loader
Moody’s confirma ratingurile pentru depozitele Alpha Bank Romania, perspectiva modificata la pozitiva

Moody’s confirma ratingurile pentru depozitele Alpha Bank Romania, perspectiva modificata la pozitiva

Agentia internationala de rating Moody’s a anuntat la sfarsitul sapta­manii trecute mentinerea ratingului Alpha Bank Romania la calificativul Ba3 pentru depozite si b2 pentru credite, dar si imbunatatirea perspecti­vei de rating pentru depozitele pe termen lung, de la stabila la pozitiva.

Actiunea de evaluare reflecta opinia Moody's potrivit careia Alpha Bank Romania a inregistrat progrese semnifi­cative in ultimii ani in ceea ce priveste imbunatatirea solvabilitatii si a profi­lului sau de finantare.

Acest fapt a avut ca rezultat alinierea perspectivei ratingurilor Alpha Bank Romania cu perspectiva pozitiva a bancii mama din Grecia, Alpha Bank AE, a carei situatie mai dificila constrange profilul de creditare al Alpha Bank Romania. Alpha Bank Romania a ajuns sa aiba un rating mai bun decat banca-mama, atat la credite, cat si la depozite, subliniaza Moody’s.

Calificativul ”b2” pentru credite reflecta de asemenea operatiunile Alpha Bank Romania concentrate pe piata interna si depasirea cu succes a dificultatilor legate de finantare si capitalizare, in urma crizei cu care s-au confruntat bancile din Grecia in 2010.

Ca urmare a unei serii de vanzari de credite neperfor­mante, Alpha Bank Romania si-a imbunatatit substantial indicatorii de solvabilitate. Banca a raportat un nivel al creditelor neperfor­mante de 6% la sfarsitul semestrului I/2018, mult in scadere fata de 14% in 2016.
Moody’s se asteapta ca profiturile Alpha Bank Romania sa se imbuna­tateasca pe masura cresterii creditarii. Agentia mentio­neaza ca profitabilitatea bancii a fost volatila, cu un randament al activelor de 0,7% in S1/2018 fata de 1,4% in 2017.

O evolutie pozitiva in structura finantarilor Alpha Bank Romania a micsorat dependenta bancii de fon­durile de la banca-mama, contribuind la intarirea profilului sau de creditare.

Autori

foto
ALPHA BANK ROMANIA SA