loader
Microsoft Build 2022: Tehnologii noi pentru o platforma integrata ce va inova viitorul

Microsoft Build 2022: Tehnologii noi pentru o platforma integrata ce va inova viitorul

Experti Microsoft din intreaga lume au impartasit experienta si cunostintele lor intr-un maraton de 48 de ore de live streaming

Conferinta Microsoft Build 2022, evenimentul anual al Microsoft dedicat programatorilor, inginerilor, studentilor si liderilor in industria IT, a prezentat, in perioada, 24-26 mai, noutatile din zona tehnologiilor Windows, Office, Cloud si inteligenta artificiala (AI). Experti Microsoft din intreaga lume au impartasit experienta si cunostintele lor intr-un maraton de 48 de ore de live streaming.

Evenimentul organizat si anul acesta online a debutat cu un keynote special sustinut de Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, care a vorbit despre oportunitatile create de companie pentru dezvoltatori. De la fluxul de lucru dedicat dezvoltatorilor la metaverse, Satya Nadella a evidentiat 10 tehnologii care vor lucra impreuna pentru a crea cea mai puternica platforma pe care dezvoltatorii o pot folosi pentru a inova viitorul.

Pentru prima data, evenimentul a inclus si o sesiune dedicata pietei din Romania

Editia din acest an a Microsoft Build a inclus si un segment local, in cadrul caruia Radu Vunvulea, director regional Microsoft, MVP (Most Valued Professional) Microsoft Azure si Group Head of Cloud Delivery pentru Endava, a vorbit despre modul in care companiile romanesti dezvolta aplicatii sigure si eficiente prin intermediul platformei Microsoft Azure.

Avand o vasta experienta in domeniu, Radu Vunvulea a oferit informatii despre instrumentele si mecanismele utilizate de echipele de dezvoltare de software din Romania pentru a se asigura ca aplicatiile pe care le creeaza sunt sigure, urmand cele mai bune practici si recomandari ale Microsoft. Participantii la conferinta au aflat, astfel, ce masuri trebuie luate pentru ca informatii sensibile legate de aplicatii sa nu fie dezvaluite si care sunt instrumentele care pot detecta si reactiona atunci cand se intampla acest lucru. In plus, participantii au putut afla mai multe despre instrumente precum Black Duck (care scaneaza riscuri de securitate in pachetele si containerele open-source), HostedScan (care integreaza pe deplin scanarea vulnerabilitatilor in ciclul de viata al dezvoltarii), SonarQube (un tool utilizat pentru a configura si a va asigura ca echipa IT scrie cod de inalta calitate) si integrarea acestora cu Azure DevOps.

Principalele tehnologii si platforme prezentate la Microsoft Build 2022

In prezent, dezvoltatorii de software rezolva probleme, fie ele mari sau mici, in fiecare industrie si organizatie de pe planeta. De aceea, editia din acest an a Microsoft Build si-a propus sa prezinte instrumente pe care dezvoltatorii le pot folosi astazi pentru a schimba si inova viitorul.

In cadrul Build, Microsoft a anuntat peste 50 de produse si functii noi, multe dintre aceste inovatii si actualizari incadrandu-se in urmatoarele categorii cheie:

• Impactul inteligentei artificiale (AI) si al dezvoltarii asistate de inteligenta artificiala

• Noi modele hibride de aplicatii AI

• Noi inovatii tehnologice care vor ajuta dezvoltatorii de software sa-si optimizeze fluxul de lucru, cu ajutorul automatizarii.

Satya Nadella a anuntat, in deschiderea evenimentului, ca GitHub Copilot, un  sistem de pair programming ce permite programatorilor sa scrie cod mai rapid, este disponibil publicului general. In acest fel, mai multi dezvoltatori vor avea sansa de a utiliza aceste instrumente, care nu numai ca ii ajuta sa scrie cod prin AI, ci si sa foloseasca AI pentru a intelege acel cod si pentru a-l imbunatati in viitor.

Un alt produs anuntat de Satya Nadella este Microsoft Dev Box. Acesta permite dezvoltatorilor sa creeze o masina virtuala (VM) si sa o furnizeze automat in cloud, reducand limitarile si intarzierile.

Noi modele hibride de aplicatii AI au fost prezentate la Build 2022. Microsoft a anuntat crearea unui model de dezvoltare multiplatforma pentru construirea de experiente AI care se intind din cloud pana la punctul final, folosind ONNX Runtime si Azure Machine Learning, impreuna cu un lant de instrumente AI.

Tot in domeniul inteligentei artificiale, Microsoft a dezvaluit un nou hardware. Este vorba despre Project Volterra, un kit de dezvoltare cu capabilitati AI care va veni cu un procesor neuronal care are cea mai buna capacitate de calcul AI in clasa sa si o eficienta uluitoare.

Magazinul de aplicatii Microsoft Store a primit noi functii, anuntate in cadrul conferintei dedicate dezvoltatorilor. Acestia din urma vor putea folosi Microsoft Store Ads, un produs nou destinat sa-i ajute sa-si dezvolte afacerea punand la dispozitia consumatorilor potriviti aplicatiile si jocurile dezvoltate de ei.

Microsoft Intelligent Data Platform este, de asemenea, o platforma noua, integrata, prezentata la Build 2022. Noua platforma unifica bazele de date, statisticile si guvernanta pentru a permite organizatiilor sa investeasca mai mult timp in crearea de valoare, mai degraba decat in integrarea si gestionarea unui set de date fragmentat.

Microsoft si-a indreptat atentia si spre Metaverse, care reprezinta o noua oportunitate pentru afaceri. Compania anunta ca va permite experiente metaverse tuturor clientilor, astfel incat acestia sa poata modela, automatiza, simula si prezice mai eficient schimbarile din mediile lor de afaceri.

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL