loader

KPMG Restructuring a initiat elaborarea strategiei de lichidare a patrimoniului Astra

In luna august a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiara a dispus inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a Societatii Asigurare Reasigurare Astra SA.

Cererea ASF de deschidere a procedurii falimentului a fost admisa de Tribunalul Bucuresti in data de 3 decembrie 2015, odata cu numirea KPMG Restructuring SPRL in calitate de lichidator judiciar provizoriu.

 

Conform legii, principala atributie a lichidatorului este de a conduce activitatea debitorului pe parcursul procedurii de lichidare in scopul conservarii si valorificarii activelor, in concordanta cu deciziile creditorilor. De asemenea, lichidatorul trebuie sa analizeze activitatea societatii in raport cu situatia de fapt si sa intocmeasca un raport amanuntit asupra cauzelor si a imprejurarilor care au condus la starea de insolventa, cu mentionarea persoanelor carora le-ar fi imputabila intrarea in faliment a societatii.


„Principalele masuri ce vor fi avute in vedere in perioada imediat urmatoare vor viza asigurarea continuitatii functiilor si sistemelor critice, inclusiv securizarea bazelor de date. De asemenea, avem ca prioritate elaborarea unei strategii de lichidare eficienta a patrimoniului, concentrata in principal pe analiza si valorificarea portofoliilor de asigurare in cadrul unor operatiuni de transfer de business si in subsidiar pe valorificarea celorlalte active prin vanzare individuala. in aceste demersuri, ne bazam pe personalul de specialitate al societatii, care a fost informat cu privire la procedurile de lichidare si cu care vom colabora pentru indeplinirea mandatului nostru”, au declarat reprezentantii KPMG Restructuring SPRL.


Lichidatorul are un termen de 40 de zile de la desemnare pentru intocmirea raportului privind cauzele insolventei, raport ce trebuie sa cuprinda si modalitatile concrete de lichidare a bunurilor si a drepturilor din patrimoniul debitoarei. Principalul creditor al Astra SA este Fondul de Garantare a Asiguratilor, care a preluat activitatea de avizare a daunelor si de plata a acestora in limita plafonului garantat de 100.000 EUR.


”Astra a incetat activitatile de subscriere la momentul retragerii autorizatiei de catre ASF si a predat circa 57.000 dosare de daune catre Fondul de Garantare a Asiguratilor, iar in prezent nu mai efectueaza avizari de daune. Eforturile noastre se concentreaza in prezent pe analiza portofoliilor de asigurare si intocmirea strategiei de vanzare a acestora, urmand ca aceasta sa fie supusa aprobarii creditorilor in cel mai scurt timp posibil,” potrivit reprezentantilor KPMG Restructuring SPRL.


Pentru derularea optima a procesului de lichidare, KPMG Restructuring SPRL a format o echipa de practicieni in insolventa cu experienta semnificativa, care vor fi sustinuti de experti in domeniul asigurarilor, consultanta financiara si juridica si specialisti IT.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL