loader

Inaugurarea Centralei de Cogenerare de la Hotelul CITY Plaza din Cluj-Napoca

Hotelul CITY Plaza din Cluj-Napoca a incheiat un parteneriat strategic de dezvoltare durabila si protectie a mediului cu compania EnergoBit ESCO, privind realizarea unui proiect de cogenerare pe gaz natural

Acest parteneriat intre Hotelul CITY Plaza si compania EnergoBit ESCO asigura parghiile necesare de finantare a proiectului prin imprumut propriu si colaborare cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
Astfel, Hotelul CITY Plaza devine primul hotel din Romania care a demarat un proces de imbunatatire a performantei  energetice, sub conceptul ESCO*.

Centrala de cogenerare de la Hotelul CITY Plaza a fost dimensionata pentru a acoperi banda de consum termic al hotelului atat pe timp de vara, cat si pe timp de iarna, asigurand-se un numar ridicat de ore de functionare anual. Mai precis, centrala de cogenerare asigura 65% din necesarul termic si peste 50% din necesarul de electricitate al hotelului in functie de  activitatea desfasurata in momentul de fata.


“Acest proiect este unul de referinta pentru noi, deoarece este primul proiect de cogenerare realizat sub concept ESCO si  probabil primul de acest gen realizat in industria hoteliera din Romania. Este un proiect de initiativa prin care am dorit sa convingem ca se pot realiza proiecte de eficienta energetica intr-un montaj tehnic si financiar complex de tip ESCO si sa incurajam practic consumatorii de energie medii si mari sa recurga la masuri concrete de reducere a consumurilor cu energia printr-o dezvoltare sustenabila.”, declara Tudor Socea – Director General EnergoBit ESCO.


Scopul fundamental pe care il urmareste cogenerarea este acela de a utiliza cat mai eficient posibil energia continuta in  combustibil: rezultatul fiind un consum mai scazut de combustibil si, in consecinta, un impact mult mai redus asupra  mediului.
Practic, energia termica si energia electrica produse vor fi utilizate de cerintele permanente ale hotelului, asigurand confortul termic si disponibilitatea sporita de energie electrica la costuri mai reduse fata de situatia actuala. Exemple comparative pentru perfomanta energetica obtinuta in urma implementarii acestui proiect de cogenerare:


1. Reducerea gazelor cu efect de sera este de circa 56%, aproximativ 273 tCO2/an, echivalentul a 50 automobile care parcurg aproximativ 36.500 km/an sau echivalentul plantarii a 140 de copaci.
2. Electricitatea produsa este suficienta pentru a ilumina 900 de corpuri de iluminat; de exemplu corpurile de iluminat de pe strazile unui oras de mici dimensiuni precum Gherla, iar agentul termic poate incalzi apa unui bazin semi-olimpic.


„Implementarea acestui proiect in parteneriat cu Energobit ESCO inseamna cresterea eficientei energetice a Hotelului prin diminuarea consumului de energie electrica si gaz metan. Totodata, asumarea acestei investitii in centrala de cogenerare reprezinta un pas inainte in procesul de gestionare eficienta a resurselor, conform statutului de Cladire Verde pe care Hotelul CITY Plaza si l-a asumat incepand cu anul 2013”, precizeaza Cosmin Sindean, Manager Hotel CITY Plaza.


Investitia totala de realizare a acestui proiect a fost de aproximativ 200.000 euro.
Amortizarea investitiei depinde de nivelul tarifelor gazului natural si al electricitatii achizitionate de hotel pe parcursul celor 10 ani de contract. La tarifele actuale de pe piata, investitia se amortizeaza in 8 – 9 ani, luand in considerare inclusiv mentenanta  completa a echipamentelor.

------------------------------------------------------------

*Despre Conceptul ESCO: Esenta serviciilor Energobit ESCO S.A. este aceea de a adopta acea solutie care va conduce la economii de energie si costuri pentru client, pe de o parte, si asumarea responsabilitatii obtinerii economiilor de energie stabilite, pe de alta parte.

