Regulamentul Comisiei Europene privind produsele provenite din defrisari (European Union Deforestation Regulation - EUDR), care interzice comercializarea unor astfel de marfuri in spatiul comunitar, dar si exportul acestora catre alte piete, va intra in vigoare la 31 decembrie 2025. Termenul a fost amanat cu un an, astfel ca cei implicati in operatiuni cu produsele vizate au la dispozitie o perioada suplimentara de timp sa se pregateasca pentru conformare, aspect benefic, avand in vedere complexitatea procedurilor pe care le impune reglementarea. In Romania, pe langa alte domenii cum ar fi zona de retail, este anticipat un impact semnificativ asupra industriei auto, in special productia de anvelope din cauciuc.
Regulamentul prevede o serie de obligatii de verificare si de raportare pentru operatorii si comerciantii din lantul de aprovizionare, din care sa rezulte ca au intreprins toate demersurile necesare („diligente”) pentru a se asigura ca produsele receptionate nu provin din zone defrisate. Daca provenienta din astfel de zone se confirma, companiile implicate trebuie sa evite introducerea produselor pe piata. In caz contrar, risca sanctiuni consistente, care pot depasi 4% din cifra de afaceri totala anuala, la care se adauga confiscarea produselor sau a veniturilor obtinute din vanzarea acestora, excluderea companiei in cauza de la achizitiile publice si de la finantarea de stat, interdictii privind importul si exportul produselor etc.
Printre produsele vizate de regulament se numara cafeaua, cacao, uleiul de palmier, soia, lemnul si produsele obtinute din acestea, dar si cauciucul si produsele obtinute din acesta, extrase de pe terenuri care au fost defrisate dupa data de 31 decembrie 2020.
Pasii necesari pentru conformarea la EUDR
In Romania, este de asteptat ca regulamentul EUDR sa aiba impact semnificativ, asadar, in operatiunile cu produse din cauciuc (domeniu care contribuie semnificativ la exporturile Romaniei - 3,6 miliarde de dolari in 2023), mai exact asupra productiei de anvelope din cauciuc, unde tara noastra se remarca la nivel mondial. In 2023, Romania a avut exporturi totale de anvelope din cauciuc de peste 2,5 miliarde de dolari si a urcat pe locul 12 in clasamentul celor mai mari exportatori de profil din lume, de pe locul 14 in anul anterior, conform portalului World’s Top Exports. Mai mult, tara noastra este mentionata printre statele cu cele mai rapide cresteri ale exporturilor de anvelope in 2023 fata de 2022, cu un avans de 13%, alaturi de Spania (+29,7%), China continentala (+13%) si Vietnam (+9,9%).
Totodata, Romania are al saptelea excedent comercial din lume la aceasta categorie de produse (diferenta dintre exporturile si importurile de anvelope), respectiv 1,7 miliarde de dolari in 2023 (in crestere cu 17% fata de anul anterior), evolutie remarcabila in conditiile in care tara noastra inregistreaza deficit comercial semnificativ in mod constant.
Iar performanta tarii noastre in domeniu este pe cale sa se imbunatateasca, avand in vedere ca, in 2024, un jucator din domeniu si-a extins capacitatea de productie, iar altul nou intrat pe piata a inaugurat o fabrica construita de la zero. Asadar, exista sanse ca Romania sa intre, in 2025, in top zece cei mai mari exportatori de anvelope de cauciuc din lume.
Pentru ca acest potential sa poata fi maximizat, companiile din domeniu trebuie sa se pregateasca din timp pentru conformarea la regulamentul EUDR, astfel incat diligentele necesare in acest proces sa nu genereze distorsiuni in activitatea de baza.
In acest scop, comerciantii trebuie sa isi dezvolte procedurile necesare pentru intocmirea declaratiei de diligenta, din care sa reiasa ca au verificat provenienta produselor si care sa contina, printre altele, descrierea produsului, cantitatea, tara de origine, localizarea geografica a parcelelor de teren de unde au fost obtinute produsele, datele de identificare a furnizorului, precum si masuri de evaluare a riscurilor ca produsele sa fie neconforme. Declaratia de diligenta va fi depusa intr-un portal dedicat al Comisiei Europene. Ulterior, operatorii trebuie sa prezinte anual rapoarte publice (accesibile pe internet) cu privire la sistemul lor de diligenta, respectiv de verificare a provenientei produselor, si masurile adoptate pentru respectarea obligatiilor aferente.
In concluzie, este vorba de un regulament care impune operatorilor vizati verificari complexe, pe intregul lant de aprovizionare/productie, pentru a demonstra ca marfurile introduse de ei pe piata nu provin sau nu au in componenta produse provenite din defrisari. Astfel, societatile trebuie sa isi analizeze cu atentie portofoliul de produse, pentru a stabili daca intra sub incidenta EUDR, si, daca da, sa demareze cat mai repede procedurile de conformare.