loader
Sondaj BestJobs: Doua treimi dintre angajatii romani sunt foarte stresati la locul de munca

Sondaj BestJobs: Doua treimi dintre angajatii romani sunt foarte stresati la locul de munca

Aproape opt din zece respondenti au spus ca nivelul de stres a crescut in ultimii trei ani, iar pentru mai bine de jumatate dintre acestia, chiar s-a dublat

Unul din doi angajati romani considera ca nivelul de stres la locul de munca actual este ridicat, iar 15,4% afirma ca este chiar nesustenabil de mare. Pentru alti 27% stresul este moderat si doar 7,7% declara ca este scazut sau lipseste, arata rezultatele unui sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

Mediul de lucru dezorganizat si haotic, supraincarcarea si primirea de responsabilitati care ies din aria lor de competente reprezinta principalii trei factori de stres invocati de jumatate dintre angajati. De asemenea, patru din zece angajati explica stresul ridicat prin faptul ca sunt nevoiti sa preia din responsabilitatile colegilor, iar 37% sunt stresati de comunicarea slaba intre manageri si echipa. Trei din zece spun ca asteapta prea mult ca superiorii sa ia anumite decizii si ca nu exista munca in echipa, fiecare fiind pe cont propriu. Alti factori de stres pentru doi din zece respondenti sunt faptul ca li se impun obiective greu de realizat, ca primesc deadline-uri nerealiste sau ca nu li se dau toate informatiile de care au nevoie pentru a-si face treaba. E-mailurile sau SMS-urile primite de la superiori in afara orelor de program contribuie, de asemenea, la gradul ridicat de stres al angajatilor.

Nivel de stres dublu fata de acum 3 ani. Cei mai multi angajati au ajuns la epuizare.

Din pacate, aproape opt din zece respondenti au spus ca nivelul de stres a crescut in ultimii trei ani, iar pentru mai bine de jumatate dintre acestia, chiar s-a dublat. Daca pentru 43,4% dintre respondenti nivelul de stres este ridicat doar in anumite perioade din an, patru din zece spun ca este la fel pe tot parcursul anului, iar 8,8% - doar in apropierea unor deadline-uri. In aceste conditii, doi din zece respondenti afirma ca deja au ajuns la burnout, trei din zece cred ca in cel mult o jumatate de an vor ajunge la epuizare daca nivelul de stres se va mentine la acelasi nivel, iar 15% estimeaza ca se vor epuiza in cel mult un an.

Efectele stresului la job: insomnii si probleme de sanatate

De altfel, de-a lungul carierei lor, sase din zece respondenti au spus ca si-au cautat alt job mai putin stresant, in conditiile in care 46% dintre angajati au raspuns ca au avut insomnii din cauza stresului de la job, iar un sfert - ca au avut probleme grave de sanatate pe fond de stres. De asemenea, 37% dintre respondenti admit ca si-au descarcat stresul acumulat la job asupra familiei sau prietenilor, in timp ce 28% au recunoscut ca si-au pierdut cumpatul la job. Foarte putini angajati - sub 5% - au apelat la consilierea unui psiholog sau au depus plangeri oficiale la departamentul de HR. Multi nu au facut nimic, admitand ca s-au obisnuit pur si simplu cu stresul de la job.

Companiile nu fac nimic pentru a reduce stresul la locul de munca

Cei mai multi angajati care au raspuns la sondajul BestJobs (54%) spun ca firma nu face nimic pentru a reduce stresul la locul de munca, iar 42% nu sunt siguri ca angajatorul face ceva in acest sens.

In acelasi timp, angajatii stiu deja care ar fi solutiile care i-ar ajuta sa reduca stresul de la birou. Cei mai multi dintre respondenti (52%) sunt de parere ca e nevoie in primul rand ca managerii sa comunice mai bine cu angajatii si aproape tot atatia (49%) cred ca e nevoie ca firmele sa angajeze mai multi oameni. In plus, 32% au nevoie ca angajatorul sa le ofere un mediu de lucru mai relaxat, iar 30% ar vrea sa li se mareasca salariul. Totodata, aproape un sfert considera ca nivelul de stres ar scadea daca angajatorul le-ar oferi un echilibru intre viata profesionala si cea personala, iar circa 13% ar vrea ca acesta sa introduca posibilitatea de a lucra si de acasa, ori sa ofere mai multe zile libere decat cele legale.

Sondajul BestJobs a fost efectuat in perioada 2- 18 octombrie 2019, pe un esantion de 1.018 de utilizatori de internet.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 18 ani in domeniu, BestJobs a fost implicata in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare. Cu un numar de peste 2,5 milioane de profesionisti conectati la piata muncii si peste 25.000 de joburi active in orice moment, atat in tara, cat si in strainatate, BestJobs creeaza conexiuni intre toti cei care vor sa gaseasca un job mai bun si angajatorii care cauta noi talente.

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA