loader
Vodafone si Orange anunta extinderea cu succes a  proiectului pilot al retelei comune Open RAN 4G in anumite zone rurale din Romania, incluzand tehnologia complet virtualizata 2G

Vodafone si Orange anunta extinderea cu succes a proiectului pilot al retelei comune Open RAN 4G in anumite zone rurale din Romania, incluzand tehnologia complet virtualizata 2G

Vodafone si Orange au putut finaliza aceasta etapa importanta prin intermediul parteneriatelor cu furnizori de top Open RAN

In urma anuntului facut in octombrie 2023 privind primele apeluri 4G realizate pe o retea comuna Open RAN in Romania, Vodafone si Orange anunta ca au extins cu succes proiectul lor pilot in anumite zone rurale din Romania, inclusiv tehnologia RAN virtualizata 2G (vRAN) complet integrata, o inovatie ce reprezinta o premiera internationala pentru o retea operationala comuna (RAN partajat).

Aceasta realizare reprezinta un pas important spre migrarea in cloud a retelelor de acces radio, care va permite operatorilor sa-si analizeze mutarea intregii retele traditionale catre retele RAN 2G/4G/5G complet virtualizate, in conformitate cu cerintele europene, in special in zonele unde inchiderea retelelor 3G a fost realizata sau este iminenta. Virtualizarea retelelor 2G reprezinta un progres major si o oportunitate pentru operatori, eliminand obligativitatea de a mentine retelele 2G traditionale dezvoltate pe hardware specializat, precum si operarea unor retele virtualizate 4G/5G ca o retea suprapusa.

Vodafone si Orange au putut finaliza aceasta etapa importanta prin intermediul parteneriatelor cu furnizori de top Open RAN. Samsung a furnizat software-ul sau specializat vRAN, care suporta multi-RAT - 2G, 4G si 5G si echipamente radio compatibile cu O-RAN. Wind River a furnizat stratul de abstractizare prin Studio Cloud Platform, suprapus pe echipamentele hardware necesare pentru implementarea si scalarea software-ului RAN, in timp ce Dell Technologies a furnizat serverele Dell PowerEdge echipate cu procesoare Intel si placi de accelerare.

In ultimele sase luni, ambii operatori au reusit sa acumuleze experienta operationala locala in gestionarea unei retele active Open RAN ce este utilizata in conditii reale de functionare, fapt ce a contribuit la cresterea increderii in maturitatea retelelor virtualizate. Aceasta perioada de observatie a permis realizarea unei comparatii cuprinzatoare intre Open RAN si retelele RAN traditionale si a demonstrat o performanta similara intre cele doua optiuni.

Utilizarea Open RAN intr-un mediu real le-a permis ambilor operatori sa beneficieze de avantajele oferite de aceasta solutie, precum un grad ridicat de automatizare si un timp redus de implementare. Tehnologia Open RAN decupleaza functionalitatile software de cele hardware, facilitand modernizarea de la distanta a statiilor de baza mobile cu noi caracteristici si servicii, mai rapid si mai eficient din punctul de vedere al costurilor. De asemenea, in cazul partajarii RAN, operatorii beneficiaza de mai multa libertate si autonomie in gestionarea propriului software RAN virtualizat pe o infrastructura cloud comuna, in timp ce costurile de operare a retelei sunt impartite. Aceasta abordare reduce nevoia de vizite la site, datorita unui nivel mai mare de automatizare a retelei, si permite operatorilor sa se diferentieze, mentinand in acelasi timp economiile de cost si energie asociate cu partajarea RAN.

Nicolae Vilceanu, Network Director la Vodafone Romania, a declarat: „Cu focus pe experienta clientilor, vom folosi oportunitatea Open RAN pentru a trece la retelele native in cloud. Open RAN sustine inovarea intr-un ritm mai crescut si dezvoltarea de noi functii si servicii pentru ca permite mai multor furnizori sa dezvolte spatiul RAN. Acest lucru ofera operatorilor de telecomunicatii un avantaj competitiv si sa propuna clientilor solutii avansate. Suntem bucurosi sa ne alaturam fortelor partenerilor Open RAN pentru a continua dezvoltarea pentru o societate digitala sigura pentru viitor.”

Marius Maican, Technology Director in Orange Romania, a declarat: “Aceasta prima dezvoltare a unei retele operationale Open RAN in Romania reprezinta un pas important pentru Orange in tranzitia sa catre retele mai agile si mai automate, native in cloud. Orange va valorifica acest pilot de succes pentru a dezvolta in viitorul apropiat un centru de expertiza in Romania, care sa sustina implementarile la scara a Open RAN pe intreaga retea Orange din Europa in urmatorii ani.

Ambii operatori isi consolideaza angajamentul fata de implementarea viitoare a Open RAN prin acest anunt, inaugurand o noua era pentru operarea retelelor lor intr-un mediu de livrare flexibil si competitiv.

Despre Vodafone

Vodafone este o companie lider de telecomunicatii din Europa si Africa. Furnizam servicii mobile si fixe catre peste 330 de milioane de clienti din 15 tari (exceptie Italia si Spania, detinute sub umbrela Vodafone Group cu operatiuni intrerupte), colaboram cu retele mobile in alte 43 de tari si avem una dintre cele mai mari platforme IoT din lume. In Africa, platforma noastra fintech furnizeaza servicii catre aproximativ 79 de milioane de clienti din 7 tari – gestionand mai multe tranzactii decat orice alt furnizor.

Misiunea noastra este sa conectam pentru un viitor mai bun, folosind tehnologia pentru a imbunatati vietile, afacerile si pentru a facilita societati digitale incluzive si sustenabile. Ne-am angajat sa reducem impactul nostru asupra mediului astfel incat sa atingem net zero emisii pana in 2040.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.vodafone.com, urmariti-ne pe Twitter la @VodafoneGroup sau conectati-va cu noi pe LinkedIn la www.linkedin.com/company/vodafone.

Despre Orange

Orange Romania face parte din Grupul Orange, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicatii la nivel mondial, care conecteaza sute de milioane de clienti din intreaga lume. Cu peste 11 milioane de clienti locali si o cifra de afaceri anuala ce depaseste 1,5 miliarde de euro, Orange conecteaza 1 din 2 romani si ofera o gama larga de solutii de comunicare pentru clientii rezidentiali si companii: servicii de voce, internet fix si mobil, TV, smart home, dar si solutii complexe IT&C prin Orange Business. Orange Romania este operatorul numarul 1 in ceea ce priveste performanta retelei. Compania detine si noua certificari consecutive Top Employer, ce confirma faptul ca Orange, pe langa produsele si serviciile remarcabile pe care le ofera clientilor, acorda o atentie deosebita angajatilor si mediului de lucru.

Autori

foto
VODAFONE ROMANIA SA
foto
ORANGE ROMANIA SA