenerii sai pentru a oferi produse si experiente care ii vor ajuta pe profesori sa forteze limitele programelor scolare.


Parteneriate extinse in invatarea STEM.


Planurile de lectii care incurajeaza invatarea interactiva si vizuala determina un angajament mai profund din partea elevilor, Microsoft colaborand cu unele dintre cele mai respectate branduri din lume pentru a aduce profesorilor lectii noi si interesante, in timp util pentru urmatorul an scolar.


Incepand din luna martie a acestui an, Microsoft va colabora cu BBC Worldwide Learning pentru a aduce extraordinarul film despre istoria naturala realizat de BBC Earth, Oceane: Planeta noastra albastra in salile de clasa si muzeele din intreaga lume, odata cu lansarea filmului in muzee. Ca parte a parteneriatului multilateral, Microsoft exploreaza modalitati de a amplifica acest continut in cadrul portofoliului Microsoft Education.


Iar impreuna cu LEGO® Education, compania va oferi un nou plan de lectii Hacking STEM online gratuit, in care elevii folosesc Teorema lui Pitagora pentru explorari si masuratori topografice in spatiul 2D/3D. Devenind inspectori si ingineri de mediu, elevii vor construi unelte cu caramizi LEGO® din setul Masini Simple & Motorizate sau din carton, pentru a crea si vizualiza in Excel un plan initial de transport pentru dezvoltarea unei insule din Parcul National. Apoi, ei pot da viata Parcului National prin adaugarea de elemente topografice.


Cu toate aceste experiente noi disponibile in timp util pentru anul scolar viitor, este cel mai bun moment pentru scoli sa incerce Microsoft Education. Vom continua sa depunem eforturi pentru a furniza tehnologii inovatoare profesorilor din intreaga lume, pentru a stimula invatarea fara limite pentru elevii cu toate tipurile de abilitati.
 

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL