Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Peste 400 de manageri IT au participat la CIO COUNCIL CYBERSECURITY FORUM „Cybersecurity in the Age of AI” | DoingBusiness.ro
loader
Peste 400 de manageri IT au participat la CIO COUNCIL CYBERSECURITY FORUM „Cybersecurity in the Age of AI”

Peste 400 de manageri IT au participat la CIO COUNCIL CYBERSECURITY FORUM „Cybersecurity in the Age of AI”

CIO Council Cybersecurity Forum din 22 mai 2024 a avut ca tema centrala securitatea cibernetica in era AI

Ieri, 22 mai 2024, la Palatul BNR din Capitala, a avut loc Conferinta Directorilor de IT din Romania, organizata de catre Asociatia CIO Council Romania si Revista CARIERE. Prestigiosul eveniment a reunit peste 400 de manageri IT, CIOs, CISOs, CTOs si alte categorii de IT professionals care activeaza in domeniul securitatii cibernetice (senior levels), peste 150 offline si 250 online, conferinta fiind organizata in sistem hibrid. Specialistii au avut ocazia sa discute despre provocarile cu care se confrunta liderii securitatii cibernetice in acest moment, dar si despre cele care se intrevad pentru viitor si de a gasi solutii inovative impotriva celor mai avansate amenintari cibernetice.

Anul acesta, conferinta CIO Council va avea doua editii: cea din 22 Mai (ieri n.r.) si inca o editie in toamna, pe 9 octombrie 2024. CIO Council Cybersecurity Forum din 22 mai 2024 a avut ca tema centrala securitatea cibernetica in era AI”, a spus Yugo Neumorni, presedintele CIO Council, in deschiderea evenimentului.

Cum pot organizatiile sa atenueze amenintarile cibernetice emergente

Intr-o era definita de interconectivitatea digitala si avansurile tehnologice, fuziunea dintre Inteligenta Artificiala (IA) si securitatea cibernetica se afla in prim-planul protejarii peisajului nostru digital. Pe masura ce organizatiile navigheaza prin acest peisaj in continua evolutie, ele trebuie sa gaseasca un echilibru intre valorificarea inovatiilor bazate pe IA si atenuarea riscurilor asociate. Prin adoptarea IA ca un multiplicator de forta in securitatea cibernetica, in timp ce promoveaza o cultura de vigilenta si adaptabilitate, organizatiile pot proteja eficient activele lor digitale si pot atenua amenintarile cibernetice emergente”, a mai spus Yugo Neumorni.

Ionut Rosca, specialist in solutii de protectie a datelor la Dell Technologies, a vorbit in cadrul evenimentului CIO Council Cybersecurity Forum despre Transforming Data Protection into Data Resilience: “Ransomware, atacurile din interior si alte amenintari cibernetice reprezinta un risc pentru toate organizatiile, iar responsabilii de securitate recunosc ca recuperarea trebuie sa faca parte dintr-o strategie eficienta de rezilienta cibernetica. Aceasta prezentare ofera o privire de ansamblu asupra modului in care solutia Dell Cyber Recovery foloseste izolare, imuabilitate si inteligenta artificiala pentru a proteja datele critice de amenintarile cibernetice si permite organizatiilor sa se recupereze si sa reia operatiunile normale cu incredere”.

Explorand solutiile OPSWAT Metadefender, Alexandru Ghioca, inginer de solutii la OPSWAT a intrebat audienta: “Stiai ca, in calitate de custode al datelor, responsabilitatea securizarii acestora in cloud iti revine tie si nu furnizorului?”.

A explicat cum OPSWAT Metadefender for Secure Storage poate ajuta la reducerea incalcarilor GDPR si, astfel, companiile sa se conformeze directivei NIS2, asigurand o protectie robusta a datelor pe toate platformele de stocare.

Securitatea cibernetica in era Inteligentei Artificiale

Oana Pavaloiu, Channel Manager, Check Point Romania a vorbit despre Securitatea cibernetica in era Inteligentei Artificiale - Cybersecurity in the era of AI. “Pe masura ce inteligenta artificiala (IA) patrunde tot mai mult in vietile noastre, este esential sa abordam provocarile de securitate cibernetica pe care le aduce. In acest peisaj dinamic, IA va fi utilizata atat de atacatori, cat si de aparatori. Vom explora oportunitatile de a valorifica IA pentru a imbunatati afacerea si apararile sale, recunoscand in acelasi timp riscurile potentiale”.

