loader

Sonae Sierra inregistreaza un profit net de 47,8 milioane Euro in prima jumatate a anului 2014

Vanzarile chiriasilor reflecta tendinta de revenire economica

Sonae Sierra, specialistul international in centre comerciale, a realizat in prima jumatate a acestui an un profit net de 47,8 milioane Euro. Pe langa acest rezultat pozitiv, primele sase luni ale anului 2014 au fost marcate de continuarea cresterii rezultatelor operationale, ca si de intarirea orientarii internationale a Companiei, prin intrarea pe piata din China si prima investitie proprie in Maroc.


In ceea ce priveste vanzarile chiriasilor, in Europa s-a inregistrat o crestere de 3,5% like-for-like, evidentiindu-se Portugalia, cu o crestere de 6,2% si Italia, cu 2,5 %, comparabil cu aceeasi perioada a anului 2013. Am continuat sa avem rezultate pozitive in Brazilia, unde inchirierea a crescut cu 7,8% like-for-like, in comparatie cu primul semestru al anului 2013.


Rata globala de ocupare a portofoliului a atins 94,7%, in crestere cu 1,1%, comparabil cu aceeasi perioada a anului 2013, rezultat care demonstreaza calitatea activelor noastre si a managementului companiei in contextul macroeconomic al unei piete imobiliare de retail inca instabile in Europa.


Conform declaratiilor lui Fernando Guedes de Oliveira, CEO Sonae Sierra, „prima jumatate a anului a consolidat tendinta de redresare a rezultatelor operationale inregistrate de portofoliul nostru, confirmand astfel semnele de redresare care au aparut inca din a doua jumatate a anului 2013. As vrea sa evidentiez intrarea noastra in China, urmare a infiintarii companiei joint venture cu CITIC Capital, prin care Sonae Sierra va aduce know-how-ul si experienta sa pe una din pietele cu cel mai mare potential de crestere la nivel global. Trebuie sa subliniez si prima noastra investitie in Maroc, unde Compania este prezenta prin serviciile furnizate inca din 2011, ceea ce ne-a permis sa cunoastem mai bine piata inainte de a trece la acest pas important.”


In perioada analizata, profitul direct a atins 21,9 milioane Euro, in scadere cu 26% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, insa scaderea este mai mult decat compensata prin cresterea profitului indirect.

 

Profitul direct a fost influentat de vanzarea activelor in Europa la sfarsitul anului 2013, variatia nefavorabila a ratei medii de schimb a realului brazilian in prima jumatate a anului 2014 fata de prima jumatatea a anului 2013 si consolidarea structurii corporative pentru a sustine dezvoltarea companiei in noi zone geografice.


Vanzarea activelor din 2013 si costurile structurale pentru a sustine dezvoltarea pe noile piete au reprezentat de asemenea principalii factori care au dus la scaderea EBITDA in aceeasi perioada.


Profitul indirect de 26 milionae Euro, comparabil cu un profit indirect de – 34 milioane Euro in prima jumatate a anului 2013, este legat mai ales de o contractie a randamentului activelor imobiliare (yield-urilor) in Portugalia si in Spania si de imbunatatirea activitatii operationale pentru activele din Europa si Brazilia. In Portugalia, contractia yield-ul a fost de 2%, in timp ce in Spania aceasta a atins un procent de 4%.

 

 

 

Dezvoltare internationala: noi piete, noi proiecte, achizitia de active si furnizare de servicii profesionale

Prima jumatate a anului a fost marcata in mod pozitiv de expansiunea internationala: Sonae Sierra a intrat intr-o zona geografica noua, cu mare potential de crestere, China, si a anuntat prima sa investitie in Maroc.


In ceea ce priveste China, Sonae Sierra a format in luna aprilie o companie joint venture cu CITIC Capital, compania chineza lider in domeniul administrarii investitiilor, pentru furnizarea serviciilor de management al proprietatii si de inchiriere pentru centrele comerciale din China.


In Maroc, Sonae Sierra a anuntat in luna mai dezvoltarea unui nou proiect, centrul comercial Zenata, in parteneriat cu Marjane, Al Futtaim si Société d’Amenagement de Zenata (Groupe CDG). Proiectul, in care Sonae Sierra va avea o participatie de 11%, este programat sa se deschida in 2017, printr-o investitie de 100 milioane Euro. Sonae Sierra va raspunde, totodata, de furnizarea serviciilor de dezvoltare, inchiriere si administrare a proprietatii pentru noul centru comercial.

