loader
MADR va administra o schema de finantare a productiei de energie regenerabila pentru autoconsum destinata companiilor din sectorul agricol si alimentar

MADR va administra o schema de finantare a productiei de energie regenerabila pentru autoconsum destinata companiilor din sectorul agricol si alimentar

Autori: Mihai Draghici, Director, Consultanta, EY Romania, Alexandru Balan, Senior Manager, Consultanta, EY Romania si Larisa Bucur, Manager, Consultanta, EY Romania

La data de 12 mai 2023, a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 70/2023 prin care se instituie o noua schema de ajutor de stat, finantata din Fondul pentru Modernizare, cu un buget total de 500 milioane EUR care se va implementa in perioada 2023-2028.

In baza acestei scheme, se vor lansa mai multe apeluri de proiecte, cu un buget mediu anual de 150 milioane EUR, cu scopul de a finanta noi capacitati de productie a energiei solare si eoliene, dar si a capacitatilor de stocare a energiei produse de aceste instalatii.

Beneficiari eligibili sunt companiile care desfasoara activitati in baza claselor CAEN 01 - Agricultura, vanatoare si servicii conexe, 10 - Industria alimentara si 11 - Fabricarea bauturilor. Acestia trebuie sa consume minim 70% din energia produsa de noile instalatii.

Pana la 1 milion de euro/MW pentru proiecte solare

Valoarea maxima a finantarii nerambursabile variaza in functie de tehnologie si puterea instalata, plafonul fiind de 1.000.000 EUR/MW pentru centrale fotovoltaice de maxim 1 MW, si 500.000 EUR/MW pentru centrale fotovoltaice cu putere mai mare de 1 MW. Pentru energie eoliana, plafoanele sunt cu 40% mai mari pe fiecare dintre cele doua segmente de putere.

Principalul criteriu pentru departajarea proiectelor va fi valoarea grantului solicitat, acordandu-se cel mai mare scor proiectelor care solicita cel mai mic grant / MW. Acest criteriu va cantari 70% din punctajul total. Celelalte criterii vor fi definite in Ghidul solicitantului, care urmeaza sa fie publicat de Ministerul Agriculturii.

Deocamdata, nu a fost anuntat un calendar pentru lansarea primului apel, insa in ordinul aprobat se mentioneaza ca derularea si implementarea schemei va incepe dupa aprobarea finantarii acesteia de catre Banca Europeana de Investitii.

Energie regenerabila in industrie

Investitiile in energie regenerabila pentru autoconsum sunt importante pentru toate companiile din industrie, in special pentru cele din sectorul agricol si alimentar, deoarece costurile cu energia electrica se transpun in preturile finale ale produselor, iar cele doua sectoare vizate de prezenta schema sunt responsabile pentru fabricarea unor produse de baza. Ca urmare, eficientizarea si reducerea costurilor acestor companii ar putea contribui la diminuarea presiunii asupra preturilor. Un element care contribuie la aceasta eficientizare este instalarea de capacitati de stocare, care vor oferi beneficiarilor posibilitatea de a utiliza o cantitate cat mai mare din energia pe care o produc fara a tranzita reteaua de distributie, evitand astfel costuri suplimentare.

In prezent, pretul pentru energia electrica este plafonat pentru operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum si pentru cei din domeniul agriculturii si pescuitului la valori intre 1 si 1,3 lei/kwh, in conformitate cu legea 357/2022, ceea ce ofera o stabilitate in industrie. Cu toate acestea, plafonarea se va incheia in luna martie 2025. Pana la acea data, daca schema ar fi implementata in perioada urmatoare, ar exista timp pentru montarea si punerea in functiune a noilor instalatii de energie regenerabila, care vor contribui la diminuarea costurilor cu energia electrica dupa ridicarea plafonului, evitand astfel un nou val de inflatie.

Un alt beneficiu pe care il aduce implementarea schemei de finantare propusa de Ministerul Agriculturii este diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera prin cresterea procentului de energie regenerabila in mixul energetic national, contribuind astfel la obiectivele Romaniei si ale Uniunii Europene privind decarbonizarea. In plus, descentralizarea productiei de energie electrica prin aducerea locului de productie aproape de locul de consum are un impact pozitiv asupra gradului de incarcare a retelelor de transport si distributie a energiei electrice, asigurand capacitati pentru noi producatori si consumatori la nivelul infrastructurii existente.

Pregatirea aplicatiilor

In cazul unor apeluri similare, solicitantii au avut la dispozitie o perioada de numai 2-3 luni pentru pregatirea si depunerea aplicatiilor de la momentul anuntarii apelului, ceea ce se poate dovedi dificil sau chiar imposibil, in cazul in care pregatirea documentatiei necesare nu este demarata din timp.

Schema publicata nu cuprinde detalii referitoare la continutul dosarelor care se vor depune, insa, pe baza experientei cu alte scheme de finantare, sugeram companiilor interesate sa verifice documentele cu privire la drepturile asupra imobilului unde se vor amplasa noile centrale regenerabile, sa demareze realizarea studiilor de fezabilitate si a analizei cost beneficiu, precum si procesul de aprobare interna a proiectului, astfel incat sa fie pregatite sa finalizeze documentatia intr-un termen destul de scurt in momentul lansarii apelului de proiect.

In concluzie, schema de finantare a energiei regenerabile aprobata de MADR reprezinta o oportunitate importanta pentru industrie. Implementata in timp util, aceasta schema ar putea avea efecte pozitive in ceea ce priveste inflatia, contribuind totodata la un mediu mai curat, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera generate de energia produsa din surse conventionale.

EY Energy FiT – platforma pentru identificarea oportunitatilor de finantare UE pentru proiectele planificate de investitori

Avand in vedere importanta strategica a investitiilor in domeniul energiei, dar si diversitatea si complexitatea programelor care vor asigura finantare pentru acest domeniu, EY Romania a dezvoltat platforma EY Energy FiT (“Financing Transition”). EY Energy FiT este o platforma online al carei scop este sa ii ajute pe investitori sa identifice oportunitatile de finantare pentru proiectele pe care le planifica pentru perioada urmatoare.

Cum functioneaza EY Energy FiT: Functiunile platformei sunt simple si intuitive, ea putand fi un ajutor serios pentru companiile care cauta linii de finantare. Prin introducerea unor informatii generale despre investitor si a unor parametri de baza ai proiectelor pe care potentialii beneficiari le au in vedere, platforma identifica programele de finantare in baza carora se poate obtine finantare. Urmatorul pas este generarea unei prezentari succinte a respectivelor programe. De asemenea, pe baza informatiilor furnizate de solicitant referitoare la stadiul actual al proiectului, platforma EY Energy FiT prezinta investitorilor care sunt urmatorii pasi ce trebuie urmati pentru dezvoltarea proiectelor in vederea obtinerii unor finantari nerambursabile.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL