Disponibilitatea granturilor in numerar confera Romaniei un avantaj competitiv, avand in vedere ca alte tari din Europa Centrala si de Est opteaza, de obicei, pentru o combinatie de finantari rambursabile, nerambursabile si stimulente fiscale. Chiar daca fata de nivelul de referinta european, aproape jumatate dintre investitori au mentionat ca valoarea finantarilor disponibile in Romania este superioara, pentru ca Romania sa isi consolideze atractivitatea in aceasta zona, provocarea principala ramane absorbtia eficienta a fondurilor si maximizarea impactului acestora, in special in regiunile sau industriile mai putin dezvoltate.
„Romania a alocat anul trecut sume consistente in fonduri nerambursabile pentru a stimula diverse sectoare economice, precum agricultura, energia verde, inovatia sau industria manufacturiera, insa o imbunatatire a absorbtiei fondurilor este in continuare necesara pentru a impulsiona o crestere durabila si a se alinia cu prioritatile UE. In acelasi timp, Romania ramane unul dintre cele mai atractive state ale Uniunii in privinta disponibilitatii granturilor in numerar catre companiile private”, declara Sebastian Popescu, coordonator al liniei de servicii Consultanta in domeniul granturilor si stimulentelor, EY Romania.
„Investitorii trebuie sa se concentreze pe asigurarea faptului ca proiectele sunt concepute pentru a indeplini criteriile schemei relevante pentru a-si maximiza probabilitatea de a obtine finantare. Cu miliarde de euro disponibile Romaniei prin programele UE, PNRR si ajutoare de stat, provocarea nu este disponibilitatea finantarii nerambursabile, ci capacitatea de a dezvolta suficiente proiecte bancabile, pentru a consuma acest tip de finantare”, spune Peter Latos, Strategy and Transactions Leader, EY Romania.
„Finantarea nerambursabila este esentiala pentru extinderea si modernizarea infrastructurii locale/regionale, avand in vedere volumul mare de investitii, pentru ca populatia sa beneficieze de servicii publice la standarde europene. Spre exemplu, numai in sectorul de apa este nevoie de aproximativ 25 de miliarde de euro pentru conformarea cu normele europene. De aceea, este necesara utlizarea eficienta a fondurilor nerambursabile pe langa atragerea altor surse din sectorul privat”, completeaza Venera Vlad, Associate Director EBRD.
Disponibilitatea finantarilor nerambursabile
In cursul anului 2023, Romania a alocat fonduri nerambursbile in valoare totala de aproximativ 2 miliarde de euro, avand ca obiectiv atat sprijinirea cresterii economice in diverse sectoare, cat si reducerea decalajelor de dezvoltare economica intre anumite regiuni ale tarii.
Cea mai mare parte a fondurilor nerambursabile, mai exact 700 de milioane de euro, a fost directionata catre agricultura si dezvoltarea rurala. Aceste fonduri au avut ca scop modernizarea practicilor agricole, cresterea productivitatii si sprijinirea proiectelor de dezvoltare rurala. Printre initiativele sustinute s-au numarat achizitia de echipamente agricole moderne, dezvoltarea sistemelor de irigatii si imbunatatirea infrastructurii rurale.
Pe langa agricultura, o suma considerabila de 550 de milioane de euro a fost alocata pentru proiecte de energie verde si sustenabilitate, axate pe surse regenerabile, eficienta energetica si reducerea emisiilor de carbon, inclusiv sprijin pentru energia solara si eoliana.
De asemenea, fondurile au sustinut inovatia si tehnologia prin finantarea proiectelor de cercetare si dezvoltare, precum si a progreselor tehnologice. Granturi in valoare de 400 de milioane de euro au fost oferite companiilor din sectorul tehnologic, institutiilor de cercetare si proiectelor de colaborare intre mediul academic si industrie, promovand astfel inovatia si transferul tehnologic.
Industria manufacturiera a beneficiat, la randul ei, de o alocare substantiala de 400 de milioane de euro, vizand sectoare diverse, precum constructiile, produsele farmaceutice si sectorul automotive. IMM-urile, pilonul central al economiei romanesti, au beneficiat de sprijin specific pentru imbunatatirea competitivitatii si accesului pe pietele externe. Aceste initiative au inclus finantarea transformarii digitale, promovarea exporturilor si programele de dezvoltare a competentelor.
Provocari pentru cresterea atractivitatii Romaniei in domeniul finantarii nerambursabile
In ciuda planificarii unor cheltuieli majore prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Romania se confrunta cu provocari semnificative in ceea ce priveste absorbtia fondurilor nerambursabile. Desi guvernul a avut in vedere cheltuirea a aproximativ 4 miliarde de euro pentru initiative publice si private, in 2023, cheltuielile reale au fost mult sub asteptari, atingand doar 1,2 miliarde de euro. Pana in prezent, Romania a cheltuit doar 2,4 miliarde de euro de la inceputul programului, ceea ce reprezinta mai putin de o zecime din cei 29 de miliarde de euro disponibili pana la sfarsitul anului 2026. Absorbtia fondurilor ramase va necesita o crestere semnificativa a ritmului de depunere a cererilor, revizuire si aprobare a acestora. Provocarea Romaniei de a-si accelera demersurile in acest sens este si mai importanta in raportarea cu tarile vecine, precum Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia, care, conform Comisiei Europene, au absorbit fonduri semnificativ mai mari in toate sectoarele cheie, cu exceptia sectorului manufacturier, unde fiecare tara a concentrat fondurile pe modernizarea proceselor de productie, imbunatatirea competitivitatii si promovarea cresterii exporturilor.
Pentru a accelera ritmul accesului la finantare, in special in zonele rurale mai putin dezvoltate, Venera Vlad, Associate Director EBRD, a adaugat: „Este necesara o reforma administrativa profunda, astfel incat sa se poata realiza investitii cu impact regional care sa contribuie la dezvoltarea zonelor rurale. In contextul actual, avand in vedere fragmentarea excesiva a unitatilor administrative-teritoriale, procesul de decizie aferent investitiilor de anvergura este dificil. Avem insa si exemple pozitive, precum regionalizarea serviciilor de apa, inceputa in anul 2007, care a contribuit la cresterea capacitatii de operare si de investitii a operatorilor regionali, respectiv la extinderea serviciilor de apa in zona rurala”. In incheiere, aceasta a subliniat ca un astfel de model ar putea fi aplicat si in alte sectoare pentru a imbunatati absorbtia fondurilor nerambursabile si a promova o dezvoltare economica echilibrata la nivel national.
Urmatorul pas
Perspectivele pentru fondurile nerambursabile in Romania in urmatorii ani sunt promitatoare, avand in vedere alocarile substantiale estimate pentru diverse sectoare cheie. Prin alinierea cu prioritatile Uniunii Europene si invatand din experientele altor state membre, Romania are sansa de a valorifica aceste fonduri, pentru a stimula o crestere economica sustenabila, inovatia si competitivitatea, in special in regiunile mai putin dezvoltate ale tarii. O concentrare strategica pe energia regenerabila, transformarea digitala, automatizarea si dezvoltarea capitalului uman va plasa Romania intr-o pozitie favorabila pentru atingerea obiectivelor nationale si pentru contribuirea la obiectivele mai largi ale Uniunii Europene.