loader

Regandirea microintreprinderilor in noul Cod Fiscal

In proiectul noului Cod Fiscal vedem niste modificari interesante in legatura cu impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

De exemplu, introducerea unei cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati (prin reducerea impozitului la 1% in cazul microintreprinderilor cu peste 2 salariati si cresterea lui pana la 3%+1.530 lei pe trimestru pentru microintreprinderile fara salariati) se doreste a fi o masura care sa stimuleze cresterea numarului de locuri de munca. Totodata, se prevede ca impozitul va fi de 3% in cazul microintreprinderilor aflate in inactivitate temporara, ceea ce va duce, cel mai probabil, in timp la disparitia acestor microintreprinderi inactive.

 

De asemenea, consider binevenita completarea adusa textului de lege, care scoate de sub incidenta impozitului pe microintreprinderi societatile care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si a gazelor naturale. Acesta este un aspect care in trecut a ridicat probleme, mai ales in cazul companiilor petroliere nou-infiintate, care intrau obligatoriu in regimul de microintreprindere, in cazul in care capitalul social la infiintare era de sub 25.000 Euro.

 

In plus, in noua propunere de Cod Fiscal se prevede cresterea treptata a plafonului pentru incadrarea ca microintreprindere, de la 65.000 Euro in prezent, la 75.000 Euro in 2017, 85.000 Euro in 2018 si chiar 100.000 Euro incepand cu 2019.

 

Beneficiile estimate pentru buget sunt semnificative – si anume, 316 milioane Lei doar pentru 2016. Ceea ce ramane de vazut este daca va fi atins si un alt efect scontat pe termen mediu, acela de a creste incasarile bugetare din impozitul pe venit si contributii sociale, prin stimularea unei gandiri antreprenoriale a microintreprinderilor.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL