Locuitorii Deltei Dunarii au pentru prima data acces la conectivitate 5G, oferita de Orange Romania prin proiectul 5G Connect Danube Delta (5G-CDD). Tehnologia a fost oficial activata in mai multe zone ale Deltei cu ocazia Maratonului International de Canoe Ivan Patzaichin, organizat de Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23. Pentru a imbunatati calitatea vietii locuitorilor, au fost incepute si eforturile din cele patru mari arii de interes: educatie digitala, telemedicina, turism lent si monitorizarea mediului inconjurator. Proiectul a trecut astfel in etapa sa activa, acesta fiind inceput in 2024 si avand o durata totala de 3 ani, cu finantare de la Comisia Europeana. Cea mai importanta componenta este cea de educatie: copiii din zona au mai multe oportunitati educationale, aleg in numar mai mare sa-si continue studiile si sunt stimulati sa se intoarca in comunitate, pentru a contribui la bunastarea locala.
Tehnologia furnizata in premiera de Orange este 5G Standalone (5G SA), ceea ce inseamna ca functioneaza independent de reteaua 4G preexistenta. Astfel, echipamentele radio 5G instalate in Delta sunt conectate la reteaua core 5G Orange din Bucuresti si la un nod local de procesare a traficului, provenit de la utilizatorii din regiune. Pe langa aceasta exista si o infrastructura dedicata de servere Edge Cloud, care reduce distanta dintre utilizator si servicii, asigurand latenta mica si vitezele necesare pentru aplicabilitatea locala a proiectului 5G-CDD. Pana in prezent acoperirea 5G se extinde in 14 localitati (Malcoci, Mineri, Bestepe, Crisan, Partizani, Gorgova, Dunavatu de Jos, Mila 23, Chilia Veche, Sf. Gheorghe, Periprava, C.A. Rosetti, Patlageanca, Caraorman), urmand ca pana la finalul proiectului sa ajunga in celelalte localitati (Ceatalchioi, Mahmudia, Sulina, Isaccea, Murighiol, Plauru, Tatanir, Letea, Nufaru).
Finantarea proiectului 5G-CDD a fost aprobata in 2024 de catre Comisia Europeana si presupune dezvoltarea infrastructurii de comunicatii 5G in 23 de localitati din Delta Dunarii, pentru a imbunatati calitatea vietii si oportunitatile economice din acest areal. Introducerea tehnologiei nu ar fi fost posibila fara finantarea europeana primita, aceasta avand un rol esential in cresterea bunastarii comunitatilor, combaterea izolarii, imbunatatirea serviciilor publice pentru locuitori, dar si pentru turisti si promovarea dezvoltarii durabile.
„Sa aducem tehnologia 5G in Delta Dunarii nu a fost niciodata o cursa comerciala, ci intoarcerea la acoperirea unei nevoi fundamentale – cea de comunicare in comunitate si in afara ei. Din momentul in care am hotarat sa ne asumam acest angajament de a fi primii care aduc internet de mare viteza in zona, pana la momentul obtinerii finantarii alaturi de parteneri si pana la pornirea retelei am avut si vom avea in continuare in vedere acelasi obiectiv: cresterea oportunitatilor pentru locuitori. In urmatoarele etape vom activa noi site-uri, vom continua sa imbunatatim infrastructura si vom creste acoperirea. Intre timp, am inceput sa lucram pe cele patru mari arii de interventie: am echipat primul cabinet medical din zona cu tehnica pentru telemedicina si am instruit personalul medical din Mila 23; am adus tehnologie smart la scoala din aceeasi localitate, pentru a-i ajuta pe copii sa-si dezvolte competentele digitale; am montat camere care vor monitoriza mediul si numarul de turisti; am inceput sa stimulam promovarea turismului lent prin sustinerea unor activitati sportive. Cu siguranta cea mai importanta aplicabilitate a tehnologiei 5G in zona umeda a Deltei este educatia digitala, Orange construind in Delta prima retea 5G din tara care asigura conectivitatea pentru scoli si elevi. Astfel, crestem sansele tinerilor din zona si nu mai vorbim de un upgrade tehnologic conventional, ci de o reala retea a educatiei prin digitalizare, in parteneriat cu Fundatia Orange”, a declarat Marius Maican, Technology Director la Orange Romania.
Proiectul este, totodata, o consolidare a angajamentului luat de Orange Romania pentru acoperirea teritoriului national cu tehnologia 5G/5G+. Pana la finalul lui 2024, Orange realizase cea mai mare investitie in spectrul 5G din Romania: aproximativ 265 milioane de euro. O retea mai eficienta si mai rapida inseamna si noi conexiuni, oportunitati si comunitati. Oamenii cu interese, valori si pasiuni comune sunt mai aproape prin conectivitate. Asa cum spune si noua campanie Orange, „pasiunile trec la nivelul urmator in cea mai rapida retea”.
