Cel mai mare angajator de stat a fost sistemul de sanatate, cu aproape 7.500 de pozitii deschise in spitale, clinici, sanatorii ori directii de sanatate. Lista este continuata de institutiile din educatie, care au avut 5.300 de joburi postate, potrivit datelor Jobradar24.ro, site-ul cu cele mai multe si mai diverse locuri din Romania, care face parte din portofoliul eJobs.ro. Guvernul a fost, cel putin pana la aceasta data, al treilea cel mai mare angajator din acest sector, cu 5.000 de locuri de munca.
„Primele sapte luni ale anului au sub nivelul anului trecut, in termeni de volum de angajari. August a venit insa cu o schimbare de directie, in conditiile in care numai in acea luna s-a postat un sfert din numarul total de joburi aferente lunilor anterioare. Pare ca si septembrie va urma aceeasi tendinta – deja vedem peste 200 de pozitii deschise in doar 2 zile. Daca lucrurile vor continua la fel, cel mai probabil, 2024 se va incheia peste nivelul lui 2023. Nu este neaparat o surpriza pentru ca anul acesta avem patru randuri de alegeri electorale, ceea ce este o premiera care va influenta cu siguranta si evolutia numarului de angajati din aparatul de stat”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Datele mai arata ca Bucurestiul domina clasamentul national al angajarilor la stat, cu 3.500 de joburi deschise pentru candidati. Clujul ocupa locul al doilea, cu 1.200 de joburi postate de institutiile publice, urmat de Timis, cu putin peste 900 de joburi si Iasi, cu aproape 900. Cel mai putin s-a angajat in judetele Giurgiu (142 de locuri de munca) si Caras Severin (149 de locuri de munca). Tot sub 200 de pozitii au mai fost deschise in Covasna si Olt.
„Mai mult de jumatate dintre joburile disponibile s-au adresat candidatilor din segmentul white collar, adica acei candidati care au studii superioare. Aproape 9.000 de joburi au fost pentru candidatii blue collar (fara studii superioare) si grey collar. Acestea din urma se refera la ocupatii care combina atat aspecte ale muncii de birou (specifice segmentului white collar), cat si ale muncii fizice (specifice segmentului blue collar)”, mai spune Bogdan Badea.
Una dintre specificitatile aparatului de stat este legata de tipul contractelor incheiate cu angajatii, respectiv aproape 90% dintre contracte sunt permanente. Numarul celor temporare este de aproximativ 2.000.
„Acesta este doar unul dintre argumentele pe care tot mai multi candidati le folosesc atunci cand vor sa faca tranzitia de la un angajator privat la unul de stat. Dorintei de stabilitate i se adauga faptul ca, in ultimul an, au fost inregistrate cresteri salariale pentru bugetari care, pentru anumite pozitii, au generat venituri mai mari decat in mediul privat”, explica Bogdan Badea. Astfel, pentru 2024, au fost stabilite majorari de 10% ale salariilor de baza pentru personalul din domenii precum cercetare, cultura, diplomatie, protectia mediului, administratie publica centrala si din institutiile finantate integral din venituri proprii.
La inceputul acestui an, numarul de posturi ocupate din sectorul public era de aproape 1,3 milioane.
In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile 24.000 de locuri de munca.