 

In aceeasi zona geografica, s-au semnat doua dintre cele trei noi contracte de servicii ale companiei in acest semestru, pentru administrarea si inchirierea centrelor comerciale Carré Eden (Marraquexe) si Arribat Center (Rabat). In Europa, compania va asigura serviciile de inchiriere pentru noul centru comercial La Perle (Faenza, Italia).


La inceputul semestrului, Sonae Sierra a demarat constructia a doua noi proiecte: centrul ParkLake (Bucuresti, Romania), o investitie de 180 milioane Euro, programat sa fie deschis in 2016, si proiectul de extindere si renovare a centrului Franca Shopping (Sao Paulo, Brazilia), unde conform programului lucrarile se vor finaliza in primul trimestru al anului 2015.


In Portugalia, Fondul Sierra Portugal (SPF) a incheiat un acord cu GREP II, fond administrat de Grosvenor Fund Management, in scopul achizitiei a 50% din participatiunile la AlbufeiraShopping si Centro Comercial Continente de Portimão, si detine acum 100% din ambele active.


Dincolo de rezultatele pentru primul semestru, deja din luna iulie compania si-a continuat strategia de reciclare a capitalului, strategie ce vizeaza asigurarea unei cresteri sustenabile, prin vanzarea unei parti din centrul Le Terrazze catre Union Investment. Sonae Sierra va continua sa raspunda de serviciile de administrare a centrului comercial si va fi partener in compania joint venture cu Union Investment, detinand acum 10% din centrul comercial.

 

Refinantarea datoriilor

Un alt eveniment important care a marcat aceasta perioada a fost obtinerea unei refinantari de 156 milioane de Euro pentru datoriile a trei centre comerciale, lucru ce reflecta increderea bancilor nationale si internationale in managementul si soliditatea companiei si a activelor sale.


Prin operatia de refinantare, s-au alocat 135 milioane Euro centrului comercial NorteShopping, in timp ce Centro Comercial Continente de Portimão a fost refinantat cu 12 milioane Euro iar AlbufeiraShopping cu 9 milioane Euro. Bancile implicate in aceste operatiuni de refinantare au fost BES, BPI, Santander Totta, BIC, Banco Popular Portugal si Banco Popular Español.

 

 

 

Valoarea neta a activelor (NAV) si indicatori financiari

Sonae Sierra calculeaza NAV conform liniilor directoare publicate in 2007 de catre INREV (European Association for Investors in Non-Listed Real Estate Vehicles).


Conform acestei metodologii, la 30 iunie 2014, Sonae Sierra inregistra o valoare neta a activelor de 1,092 miliarde Euro. Aceasta valoare reprezinta o crestere de 9% fata de valoarea pentru luna decembrie 2013, crestere care s-a datorat mai ales unui profit net pozitiv in aceasta perioada si unei variatii favorabile a ratei de schimb pentru realul brazilian (intre 31 decembrie 2013 si 30 iunie 2014).


Sonae Sierra si-a mentinut strategia conservatoare de finantare pe termen lung. Structura capitalului este sustinuta de termenul lung al ratei medii a scadentei, de 4,83 ani, de faptul ca 70% din datorii sunt imprumuturi cu dobanda fixa, ceea ce demonstreaza o abordare prudentiala in acoperirea riscului de dobanda, si de profilul echilibrat al scadentei la imprumuturi.

 

Graficul de mai jos ilustreaza situatia datoriilor Sonae Sierra la 30 iunie 2014.

 

Sonae Sierra demonstreaza in continuare ca poate beneficia de la finantare cu costuri reduse de pe piata bancara sau pietele de capital. Costul mediu al datoriei pentru Sonae Sierra a scazut cu 0,1% fata de 2013, atingand in prezent 4,2%. Cu exceptia Braziliei, costul mediu al datoriei este de 3,3%, relativ scazut in comparatie cu alte companii europene din sector.  

 

 

Indicatorii financiari din ce in mai puternici continua sa demonstreze pietei forta financiara si atitudinea prudenta a companiei.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL