loader
Reteaua Girl Power Network activa in 50 de sate din Romania ofera educatie pentru dezvoltare unui numar de peste 500 de fete din mediul rural

Reteaua Girl Power Network activa in 50 de sate din Romania ofera educatie pentru dezvoltare unui numar de peste 500 de fete din mediul rural

Fundatia Progress utilizeaza metodologia obisnuita din proiectele sale (cercuri de invatare), infiintand in biblioteci cluburi de imputernicire pentru adolescente

40 de biblioteci satesti din 10 judete ale tarii s-au alaturat retelei Girl Power Network, oferind adolescentelor din mediul rural o experienta de invatare gandita sa completeze informatiile pe care acestea le primesc la scoala. Peste 400 de adolescente se adauga astfel celor 125 de fete care au trecut deja prin program in 2022. Conform metodologiei SROI dezvoltata de aripa de cercetare a Fundatiei Progress, care calculeaza sub forma monetara impactul proiectelor sociale in comunitati, proiectul Girl Power Network are un SROI 1:1,85, ceea ce ne arata ca, pentru fiecare leu investit in proiect, valoarea sociala creata este de aproape dubla. O valoare supraunitara a SROI este dovada unei investitii eficiente in comunitate, iar un indice de 1,85 plaseaza proiectul Girl Power Network in zona de succes si exemplu de bune practici.

Fundatia Progress utilizeaza metodologia obisnuita din proiectele sale (cercuri de invatare), infiintand in biblioteci cluburi de imputernicire pentru adolescente. Acestea parcurg impreuna cu bibliotecarele lor teme variate, de importanta majora pentru dezvoltarea lor: educatie pentru sanatate, cautarea identitatii, anxietate, comunicare asertiva, bullying, discriminare, cetatenie activa, independenta financiara,  meseriile viitorului, fake news si fact checking, incalzire globala, trafic de persoane.

Anul trecut, proiectul s-a derulat in 10 comunitati rurale din judetele Salaj, Gorj, Valcea, Neamt, Braila, Prahova, Dambovita, Calarasi. In 2023, inca 40 de biblioteci se alatura retelei Girl Power Network, aducand proiectul in 10 noi judete: Hundoara, Suceava, Alba, Arges, Ialomita, Galati, Olt, Dolj, Buzau, Tulcea.

Despina U. din comuna Bara (judetul Neamt) povesteste despre experienta ei: ‘‘Proiectul Girl Power Network a fost o experienta minunata, care mi-a schimbat total viata. La inceput eram foarte timida, nu comunicam, nu colaboram in niciun fel, acum sunt deschisa, incerc sa cooperez cu ceilalti, sa vad care sunt opiniile lor. Nu m-am mai gandit doar la mine, am vazut si punctul lor de vedere. Mi-am schimbat gandirea fata de ei, fata de mine.’’

Despre Girl Power Network

Proiect derulat Fundatia Progress, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului GirlPower Network – Reteaua fetelor puternice din rural este sa  educe, sa creasca nivelul de capacitare si sa dezvolte intelectual 500 de fete din mediul rural, pentru ca ele sa faca fata mai bine provocarilor aduse de viitor. Astfel, adolescentele vor face fata situatiilor de violenta verbala si fizica, directa si online, de defaimare si jignire, vor deveni puternice prin dobandirea de cunostinte si competente sociale, vor avea curajul  de a-si exprima opinia si de a participa la deciziile comunitatii in chestiuni care le privesc.

Despre Fundatia Progress:

Fundatia Progress este o organizatie nonguvernamentala, infiintata in anul 1996 in Bistrita, ce contribuie la dezvoltarea institutiilor comunitare, a persoanelor si grupurilor vulnerabile si ajuta oamenii sa devina mai puternici prin educatie, tehnologie, cercetare si inovatie. Organizatia ofera sprijin cetatenilor pentru a evolua, a-si valorifica potentialul si a atinge bunastarea in comunitati durabile si reziliente. Prin parteneriatele create, Fundatia Progress se concentreaza pe facilitarea invatarii pe tot parcursul vietii, transferul inovatiei, crearea de competente IT si STEM si dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativa si incluziunea sociala. In indeplinirea obiectivelor si pentru a ajunge la orice grup social organizatia foloseste bibliotecile publice si spatiile comunitare din sate si orase ca puncte focale de invatare si centre de inovatie sociala. (www.progressfoundation.ro)

Despre Programul Active Citizens Fund Romania

Programul Active Citizens Fund Romania este finantat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitatile economice si sociale si a consolida relatiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare si statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de catre consortiul compus din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Fundatia PACT si Frivillighet Norge, care actioneaza in calitate de Operator de Fond desemnat de catre FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE si Norvegiene. Active Citizens Fund Romania vizeaza consolidarea societatii civile si a cetateniei active si cresterea capacitatii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totala de 46.000.000 euro, programul urmareste dezvoltarea pe termen lung a sustenabilitatii si capacitatii sectorului societatii civile, intensificand rolul sau in promovarea participarii democratice, a cetateniei active si a drepturilor omului si consolidand in acelasi timp relatiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Pentru mai multe informatii despre Active Citizens Fund in Romania, va rugam accesati http://www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informatii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesati www.eeagrants.ro.

Autori

foto
PROGRAMUL ACTIVE CITIZENS FUND ROMANIA