loader
tbi bank raporteaza o crestere de peste 17% a profitului net in primul semestru, pana la 23,2 milioane euro

tbi bank raporteaza o crestere de peste 17% a profitului net in primul semestru, pana la 23,2 milioane euro

Rezultatele financiare consolidate neauditate ale tbi bank pentru prima jumatate a anului 2024 arata un profit net de 23,2 milioane euro, cu peste 17% mai mare decat profitul de 19,7 milioane euro obtinut pentru aceeasi perioada a anului trecut.

Pe parcursul primelor sase luni din 2024, tbi a continuat sa incheie parteneriate cu comercianti, inclusiv din noi segmente de piata, iar acum solutiile de plata ale bancii sunt disponibile in aproape 30.000 de puncte ale partenerilor comerciali din pietele sale principale de operare - Romania, Bulgaria si Grecia. Aceasta extindere puternica a ajutat banca sa ramana unul dintre lideri in ceea ce priveste planurile de plata oferite in cele trei tari. In plus, rezultate excelente au fost inregistrate de toate liniile de business.

tbi bank a gestionat aproape 1 milion de cereri de finantare in Bulgaria, Romania si Grecia in primul semestru din 2024, marcand o crestere de aproape 40% fata de aceeasi perioada din 2023. In primele sase luni, banca a acordat 420.000 de credite in valoare de 532 milioane de euro, cu 22% mai mult fata de aceeasi perioada din 2023.

tbi raporteaza o crestere impresionanta de 33% a activelor totale pana la sfarsitul primului semestru din 2024, ajungand la 1,6 miliarde de euro (de la 1,2 miliarde de euro la sfarsitul S1 2023). Portofoliul brut de credite s-a ridicat la 1,15 miliarde euro, o crestere de 26% fata de primele sase luni din 2023, ceea ce pozitioneaza tbi in primele 10 banci de pe piata bulgara.

Pe baza acestor performante, venitul tbi bank a crescut cu 25%, pana la 120 milioane de euro, in principal datorita unei cresteri de 28% a veniturilor nete din dobanzi. Acest lucru a permis ca profitul operational sa ajunga la 85 de milioane de euro in primul semestru al acestui an.

De asemenea, portofoliul de depozite al tbi bank a ajuns la 1,23 miliarde de euro la sfarsitul lunii iunie 2024, depasind cu mult performanta pietei si demonstrand o crestere solida de 35% fata de sfarsitul primului semestru din 2023. Principalul motor a fost portofoliul de depozite la termen din retail, unde cresterea a fost si mai mare, de 40% fata de iunie 2023.

Cresterea cu 27% a cheltuielilor generale ale bancii, pana la 58 de milioane de euro, a fost determinata in principal de investitiile continue in tehnologie si in solutii de inteligenta artificiala pentru a sprijini dezvoltarea de noi produse pe toate pietele.

La sfarsitul primului semestru, banca avea o pozitie puternica si robusta atat din punct de vedere al lichiditatii, cat si al capitalului - pe baza consolidata, rata de acoperire a lichiditatii (LCR) a fost de 929% (mult peste media sectorului bancar si una dintre cele mai mari din sectorul bancar), iar rata de adecvare a capitalului (CAR) a fost 22,8%. Operatiunile tbi arata o disciplina tot mai buna in ceea ce priveste gestionarea costurilor (46,9% raportul costuri/venituri), la care se adauga un randament al portofoliului de credite de 21,3%, ceea ce permite ca rentabilitatea activelor (ROA) si cea a capitalului propriu (ROE) sa ajunga la 3,0%, respectiv 20%.

„In ultimele 6 luni, am dovedit inca o data ca putem fi valorosi pentru clienti prin furnizarea constanta de servicii noi - dar, in acelasi timp, si foarte profitabili. Piatra de temelie a succesului nostru ramane echipa si nu este o coincidenta faptul ca recent revista Newsweek ne-a numit printre primele 100 cele mai iubite locuri de munca din lume! Dedicarea echipei are efect pozitiv direct asupra clientilor nostri din SEE, deoarece acestia continua sa primeasca produse excelente si au parte de o experienta deosebita. Privind spre a doua jumatate a anului 2024, ramanem pregatiti pentru crestere si continuam sa redefinim experienta bancara in regiune”,  spune Petr Baron, CEO, tbi fs.

Autori

foto
TBI BANK EAD SOFIA - SUCURSALA BUCURESTI