Incluziunea digitala
Scoala din Mila 23 este un bun punct de pornire pentru digitalizarea procesului de invatamant primar si gimnazial din zona, fiindca elevii de aici au mai participat in trecut la cursuri organizate de catre Fundatia Orange prin hub-ul educational Orange Digital Center de la Centrul de Inovare Comunitara. Unii chiar au devenit interesati de domenii ale viitorului, cum ar fi robotica si au ajuns sa participe la programul SuperCoders. Scoala gimnaziala din Mila 23, comuna Crisan, a fost prima dotata cu router 5G, tabla smart, laptop-uri, tablete si ochelari VR pentru lectii interactive. Toate acestea ajuta atat la imbunatatirea competentelor digitale ale copiilor din zona, dar si la imbunatatirea relatiei dintre profesori si elevi, prin interactivitate si posibilitatea invatamantului de la distanta.
„Echipamentele testate in Mila 23 si pe care urmeaza sa le ducem si in celelalte 17 localitati vizate din Delta Dunarii, adica tabletele, laptop-urile, ochelarii VR si tablele smart puse la dispozitia profesorilor si elevilor se integreaza cu solutii software dedicate predarii interactive si hibride – platforma Digitaliada (continut educational dezvoltat prin Fundatia Orange) si platforma de predare online VBoard, parte din Orange Fab. Iar ca aceste tehnologii sa fie valorificate la maximum, profesorii vor beneficia si de sesiuni de formare personalizate, atat online cat si fata in fata, axate pe utilizarea echipamentelor si a aplicatiilor digitale in activitatile de predare. Transformarea digitala a scolilor nu va ramane doar la nivelul dotarilor, ci o vom sustine prin consolidarea competentelor digitale si pedagogice ale cadrelor didactice de a crea un mediu de invatare relevant si captivant”, a spus Ovidiu Ana, Director Executiv al Fundatiei Orange.
Servicii comunitare mai bune si dezvoltarea economiei locale
Internetul de mare viteza prin 5G va permite acoperirea unei nevoi extrem de presante pentru locuitorii Deltei – telemedicina. Tot in Mila 23 a fost instalat primul punct de investigatii medicale de la distanta. Personalul medical local a fost instruit sa foloseasca stetoscopul electronic si un aparat EKG inteligent ce colecteaza date si le transmit catre un medic din reteaua partenerilor de la Telios Care (start-up din Orange Fab). In multe dintre localitati nu exista medici de familie, ci doar asistente medicale, ceea ce inseamna ca un simplu consult de rutina este extrem de dificil. De aceea s-a ales implementarea unui concept de tip Point of Care (punct de ajutor medical inteligent). Totodata, retetele eliberate de la distanta de medici prin platforma celor de la Telios sunt valabile in toate farmaciile. Programul urmeaza sa fie implementat in alte 10 cabinete medicale din cele 23 de localitati.
Delta Dunarii este considerata o zona de interes major pentru economia locala. De aceea, proiectul isi propune sa incurajeze turismul lent. Pornirea retelei in aceasta perioada nu este intamplatoare, deoarece in weekendul 23-25 mai a avut loc si prima editie a Maratonului International de Canoe Ivan Patzaichin, in cadrul caruia Orange Romania a fost partenerul principal. Maratonul a marcat neoficial si deschiderea sezonului turistic, deci a fost momentul perfect pentru demonstrarea aplicabilitatii tehnologiei 5G. Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23 a dezvoltat aplicatia de mobil Delta lui Ivan, care este o harta interactiva a Deltei ce include continut educational, rute si puncte de interes, functii de geo-fencing si de raportare a evenimentelor periculoase.
Nu in ultimul rand, a fost momentul potrivit pentru testarea primelor camere de supraveghere 5G ce monitorizeaza fluxurile de turisti, fauna si vegetatia din Mila 23 prin tehnologie AI. In viitor aceasta solutie va fi extinsa in mai multe puncte de interes turistic. Software-ul AI folosit este dezvoltat de un start-up din acceleratorul Orange Fab – Airis Vision – si are implementata inclusiv o functie de anonimizare atunci cand detecteaza persoane. Astfel, nu sunt stocate date cu caracter personal, ci doar se urmareste numarul de turisti.
Proiectul este initiat de Orange Romania, care coordoneaza consortiul de parteneri: Fundatia Orange, Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, Universitatea Nationala de Stiinte si Tehnologie Politehnica Bucuresti (UNSTPB), Virtual Board, alaturi de partenerii asociati Consiliul Judetean Tulcea si Telios Care.
*Proiectul 5G Connect Danube Delta este finantat prin programul Connecting Europe Facility al Comisiei Europene, cadrul 5G and Edge Cloud for Smart Communities, Grant Agreement 101181137.
Despre Orange Romania
Orange Romania face parte din Grupul Orange, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicatii la nivel mondial, conectand sute de milioane de clienti din intreaga lume. Cu peste 11 milioane de clienti locali si o cifra de afaceri anuala de peste 1,5 miliarde de euro, Orange conecteaza 1 din 2 romani si ofera o gama larga de solutii de comunicare pentru clientii rezidentiali si companii – de la servicii de conectivitate de baza pana la pachete complete de telefonie mobila, internet fix, TV si solutii IT&C complexe prin Orange Business. De la intrarea sa pe piata locala, Orange a realizat investitii de 4,5 miliarde de euro in Romania.