loader

Sonae Sierra a inregistrat un Profit Net Total de 93 milioane EUR in primele noua luni ale anului 2016

Profit direct net de 40,2 milioane EUR

Sonae Sierra, compania internationala dedicata servirii nevoilor investitorilor in proprietatea imobiliara de tip retail, a inregistrat un profit net de 92,6 milioane EUR in primele noua luni ale anului 2016, fata de 94,8 milioane EUR inregistrate in aceeasi perioada a anului 2015. Aceasta scadere de 2% se datoreaza in principal valorii reduse generate de investitiile imobiliare, urmare a unei rate mai mici de compresie a randamentului in Europa.


Pe langa mentinerea unui profit net stabil, compania a inregistrat o crestere globala la nivelul vanzarilor chiriasilor si a ratei de ocupare. Vanzarile chiriasilor din portofoliul european au crescut cu 3,3% like-for-like, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2015, cu o crestere de 15,8% in Romania, 10,0% in Spania si de 3,0% in Portugalia. Piata din Brazilia a ramas stabila, cu o crestere de 0,4% (in reali brazilieni like-for-like) a vanzarilor chiriasilor.


Rata totala de ocupare a portofoliului s-a ridicat la 96,4%, in crestere cu 1,4% fata de aceeasi perioada a anului 2015, datorita bunei calitati a centrelor comerciale ale companiei Sonae Sierra si a administrarii eficiente si sustenabile a acestora. Valoarea totala a chiriilor a crescut in Europa cu 3,8% like-for-like, depasind cu mult rata medie a inflatiei, si a scazut cu 2.2% in Brazilia (in reali brazilieni like-for-like).

 

Fernando Guedes de Oliveira, CEO Sonae Sierra declara: „primele noua luni ale anului 2016 ne indica rezultate din exploatare stabile precum si o crestere a vanzarilor chiriasilor, a ratelor de ocupare si a chiriilor. De la reusita deschiderii centrului comercial ParkLake, din Bucuresti, Romania, pana la semnarea celui de-al noualea contract de inchiriere in Maroc, in acest trimestru, am continuat sa ne sporim apetitul pentru o dezvoltare la nivel global. Rezultatele pozitive obtinute prin strategia activa de administrare a portofoliului de investitii si prin abordarea activa a proiectelor de dezvoltare imobiliara aflate in derulare demonstreaza angajamentul nostru fata de un management sustenabil.”

 

In primele noua luni ale anului 2016, profitul direct net a atins 40,2 milioane EUR, cifra comparabila cu cele 42,3 milioane EUR din aceeasi perioada a anului trecut. Trebuie mentionat ca rezultatele pozitive din exploatare au fost influentate de efectul negativ al cedarii activelor, ceea ce a condus la o reducere a portofoliului total. Rezultatele mai bune aferente indicatorului EBIT pentru servicii, mai ales serviciile de administrare si dezvoltare a proprietatii imobiliare, au fost absorbite prin cedarea activelor din 2015 si 2016.

 

Rezultatele indirecte au ramas stabile, la 52,3 milioane EUR, comparabile cu aceeasi perioada a anului 2015, reflectand valoarea creata prin deschiderea centrului comercial ParkLake, compresia randamentului in Europa si castigurile aduse prin cedarile recente de active.

 

Cresterea serviciilor pentru terti, ritmul sustinut al dezvoltarilor imobiliare

 

In primele noua luni ale anului 2016, compania a continuat executia proiectelor de dezvoltare si si-a extins serviciile oferite tertilor.


Strategia profitabila de reciclare a capitalului din aceste noua luni ale anului a disponibilizat fondurile necesare pentru continuarea extinderii companiei, in timp ce Sonae Sierra si-a mentinut contractele de administrare a activelor.
Data de 1 septembrie a insemnat reusita deschiderii centrului ParkLake din Bucuresti, venit cu o serie de branduri si concepte de retail cu totul noi pentru consumatorii din Romania.


In ceea ce priveste dezvoltarea proiectelor imobiliare, toate centrele comerciale, Zenata (Maroc) – investitie reprezentand peste 250 de magazine desfasurate pe o suprafata inchiriabila totala de 90.000 m2 - Jardín Plaza Cúcuta (Columbia) – investitie de 47 milioane EUR pentru 47.000 m2 GLA – si Designer Outlet ( Spania) – investitie de 115 milioane in 30.000 m2 GLA – au progresat catre inaugurarea programata pentru anul 2018.


La fel de relevante si semnificative sunt progresele inregistrate la proiectul de extensie al centrului comercial NorteShopping, care reprezinta o investitie de 60 milioane EUR si o crestere de 24% a suprafetei inchiriabile totale a centrului din acest moment.


In trimestrul trei, Sonae Sierra si-a sporit activitatea de furnizare a serviciilor pentru terti, odata cu semnarea noilor contracte cu clienti externi in primele sase luni ale anului. Compania si-a consolidat pozitia de lider de piata din Maroc prin semnarea celui de-al noualea contract de inchiriere, ceea ce face ca in acest moment Sonae Sierra sa detina un portofoliu de contracte format din 20 de contracte de servicii de dezvoltare si 4 contracte de administrare a proprietatii.

 

 

Valoarea activului net (NAV) si indicatori financiari


Sonae Sierra calculeaza NAV conform ghidului publicat in 2007 de INREV (European Association for Investors in Non-Listed Real Estate Vehicles).

Pe baza acestei metodologii, la 30 septembrie 2016, valoarea activului net (NAV) al companiei Sonae Sierra se ridica la 1,286 miliarde EUR. Cifra reprezinta o crestere de 9% fata de decembrie 2015. In ciuda distribuirii dividendelor, aceasta crestere a activului net de 9% se datoreaza mai ales rezultatului net din acest an si efectului pozitiv al aprecierii realului brazilian.

Sonae Sierra si-a mentinut strategia prudenta si echilibrata de finantare pe termen lung si de acoperire a riscurilor. Structura capitalului companiei este sustinuta de un termen mediu de scadenta a datoriilor de 3,0 ani, 33% din imprumuturi reprezentand imprumuturi cu dobanda fixa, ceea ce demonstreaza abordarea prudentiala in acoperirea riscului de dobanda si un profil echilibrat al scadentei datoriilor.

 

Graficul de mai jos ilustreaza profilul scadentei datoriilor companiei Sonae Sierra la 30 septembrie 2016:

 

 

Sonae Sierra continua sa se bucure de un bun acces la finantarea prin imprumuturi bancare cu cost scazut. In prezent, Sonae Sierra are un cost mediu datoriei de 4%, comparabil cu 2015. Cu exceptia Braziliei, costul mediu al datoriei este de 3%.

Indicatorii financiari arata o abordare prudenta si solida precum si forta financiara a companiei, asa cum reiese din bilantul sau.


Contul de profit si pierdere si balanta consolidata ale companiei Sonae Sierra
(conturi neauditate)