Claudiu Negrea, director adjunct al Departamentului de Supraveghere a Infrastructurilor Pietei Financiare si Platilor, Banca Nationala a Romaniei a vorbit despre Digital Operational Resilience Act – DORA. “DORA, reglementarea UE, intareste securitatea IT pentru entitatile financiare in cazul unei perturbari operationale grave”. In plus, specialistul a explicat ce presupune noul cadru de reglementare pentru echipele de management si ce provocari suplimentare aduce aceasta noua reglementare pentru departamentele IT.

Cele mai bune strategii cibernetice si masuri comune pentru conformitatea cu NIS2

Apoi, a urmat primul panel al evenimentului, in care s-a discutat despre cum gestionam si mentinem conformitatea pe termen lung, provocari si strategii pentru conformitatea pe termen lung cu NIS2, dar si despre gestionarea conformitatii tertilor si a lantului de aprovizionare si cele mai bune strategii cibernetice si masuri comune pentru conformitatea cu NIS2.

Au raspuns la intrebari si au adus lamuriri: Cristian Goiceanu (CISO, BCR), Cristian Cucu (Membru CIO Council), Bogdan Stefanescu (CEE Channel Sales Specialist | Unstructured Data Solutions, Dell Technologies), Gabriel Herbei (CIO FirstBank, Membru CIO Council), Gratiela Magdalinoiu (Presedinte ISACA Romania). Moderatorul panelului a fost Laurentiu Mandu, (Membru Board, CIO Council Romania).

Perspective pe campul de lupta cu Madalin Bratu

Madalin Bratu, Director General al Sectio Aurea despre Directiva NIS, a discutat despre perspective de pe campul de lupta. “Dupa 3 ani de la adoptarea Directivei NIS, inainte de o schimbare majora, este momentul sa ne uitam inapoi, sa invatam din experientele trecute si sa impartasim idei pentru un viitor mai bun”.

In acest moment critic, Madalin Bratu ne-a impartasit viziunea sa, provocarile, riscurile si, in special, oportunitatile de a crea un mediu mai sigur pentru viata umana si societate. Ca un CISO testat in lupta / consultant pentru diversi clienti cu niveluri diferite de maturitate si auditor NIS, el aduce o perspectiva noua si autentica din realitatile romanesti.

Rezilienta securitatii cibernetice

In ce-a doua parte a evenimentului au fost dezbatute subiecte despre Rezilienta securitatii cibernetice.

Ioana Belu, Lector Senior la Institutul Bancar Roman a deschis a doua sesiune si a impartasit cu audienta evenimentului despre Combaterea dezinformarii in era IA generative

De asemenea, a discutat despre istoria campaniilor de dezinformare, riscurile asociate cu raspandirea masiva a dezinformarii cauzate de utilizarile malitioase ale IA generative, responsabilitatea tuturor platformelor, mari si mici, si impactul pozitiv al constientizarii dezinformarii asupra deciziilor de afaceri si electorale.

Andrei Ionita, Director regional pentru afaceri guvernamentale si conturi strategice al Bitdefender ne-a vorbit despre Gardienii domeniului digital: Dezvaluirea puterii securitatii cibernetice ofensive.

Revenirea asimetriei informatiei in societatea cunoasterii prin fakes si deep-fakes

Calin Rangu, Vicepresedinte, CIO Council a tinut sa vorbeasca auditoriului despre Revenirea asimetriei informatiei in societatea cunoasterii prin fakes si deep-fakes. “Internetul, accesul tuturor la informatie, a dus la o democratizare a cunoasterii. Totodata, in absenta schimbarii paradigmei de educare a populatiei, noile tehnologii, inteligenta artificiala, au creat un alt tip de asimetrie prin selectie adversa si hazard moral. Elemente de manipulare sociala si inselaciune digitala, facilitate de noile retele sociale, construite pe tehnologii emergente, adancesc un alt tip de asimetrie. Trebuie sa se analizeze aceste schimbari, tendinte si sa identificam optiuni posibile pentru a reechilibra accesul la informatii precise pentru a elimina disparitatile cognitive. Educatia necesita o noua abordare, deoarece in forma sa actuala poate crea mai multa polarizare si asimetrie pentru cei din categoriile defavorizate. Exista un decalaj intre evolutiile tehnologice si schimbarile sociale care creeaza un nou tip de asimetrie, de disparitati”.

