loader

Sonae Sierra - profit net de 3,6 milioane euro in 2013

Sonae Sierra, expertul international in centre comerciale a inregistrat in 2013 un profit net de 3,6 milioane euro, fata de un rezultat negativ de 45,9 milioane euro pentru anul 2012.

În aceeasi perioada, profitul direct net a fost de 57,6 milioane euro, mai putin cu 8% fata de anul anterior, in timp ce EBITDA a atins cifra de 113,5 milioane euro, ceea ce reprezinta o scadere de 2,5% fata de rezultatele obtinute in acelasi an 2012. Sumele corespunzatoare profitului net sunt influentate de vanzarea activelor din 2012 stabilita prin strategia companiei de reciclare a capitalului, mai ales de vanzarea centrului comercial Munster Arkaden din Germania si de participarea noastra la trei centre comerciale non-strategice din Brazilia. Prin metoda ajustarii LFL, profitul direct net si EBITDA au ramas la acelasi nivel.

 

Potrivit lui Fernando Guedes de Oliveira, CEO Sonae Sierra: „Per total, in 2013 rezultatele Sonae Sierra au fost mai bune decat ne-am asteptat. În anul 2013 ne-am situat constant peste indicele de vanzari de retail din majoritatea tarilor europene unde functionam; am continuat sa ne extindem activitatea prin inaugurarea unor centre comerciale noi si prin incheierea a noi contracte de prestare de servicii profesionale pentru centrele comerciale.”

 

CEO-ul Sonae Sierra adauga: „Putem identifica in Europa o diviziune clara a conditiilor economice de-a lungul anului. În primele cinci luni din 2013 ne-am confruntat cu o scadere a vanzarilor si o crestere a ratei rentabilitatii (yield-urilor), asa cum a fost prognozat. Totusi, incepand din luna mai am fost martorii unei cresteri a increderii consumatorilor, iar din octombrie am inregistrat vanzari in crestere de la o luna la alta pentru cea mai mare parte a portofoliului, in vreme ce rata rentabilitatii s-a stabilizat, mai ales in Portugalia si in Spania. Suntem increzatori ca aceasta tendinta de crestere va continua si in 2014 si ne-am construit o platforma puternica pentru a profita de revenirea pietei de indata ce aceasta se va materializa. Chiriasii nostri din Brazilia deja au inregistrat o crestere a vanzarilor de peste 5% si am reusit sa avem o crestere semnificativa la chirii.”

 

Ratele de ocupare, vanzarile inregistrate de magazine si numarul de vizitatori 

 

Portofoliul global al Sonae Sierra a inregistrat o rata de ocupare de 94%, o adevarata performanta in contextul in care ratele de ocupare si rezultatele vanzarilor de pe piata de retail europeana sunt afectate de impactul situatiei economice actuale. Aceste rezultate demonstreaza calitatea activelor companiei si buna lor gestionare.    

 

Soliditatea companiei reiese de asemenea din scaderea relativ limitata a cifrei vanzarilor chiriasilor din portofoliul pe care Sonae Sierra il gestioneaza in Europa, care a scazut cu 1,8% comparabil cu aceeasi perioada a anului 2012, dar care inca resimte consecintele negative ale climatului de austeritate, mai ales in Portugalia si in Spania. Cu toate acestea, subliniem imbunatatirea acestui indicator in a doua jumatate a anului 2013. Exista asteptari pentru continuarea tendintei moderate de crestere in 2014. 

 

Compania si-a mentinut rezultatele pozitive in Brazilia, unde chiriasii au inregistrat o crestere a vanzarilor de 5,5% (in moneda locala), comparabil cu aceeasi perioada a anului 2012.

 

În total, portofoliul global al companiei Sonae Sierra a inregistrat un numar de 406 milioane de vizitatori in 2013.  

 

Evenimentele anului 2013: crestere la nivel mondial, furnizarea serviciilor si reciclarea capitalului

 

În anul 2013, Sonae Sierra si-a consolidat prezenta in Brazilia prin deschiderea a doua noi centre comerciale. Luna mai a marcat deschiderea centrului Boulevard Londrina Shopping, primul proiect de dezvoltare al companiei in sudul Braziliei, amplasat in orasul Londrina. Centrul comercial are 48.400 m2 suprafata totala inchiriabila si reprezinta o investitie de aproximativ 122 milioane euro, investitie care a dus la crearea a peste trei mii de locuri de munca directe.   

 

În luna octombrie, Sonae Sierra a deschis doua noi centre comerciale - Hofgarten Solingen in Germania si Passeio das Águas in Brazilia – si a anuntat intrarea pe o noua piata, Turcia, prin infiintarea unei companii furnizoare de servicii care ofera servicii de dezvoltare, management si inchiriere in sectorul centrelor comerciale. În Romania, in parteneriat cu Caelum Development, s-au facut primii pasi in dezvoltarea centrului comercial ParkLake din Bucuresti, cu un spatiu de 70.000m2 suprafata totala inchiriabila.

 

 

Pe langa toate acestea, 2013 a fost un an marcat de cresterea furnizarii serviciilor catre companii terte din Europa, Africa si Asia, un an care s-a finalizat cu 56 de contracte active de servicii reprezentand 20 milioane euro, in crestere cu 30% fata de anul 2012.  

 

În ce priveste Portugalia, trebuie sa subliniem achizitia a 50% din centrul comercial CascaiShopping, primul centru comercial al companiei construit pe un teren de tip greenfield.

 

La capitolul extinderi si renovari, am inaugurat in Portugalia extinderea centrului comercial AlgarveShopping, reprezentand o investitie de 4,5 milioane euro prin care s-au adaugat 3.000m2 suprafata totala inchiriabila, permitand astfel deschiderea in centrul comercial Algarve a celor mai mari magazine C&A si H&M. Astfel, am consolidat oferta comerciala a centrului, precum si calitatea si atractivitatea sa ca activ. De asemenea, am anuntat si am demarat investitia in renovarea centrului comercial NorteShopping, investitie care va atinge 5 milioane euro. Renovarea se va face in mai multe etape, programate a se finaliza anul acesta. 

 

În anul 2013, compania a inceput extinderea si renovarea centrului comercial Franca Shopping din Brazilia. Lucrarile se vor finaliza la sfarsitul anului 2014. Aceasta extindere, reprezentand o investitie de 31 milioane euro, va aduce in plus 11.000m2 suprafata totala inchiriabila si 68 de magazine noi, spatiul total ridicandu-se la 30.000m2 suprafata totala inchiriabila.

 

În 2013 s-a continuat strategia de reciclare a capitalului adoptata de companie, strategie care vizeaza dezvoltarea durabila, prin vanzarea a trei centre detinute de Sierra Fund: centrul comercial Parque Principado din Spania la pretul de 141,5 milionae euro si centrele comerciale Valecenter si Airone centres din Italia la pretul de 144,5 milioane euro.

 

Subliniem de asemenea acordul obtinut de la investitorii Sierra Fund de a extinde functionarea fondului pana in 2018.

 

Indici valorici

 

Sonae Sierra calculeaza indicele NAV (Valoarea Neta a Activelor) conform liniilor directoare publicate de INREV (European Association for Investors in Non-Listed Real Estate Vehicles) in 2007.

 

Pe baza acestei metodologii, la 31 decembrie 2013, compania a inregistrat o valoare neta a activelor (NAV) de 1 miliard euro, ceea ce reprezinta o scadere de 4,7% in comparatie cu valoarea atinsa in decembrie 2012, explicata mai ales prin deprecierea realului brazilian la schimbul valutar.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL