loader
Orange Romania contribuie la 4 proiecte de cercetare ce vor pune bazele dezvoltarii viitoarelor retele 6G in Europa

Orange Romania contribuie la 4 proiecte de cercetare ce vor pune bazele dezvoltarii viitoarelor retele 6G in Europa

Cele 4 proiecte inovatoare sunt derulate pe o perioada de 3 ani si vor sustine dezvoltarea sustenabila a viitoarelor retele mobile 6G, dar si a managementul inteligent al resurselor de retea prin integrarea de tehnologii de tipul AI si ML

Orange Romania continua sa fie unul dintre principalii contributori in procesul de standardizare a retelelor de telecomunicatii la nivelul Uniunii Europene, avand o implicare directa in definirea viitoarelor tehnologii 6G, prin implicarea in 4 noi proiecte de cercetare din cadrul Horizon Europe. Cele 4 proiecte inovatoare sunt derulate pe o perioada de 3 ani si vor sustine dezvoltarea sustenabila a viitoarelor retele mobile 6G, dar si a managementul inteligent al resurselor de retea prin integrarea de tehnologii de tipul AI si ML. Prin aportul avut in aceste programe de cercetare, Orange Romania a ajuns la un numar total de 22 de proiecte finantate de Comisia Europeana, fiind singurul operator din Romania care face parte din programul Horizon Europe.

Horizon Europe (2021-2027) este un ambitios program de cercetare si inovare finantat de Uniunea Europeana, ce adreseaza schimbarile climatice si dezvoltarea durabila conform obiectivelor ONU, dar isi propune si sa stimuleze cresterea economica si competitivitatea la nivelul UE. Cele 4 proiecte in care Orange contribuie direct, fac parte din a doua etapa a Horizon Europe Smart Networks and Services (2024-2027), in care au fost aprobate un total de 27 de proiecte ce vor beneficia de finantare din partea UE, in valoare de 130 milioane de euro.

  • 6G-PATH are ca obiectiv dezvoltarea si implementarea unor tehnologii de comunicatii avansate, ce vor marca tranzitia catre retelele 6G. Acestea vor oferi suport pentru aplicatii din domeniile sanatate, educatie, orase inteligente si agricultura, cu cerinte de procesare si conectivitate ce depasesc capacitatile retelelor 5G actuale. Orange Romania participa in acest proiect alaturi de Fundatia Orange, utilizand infrastructura 5G Lab si platforma Digitaliada pentru un scenariu de utilizare a educatiei in mod imersiv. Doua scoli vor fi dotate cu infrastructura de comunicatii de ultima generatie si casti de realitate augmentata, permitand elevilor sa experimenteze lectii interactive aliniate cu programa scolara. Pe langa echipamentele XR, scolile vor beneficia si de tablete sau laptopuri pentru accesarea resurselor de invatare din platforma Digitaliada, facilitand astfel accesul la educatie in aceste comunitati.
  • 6G-INTENSE vizeaza crearea unui sistem AI-nativ de management si orchestrare pentru retelele 6G ce integreaza solutii de sustenabilitate, promovand sharing-ul infrastructurilor intre operatori si cooperarea intre acestia prin utilizarea unei infrastructuri comune. 6G-INTENSE, introduce conceptul de "sensing" [1] ce este vazut ca o tehnologie cheie pentru integrarea sistemelor de tip Edge Compute, oferind posibilitatea de selectie automata a locatiei de procesare a datelor in functie de resursele hardware disponibile.

Doua proiecte pilot, implementate de Orange Romania si Realworld Systems vor valida noile tehnologii in zonele de procesare si     in conceptul de Metaverse, ce implica resurse hardware semnificative sustinute de infrastructura de retea din 5G Lab.