Securitatea IT era perfecta; utilizatorii nu stiau acest lucru. Compania a fost penetrata.

Chiar si astazi, ne concentram prea mult pe tehnologie in timp ce inteligenta artificiala deschide noi cai pentru backdoor-uri, inselarea sau pacalirea bazei de utilizatori, sfarsind prin a patrunde in mediul tau IT. Fiecare atac seamana din ce in ce mai mult cu spear phishing asupra companiei tale, localizarea jucand un rol tot mai mare in tintirea cu succes a unei victime expuse. A detaliat despre subiect Bogdan Tudor, CEO, Startech Team, Membru Board CIO Council.

Dragos Stanescu, CIO Syngenta, Membru CIO Council, a vorbit despre Cropwise Planting Service, o tehnologie noua si interesanta pentru agricultura de precizie: “Securizata prin design (conform cu NIS2), folosind resursele cu eficienta optima, variind utilizarea lor pentru nevoile precise ale terenului, reducand costurile, crescand eforturile de sustenabilitate si imbunatatind ROI”.

Managementul si operatiunile riscului cibernetic

Al doilea panel al zilei a fost despre Managementul si operatiunile riscului cibernetic. Consiliile de administratie joaca un rol crucial in furnizarea supravegherii, guvernantei si directiei strategice pentru initiativele de securitate cibernetica, asigurand integrarea securitatii cibernetice in cadrul general de management al riscurilor organizatiei. Directorii executivi, inclusiv Directorul Executiv (CEO), sunt responsabili pentru stabilirea tonului de la varf, alocarea resurselor si promovarea initiativelor de securitate cibernetica in intreaga organizatie.

Impreuna, consiliile de administratie si directorii executivi colaboreaza pentru a stabili politici robuste de securitate cibernetica, a investi in tehnologie si talente si a cultiva o cultura a constientizarii si responsabilitatii in securitate. Prin prioritizarea securitatii cibernetice ca imperativ strategic de afaceri si alinierea acesteia cu obiectivele organizationale, consiliile si directorii executivi pot imbunatati rezilienta in fata amenintarilor cibernetice, protejand interesele pe termen lung ale companiei si ale partilor interesate.

Interlocutorii panelului au fost: Alina Popa (CFO, OMV Petrom), Maja Mikic (Director Executiv pentru Transformare Digitala, BRD), Valentin Stanescu (Director General, Regiunea RCEE, Dell Technologies), Andrei Bica (CFO, Profi Rom Food).  Moderator de aceasta data a fost Andreea Ionita, Chief Digital Technology Officer, E.ON Romania, Membru CIO Council.

Interes deosebit pentru CIO COUNCIL CYBERSECURITY FORUM „Cybersecurity in the Age of AI”

Audienta in sala a fost formata din peste 150 de membrii CIO Council Romania, CIOs si CISO ai companiilor romanesti si straine, lideri ai mediului de business IT, reprezentanti ai mediului public si guvernamental.

O participare mai extinsa – peste 250 de specialisti - a fost asigurata in mediul online, din randul comunitatii de peste 2000 profesionisti IT formata in cei 11 ani de existenta a evenimentului.

Asociatia CIO Council Romania organizeaza in fiecare an, incepand din 2013, CIO Council National Conference, cel mai reprezentativ eveniment pentru comunitatea de Directori IT care pune in discutie cele mai importante teme de pe agenda CIO, problematicile din sfera comunitatii de afaceri din Romania, noile trenduri din tehnologie si aplicarea acestora in afaceri precum si problematicile de securitate cibernetica.

Supporting Partners: DELL Technologies, Metaminds.

Partners: Provision, Opswat, Ingram, Checkpoint, Bitdefender, BCR, Sectio Aurea.

Networking Partner: Fujitsu.

Community Partner: ISACA Romania Chapter, PWN Romania.

Coffee Partner: Cuppino.

 Organizing Partner: Sweet Moments.

Parteneri media: Revista HR Manager, Jurnalul de Afaceri, Biz, DoingBusiness.ro, Portal HR, HR Club, Softlead, Market Watch, Financial Intelligence, Learning Network, Spot, Hipo, Geeki, TechCafe, Wall-Street, Business Review.

Autori

   Update cookies preferences