loader

Jumatate din locurile de munca vor disparea la nivel mondial

Solutii inovatoare la HR Innovation Conference

Jumatate din locurile de munca vor fi inlocuite de tehnologie in urmatorii 20 de ani. Iar aproape 250 de milioane de oameni isi vor pierde slujbele, intr-un deceniu, in detrimentul robotilor, arata Charles Handy, unul din cei mai mari ganditori ai lumii, prezent ieri, 3 noiembrie, la HR Innovation Conference, conferinta nationala a HR Club.

 

Peste 400 de specialisti in resurse umane au aflat de la Handy si care este solutia supravietuirii afacerilor la nivel global. Handy a dezvoltat o teorie, ale caror principii au fost aplicate deja cu success de Steve Jobs, parintele Apple, si Sir Alex Ferguson, managerul Manchester United.


“Pentru a merge inainte in multe aspecte ale vietii, nu doar in business, este necesar sa te schimbi radical, sa pornesti pe un curs nou, care va fi diferit de cel existent, inainte sa ajungi in varf. Deseori este nevoie de o noua paradigma, o noua curba, care sa adopte o alta perspectiva asupra viitorului si al business-ului tau,”, a declarat Charles Handy, la HR Innovation Conference.


Practic, companiile trebuie sa se reinventeze din timp, pentru a anticipa provocarile viitorului. Handy da exemplul lui Steve Jobs, care pana sa dea lovitura cu calculatorul Macintosh planuia sa patrunda la momentul potrivit si in alte domenii. In muzica, prin intermediul iPod-ului, in telefonie, prin iPhone sau in revolutionarea lume a tabletelor, prin iPad.


La randul lui, Sir Alex Ferguson, legendarul manager al Clubului de Fotbal Manchester United, a stiut sa aduca mereu noi talente in echipa, inainte ca vedetele sa atinga apogeul.


Un alt speaker, Hal Gregersen, director executiv la MIT Leadership Center, a vorbit despre cele cinci calitati esentiale ale inovatorilor in business:


„Problemele noastre si ale organizatiilor sunt atasate de intrebarile pe care ni le punem. Ca sa gasim solutii diferite, inovatoare, trebuie sa punem intrebari diferite. Faceti o lista de cat mai multe intrebari fara sa raspundeti la ele. Doar patru minute pe zi de generare de intrebari, pentru problemele legate de proiectele care ne framanta, duc de cele mai multe ori la schimbarea totala a perspectivei si la gasirea de solutii inovatoare”, a precizat Hal Gregersen, la HR Innovation Conference.
Inovator la 17 ani


In acest context, al inovatiei in business, elevul Tudor Popa, in varsta de 17 ani, si-a impartasit si el experienta de inovator. Impreuna cu echipa sa, formata din 5 elevi, au inventat o pereche de ochelari care ar putea sa faca viata mult mai usoara pentru persoanele nevazatoare.


“Ochelarii au un set de senzori, care transforma datele din mediul inconjurator in sunete. Acestia faciliteaza aprecierea distantelor, mersul in linie dreapta, evitarea pericolelor termice cat si alte probleme de siguranta. Alaturi de colegii mei, ne dorim ca ochelarii sa ajunga la cat mai multe persoane”, a spus elevul Tudor Popa, la HR Innovation Conference.


Ochelarii MITRA au castigat premiul „Excellence in IT by AT&T” la Lucerna, finala nationala a competitiei Company of the Year 2016, si premiul intai la finala globala a concursului Social Innovation Relay. Acestia au fost deja testati de persoane nevazatoare de toate varstele din Romania si de Asociatia Nationala pentru Nevazatori din Elvetia.


„Suntem bucurosi ca am putut aduce in fata liderilor romani atat ganditori de talie mondiala, care s-au dedicat cercetarii organizatiilor care prin inovatie au devenit de succes, cat si tineri romani care si-au descoperit ADN-ul de inovator. Comunitatea HR Club a aflat astfel cum arata profilul inovatorului: o persoana care observa atent lumea din jur, identifica nevoi, face networking, (isi) pune intrebari si experimenteaza. Diferenta dintre o inovatie si o simpla inventie sta in determinarea inovatorilor de a-si creiona un drum antreprenorial.” spune Dana Cavaleru, Director Executiv HR Club.


Pe drumul inovatiei au pornit si Maria Dermengiu, artist vizual si Mihai Toader-Pasti, arhitect si coordonator al proiectului unei case solare cu 0 facturi, care au vorbit in cadrul conferintei despre provocarile care vin odata cu determinarea de a pune in practica idei inovatoare.


In cadrul evenimentului a fost lansata a saptea editie a Manualului de Bune Practici in Resurse Umane. Cartea reuneste 25 de proiecte de resurse umane, implementate in ultimul an in companii din Romania, a caror calitate si performanta a fost recunoscuta in primavara acestui an de juriul Galei Premiilor de Excelenta HR Club.