loader
Scutiri de taxe vamale si TVA pentru relocarea fabricilor din Ucraina, Rusia, Belarus in Romania

Scutiri de taxe vamale si TVA pentru relocarea fabricilor din Ucraina, Rusia, Belarus in Romania

Autor: Mihai Petre, Director, Consultanta vamala, EY Romania

Situatia actuala din Ucraina, Rusia si Belarus a fortat multe companii multinationale sa ia decizia de a-si inchide unitatile de productie din tarile afectate de conflict. Ce facilitati la import ar fi disponibile pentru echipamentele de productie aferente, in situatia in care activitatile respective ar fi integral relocate in Romania (sau in alta tara membra a Uniunii Europene)? 

Legislatia vamala ofera in prezent scutire de la plata taxelor vamale si a TVA pentru mijloacele de productie si alte echipamente apartinand intreprinderilor care isi inceteaza definitiv activitatea intr-o tara terta si se muta pe teritoriul vamal al Uniunii Europene (in Romania sau in alta tara membra a UE), pentru a desfasura o activitate similara.  

Scutirea de taxe la import mentionata se limiteaza la mijloacele de productie si alte echipamente, precum:

  • echipamente folosite de intreprindere cu minimum 12 luni inainte de data la care intreprinderea si-a incetat activitatea intr-un stat tert din care si-a transferat activitatile
  • echipamente care sunt destinate acelorasi scopuri dupa transfer
  • echipamente sunt adecvate intreprinderii respective prin natura si marimea lor.

Chiar daca o societate nu indeplineste conditiile de mai sus pentru toate bunurile ce urmeaza a fi relocate in Uniunea Europeana – de exemplu, pentru stocul de materii prime, produse finite sau avem de-a face cu o fabrica/linie de productie nou deschisa in mai putin de 12 luni – exista sansa ca scutirea de taxe vamale sa fie disponibila, daca aceste bunuri au fost anterior exportate din Uniunea Europeana. 

Practic, bunurile exportate initial din UE si returnate in aceeasi stare (cu exceptia uzurii normale), intr-o perioada de 3 ani de la data exportului beneficiaza de scutire de la plata taxelor vamale. Din perspectiva TVA, aceste bunuri beneficiaza si ele de scutire in situatia reimportului in UE, doar daca reimportul in UE este efectuat de aceeasi persoana care a exportat initial bunurile.

Nu in ultimul rand, daca nu ne aflam in niciuna din situatiile de mai sus, putem avea in vedere scutirea de la plata TVA la import disponibila in Romania pentru societati certificate ca si Operator Economic Autorizat (in orice stat membru al UE) sau care au efectuat importuri de peste 50 mil RON in ultimele 6 luni. 

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL