loader
Rezultatele Community Index 2021, indexul proiectelor de investitii in comunitati din Romania, editia a treia

Rezultatele Community Index 2021, indexul proiectelor de investitii in comunitati din Romania, editia a treia

Rezultatele vor fi incluse si in anuarul bilingv in format print, Community Index Magazine #3

Agentia The Azores Sustainability & CSR Services a publicat rezultatele celei de-a treia editii a ranking-ului Community Index, centralizatorul celor mai bune proiecte de investitii in comunitati din Romania.

Rezultatele vor fi incluse si in anuarul bilingv in format print, Community Index Magazine #3.

Community Index este primul si singurul index al programelor si proiectelor derulate de companiile din Romania pentru a investi in comunitati, lansat in 2019. Ranking-ul reprezinta cea mai mare baza de date a proiectelor de CSR din Romania. Prin monitorizarile anuale pe care agentia le face, se doreste furnizarea unui instrument de analiza care sa fie util companiilor, autoritatilor si comunitatilor atunci cand iau decizii de investitie. Exista o mare varietate de initiative si proiecte pe piata, iar o privire de ansamblu structurata poate oferi informatii extrem de relevante care sa ajute factorii decizionali sa creioneze o strategie bine adaptata la contextul local si national.

In ceea ce priveste trendurile observate pe parcursul derularii analizei, este din ce in ce mai clar faptul ca a crescut nivelul de transparenta, dar si complexitatea informatiilor referitoare la rezultatele proiectelor. A crescut si numarul de proiecte care se deruleaza pe doi, chiar trei ani, iar companiile si-au putut seta, astfel, obiective pe termen lung. Proiectele au devenit mai incluzive, in sensul in care se acorda mai multa importanta implicarii stakeholderilor, atat interni, cat si externi in deciziile de investitie.

In 2020, proiectele s-au adaptat la restrictiile impuse de pandemie. Astfel, s-au implicat mai putini voluntari din randul angajatilor companiilor si s-a redus considerabil numarul proiectelor care adunau multi oameni in acelasi loc pentru diverse activitati offline. Pe de alta parte, a crescut gradul de digitalizare a proiectelor, ceea ce, in alte conditii ar fi fost posibil in doi, poate trei ani.

Rezultatele din 2021 pot fi vizualizate aici: https://communityindex.ro/comunicarea-rezultatelor-2021/

Pentru a stabili proiectele care au fost incluse in Community Index 2021, au fost analizate aproximativ 870 de initiative, proiecte sau programe care au avut loc in Romania in perioada ianuarie 2020 – decembrie 2020. Scorecard-ul pe baza caruia a fost facuta evaluarea a avut, in total, 6 categorii si 49 de indicatori aliniati la 3 dintre cele mai importante standarde sau referinte internationale din domeniul investitiilor in comunitati:

• B4SI - The Business for Societal Impact  Framework (a Global Standard in measuring and managing corporate community investment)

• International Finance Corporation - Strategic Community Investment Guide

• GRI Sustainability Reporting Standards (GRI Standards).

Indexul a fost structurat in functie de 18 dintre cele mai importante comunitati in care se investeste in Romania, mai exact: o viata activa, antreprenoriat, arta / cultura / traditii, cresterea nivelului de constientizare, educatie pentru cariera, educatie pentru elevi, educatie – tehnologie in scoli, educatie financiara, mediu – managementul deseurilor, mediu – protejarea padurilor, medii defavorizate, orase sustenabile, protectia animalelor, sanatate, nutritie / wellbeing, tehnologie pentru o lume mai buna, femei mai puternice. Luand in considerare contextul pandemiei, a fost inclusa o noua categorie, Emergency Relief, unde au fost analizate proiectele companiilor care si-au oferit sprijinul in perioada de urgenta.

Proiectele cu cele mai bune punctaje au fost recunoscute cu distinctiile Gold Level, Silver Level sau Bronze Level.

Misiunea ranking-ului este de a evidentia proiectele de CSR cu o performanta ridicata care pun mai mult accent pe aspecte precum dialogul cu stakeholderii, sustenabilitatea proiectelor si masurarea impactului pe termen mediu si lung. Pe de alta parte, indexul are scopul de a evidentia acele proiecte care pot fi considerate Best Practices la categoria lor si care pot fi folosite drept exemplu in stabilirea strategiei unui proiect nou. Este parte componenta a ranking-ului Romania CSR Index (parent index), cea mai importanta analiza a nivelului de transparenta si performanta din perspectiva sustenabilitatii corporative.

Principiul care sta la baza Community Index este “what gets measured, gets managed”. Mai exact, cu cat se pune mai mult accent pe masurarea rezultatelor acestor investitii in comunitati, cu atat vor exista premise mai bune pentru proiecte mai sustenabile si mai eficiente. De asemenea, indexul promoveaza utilizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila ale ONU pentru a veni in sprijinul comunitatilor si, in sens mai larg, in sprijinul Romaniei in eforturile de implementare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila.

Identificand cele mai bune proiecte pe fiecare categorie in parte si punand in balanta cu indicatorii socio-economici la nivel local si national, Community Index ajuta companiile si comunitatile sa aiba o perspectiva mai ampla cu privire la impactul pe care il au proiectele lor si in ce fel isi pot imbunatati procesele si strategia in viitor.

Community Index Magazine, anuarul bilingv in format print unde vor fi publicate rezultatele si detaliile index-ului, isi propune sa devina cea mai relevanta sursa de know-how din Romania privind sustenabilitatea si responsabilitatea corporativa pentru profesionistii din domeniu, membrii comunitatilor, ONG-uri, universitati si autoritati. Contine interviuri in exclusivitate cu experti internationali de renume, articole si interviuri cu profesionisti locali, directori generali si experti din domeniul sustenabilitatii si CSR-ului, cat si numeroase studii de caz ale unor companii care pot fi considerate modele de “best practices”.

Despre The Azores Sustainability & CSR Services

Agentie de consultanta, infiintata in 2013, cu scopul de a sprijini companiile din Romania in integrarea sustenabilitatii corporative in strategia de business, The Azores Sustainability & CSR Services are o abordare axata pe rezultate pe termen lung, utilizarea tehnologiei IT pentru un nivel ridicat de acuratete a informatiilor nefinanciare si activitati de research care sa sprijine decidentii din companii in definirea strategiei privind responsabilitatea corporativa.

Autori

foto
THE AZORES SUSTAINABILITY & CSR SERVICES