  • iSEE-6G vizeaza crearea de prototipuri de antene pasive si active cu functionalitati de reconfigurare inteligenta a suprafetelor deservite. Se optimizeaza astfel modalitatile de construire si transmitere a semnalelor radio, iar algoritmii de procesare permit implementarea tehnologiilor 6G. Prin utilizarea acestor noi tehnologii hardware si software se imbunatateste eficienta si rezilienta comunicatiilor colaborative cu capacitati de "sensing", optimizand spectrul, performantele localizarii dispozitivelor conectate la nodurile radio si intarzierile din retea.

In cadrul acestui proiect, Orange Romania va evalua capabilitatile de “sensing” ale sistemului, va lucra la integrarea functionalitatilor echipamentelor radio de reconfigurare inteligenta a suprafetelor deservite si va implementa, alaturi de partenerul local, AgriCloud, un demonstrator pentru o aplicatie de monitorizare a zonelor urbane folosind drone.

  • 6G-MUSICAL are ca scop echiparea viitoarelor noduri radio 6G cu echipamente bazate pe tehnologii radar pentru “sensing” care vor functiona in paralel cu componentele de comunicatie celulara. Aceasta abordare va facilita detectia, localizarea si urmarirea obiectelor conectate, oferind o precizie de centimetri si posibilitatea reconstituirii 3D la inalta rezolutie a obiectelor detectate. Un obiectiv cheie al proiectului este dezvoltarea unor prototipuri fiabile si eficiente de antene pentru retelele Beyond-5G si 6G, utilizand benzi radio noi si materiale inovatoare pentru a imbunatati performantele sistemelor de comunicatie, inclusiv vitezele de transfer. Echipa proiectului se va concentra pe construirea semnalelor radio, utilizand noi procesoare si materiale pentru componentele logice, cu scopul de a imbunatati consumul de energie si eficienta sistemelor. Orange Romania participa activ in acest proiect, fiind interesat de exploatarea rezultatelor pentru crearea de produse si servicii inovatoare pentru segmentul B2B. De asemenea, va integra aplicatiile si solutiile dezvoltate de partenerii din proiect in din 5G Lab.

Proiectele pe care le anuntam astazi reprezinta o continuare a eforturilor din ultimii ani de participare activa a Orange Romania in dezvoltarea tehnologiile viitorului, precum 6G. Vorbim atat despre standardizarea retelelor Beyond-5G, cat si despre implementari concrete in solutii ce in anii viitori vor fi integrate in servicii pentru companii sau pentru sectorul public. Nu in ultimul rand, sustenabilitatea joaca un rol impotant in definirea urmatoarei generatii de retele, acestea urmand sa fie mult mai eficiente energetic si mai prietenoase cu mediul inconjurator” a declarat Cristian Patachia-Sultanoiu, Development & Innovation Manager Orange Romania.

Cea mai rapida retea din Romania pe care poti conta

Orange investeste anual peste 200 milioane de euro pentru a-si imbunatatii serviciile, lucru confirmat si de recenta certificare acordata de auditorul independent LCC International. Masuratorile efectuate in 40 de orase si pe drumurile de legatura dintre acestea, au aratat ca Orange Romania ramane cea mai buna retea mobila in ceea ce priveste performanta serviciilor de voce si date.

Testele au fost realizate in perioada 15 noiembrie - 17 decembrie 2023 si au vizat calitatea serviciilor de internet mobil (browsing, streaming, upload si download), precum si a serviciilor de voce mobila. Informatii complete despre certificarea LCC International sunt disponibile pe: https://www.orange.ro/noutati/certificare/

_________

[1] Sensing in 6G reprezinta o tehnologie avansata care foloseste frecvente mai mari si retele extinse pentru a oferi o imagine detaliata a mediului, o localizare precisa si retele inteligente care tin cont de context, pentru a minimiza resursele necesare implementarii si functionarii retelelor, dar si pentru a reduce consumul de energie. Simultan, aceasta tehnologie ofera beneficii semnificative pentru aplicatii precum XR, vehicule automate si drone.

Autori

foto
ORANGE ROMANIA SA