---------------------------------------------------
Informatii despre Hotelul CITY Plaza
Hotelul CITY Plaza si-a intampinat primii oaspeti in februarie 2005, dupa un proces de proiectare, constructie si amenajare care a durat mai bine de doi ani. Hotelul CITY Plaza este situat ultracentral si totusi intr-o zona surprinzator de linistita a  orasului. Localizat in imediata apropiere a Parcului Central, a Primariei Cluj-Napoca si a centrului istoric, hotelul ofera acces rapid catre zonele de interes turistic, restaurante, baruri si terase (Piata Muzeului, Casa Matei Corvin, Gradina Botanica, Opera Maghiara, Catedrala Sfantul Mihail, Muzeul de Arta si zona pietonala), universitati si institutii publice. Hotelul CITY Plaza are o capacitate de 85 de camere si apartamente, fiecare tip de camera avand un design distinct si facilitati specifice, menite sa faca sederea oaspetilor nostri cat mai placuta. De asemenea, Hotelul CITY Plaza dispune si de un centru de conferinte cu sali multifunctionale, avand o capacitate totala de 440 locuri, un restaurant cu specific international si un centru SPA cu piscina panoramica.
Ceea ce caracterizeaza serviciile Hotelului CITY Plaza este preocuparea permanenta pentru depasirea asteptarilor oaspetilor, atentia la detalii si inovatia, toate reunite sub sloganul „The Art of Taking Care". in 2013, Hotelul CITY Plaza a obtinut certificare a decladire verde BREEAM In-Use, cu calificativul ”VeryGood”.
Eficienta Energetica prin ENERGOBIT ESCO O idee frumoasa devenita un business de succes si inovator – aceasta este povestea EnergoBit, care in cei peste 24 de ani de activitate a castigat respectul clientilor ei prin calitatea serviciilor si a produselor oferite, avand ca si premise seriozitatea, inovarea permanenta si flexibilitatea.
Prin activitatea sa in domeniul energetic incepand cu anul 1990, prin lucrarile de referinta in domeniu, prin complexitatea  acestora si prin solutiile tehnice oferite, EnergoBit a devenit leader si specialist recunoscut in domeniul furnizarii de solutii, servicii si produse pentru domeniul energetic si electric din Romania.
EnergoBit ofera solutia completa in electricitate: proiectare si servicii de inginerie specializate, antreprenoriat in instalatii electrice complexe, productie de echipamente de medie si joasa tensiune, productie de echipamente de iluminat stradal,  arhitectural si industrial, operare instalatii energetice, audit energetic si consultanta in programe de eficienta energetica si energii regenerabile.
Pentru a acoperi intregul spectru de servicii si produse din domeniu, compania s-a dezvoltat in permanenta, ajungand un grup de firme cu o cifra de afaceri de 140 milioane de Euro, care dispune de 3 facilitati de productie proprii si peste 900 de angajati, dintre care 300 ingineri, care activeaza la nivel national.
Necesitatea eficientizarii consumului energetic a devenit o realitate stringenta, in conditiile in care resursele sunt limitate. Pentru a raspunde cererii marilor consumatori de energie, publici sau privati, de a-si moderniza si eficientiza instalatiile energetice, in vederea reducerii costurilor de energie si de a urma o dezvoltare durabila, s-a infiintat EnergoBit ESCO.
ENERGOBIT ESCO
O societate de servicii energetice, numita si Energy Service Company (acronim: ESCO) este o organizatie de servicii profesionale care ofera o gama vasta de solutii energetice al carei scop principal este obtinerea de economii de energie. Economiile obtinute, exprimate in costuri cu factura de energie, sunt utilizate pentru rambursarea investitiilor. Esenta unui serviciu de tip ESCO este de a adopta acea solutie care va conduce la economii de energie si de costuri pentru client, pe de o  parte si de asumare a responsabilitatii obtinerii economiilor de energie stabilite de catre societatea ESCO, pe de alta parte.
EnergoBit ESCO asigura finantarea si derularea proiectelor tip ESCO, avand la baza experienta acumulata a companiei  EnergoBit de peste 24 de ani in domeniul electro-energetic si parghiile financiare necesare. Expertiza si competentele  acumulate in industria energetica, alaturi de proiectele de referinta realizate cu succes pentru marii jucatori de pe piata  romaneasca, au condus la un parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), parteneriat dedicat finantarii proiectelor de eficienta energetica. Prin acesta, EnergoBit ESCO se pozitioneaza printre jucatorii cei mai  importanti de pe piata de servicii energetice.