loader
Planul de investitii pentru Europa: BEI sprijina construirea unei noi fabrici Arctic in Romania

Planul de investitii pentru Europa: BEI sprijina construirea unei noi fabrici Arctic in Romania

Noua fabrica va produce 2,2 milioane de masini de spalat pe an, generand aproximativ 1.400 de noi locuri de munca intr-o regiune mai putin dezvoltata, care se confrunta cu schimbari structurale.

Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda un imprumut de 68 de milioane de euro producatorului de aparate electrocasnice Arctic pentru finantarea constructiei unei fabrici de mare capacitate axata pe productia de masini de spalat, cu ajutorul unor tehnologii avansate de fabricatie si a eficientei date de automatizare.

Aceasta tranzactie este garantata de Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investitii pentru Europa. Sprijinul acordat de FEIS va stimula investitiile straine directe in zonele rurale, pentru a atrage noi investitii si pentru a transforma Romania intr-un centru de productie pentru intreaga Europa.

Dupa finalizarea procesului de constructie, in 2019, noua fabrica va produce anual aproximativ 2,2 milioane de masini de spalat. Acest lucru va permite companiei Arctic - in prezent, liderul pietei de produse electrocasnice din Romania, cu o cota de piata de peste 40% - sa raspunda cererii tot mai mari de pe piata europeana. Arctic face parte din Grupul Arçelik - al treilea cel mai mare producator de aparate electrocasnice din Europa si al saptelea din lume.

Proiectul este extrem de inovator, permitand implementarea celor mai recente procese de automatizare si integrarea aplicatiilor de tip IoT (internetul lucrurilor/Internet of Things), inclusiv a utilajelor inteligente, a dispozitivelor interconectate si a tehnologiilor de robotica cooperativa. Datorita investitiei Arctic, regiunea va deveni un centru de inovare avand potentialul de a atrage investitii suplimentare.

Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: "Acest proiect extrem de inovator, sustinut de Planul de investitii pentru Europa, va crea 480 de locuri de munca directe si 900 de oportunitati suplimentare de ocupare la nivel de furnizori. Fabrica va fi localizata in regiunea Sud-Muntenia, care se confrunta cu provocari economice structurale dupa inchiderea fabricilor din industria siderurgica si este caracterizata de o rata ridicata a somajului si un grad redus de productie tehnologica. Din acest motiv, investitia are o mare valoare pentru regiune."

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: "Acest proiect intruchipeaza excelenta romaneasca in ceea ce priveste inovarea si tehnologiile avansate. Planul de investitii pentru Europa ofera companiei Arctic stimulentele financiare necesare pentru a se extinde dincolo de pietele locale si pentru a crea locuri de munca de calitate si durabile in Romania. Este un exemplu concret al unei modernizari industriale de succes, sustinuta de UE. Felicit BEI si Arctic pentru acest acord. "

Directorul financiar al companiei Arçelik, Polat Sen, a declarat: „Suntem incantati sa incheiem acest acord de imprumut cu Banca Europeana de Investitii, un partener care a sustinut financiar Grupul Arçelik in constructia noii fabrici din Romania. Aceasta investitie reprezinta un pas important in transformarea Romaniei intr-un centru de excelenta in productia de aparate electrocasnice. Accesul la institutiile de finantare ale Uniunii Europene se aliniaza cu angajamentul nostru ferm fata de Europa, atat ca piata de desfacere, cat si ca baza de operatiuni pentru procesul nostru de productie ”.
 

Autori

foto
ARCTIC SA
foto
BANCA EUROPEANA DE INVESTITII