loader

ASF a aprobat reglementarile pentru noua piata de actiuni BVB

In 10 decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat reglementarile pentru sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

AeRO, noua piata a Bursei de Valori Bucuresti pentru IMM-uri, va fi lansata la o data ce va fi comunicata ulterior de catre Bursa.


Lansarea AeRO va fi o schimbare de directie cu privire la piata de capital ca sursa de finantare pentru antreprenori.

 

Mai multe despre AeRO


Consultanti Autorizati

 • Odata cu intrarea in vigoare a noului regulament, exista noi cerinte de listare aplicabile societatilor care doresc sa fie listate pe AeRO. Cea mai importanta schimbare este adusa de introducerea rolului de Consultant Autorizat.
 • Persoanele juridice care vor sa isi asume rolul de Consultant Autorizat vor oferi sprijin crucial pentru emitenti inainte de debutul lor si in timpul procesului de listare, dar si cu privire la cerintele de raportare si transparenta de dupa debutul emitentului.
 • Ei vor fi, de asemenea, responsabili pentru consilierea companiilor cu privire la orice probleme juridice si administrative care apar, si vor contribui la pregatirea documentatiei relevante, solicitata de catre participantii la piata.
 • Consultantii Autorizati vor avea un rol crucial in conectarea companiilor emitente de actiuni cu investitorii.

 

Beneficii pentru companii

 

 • Piata AeRO va aduce o serie de beneficii pentru companiile romanesti si straine care au in vedere modalitati alternative de crestere a capitalului, dar care totusi sunt prea mici sau prea tinere pentru a accesa piata reglementata.
 • AeRO va oferi acestor companii un mecanism pentru a accesa capitalul necesar dezvoltarii si cresterii, variind de la cateva sute de mii la cateva milioane de lei.
 • Companiile vor beneficia in plus de o vizibilitate sporita la nivel national si international, atat in randul partenerilor de afaceri, cat si al clientilor.
 • Prin listarea pe AeRO, companiile isi vor putea stabili o valoare de piata a afacerii, si vor putea accesa mai usor alte resurse de finantare.
 • Prin respectarea cerintelor de transparenta impuse de BVB, companiile isi vor consolida increderea clientilor, si vor putea atrage noi parteneri de afaceri.
 • In plus, BVB va crea un indice de piata dedicat AeRO, care va include companiile listate pe AeRO, si va oferi, astfel, vizibilitate sporita companiilor listate pe aceasta piata.

 

Criterii de listare

 • Cu exceptia obligatiei de a avea desemnat un Consultant Autorizat, companiile care doresc sa se listeze pe AeRO trebuie sa aiba o capitalizare de piata anticipata de cel putin 250.000 euro, fie printr-un plasament privat, o Oferta Publica Initiala sau pe baza evaluarii realizate de Consultantul Autorizat.
 • Mai mult decat atat, o companie listata pe AeRO va trebui sa aiba un free-float de cel putin 10% sau minimum 30 de actionari.
 • In cele din urma compania, beneficiind de sprijinul Consultantului Autorizat, va trebui sa emita un document de prezentare, cu informatii despre activitatea companiei si cele mai recente situatii financiare.
 • In cazul cresterii capitalului prin plasament privat nu va fi necesara intocmirea unui prospect, si nici aprobarea ASF pentru documentatie.

 

Beneficii pentru investitori

 • Investitorilor le va fi oferita o oportunitate rara de a descoperi companii cu potential ridicat de crestere, cu proiecte promitatoare in etape incipiente de dezvoltare.
 • Cu toate acestea, ca si in cazul altor investitii pe piata de capital, nu exista nicio garantie ca asteptarile impuse companiilor listate vor fi indeplinite in perioada de timp estimata. Investitorii vor putea utiliza indicele de piata AeRO ca benchmark pentru IMM-urile romanesti.

Pe langa noua sectiune de piata AeRO, Sistemul Alternativ de Tranzactionare va avea in continuare alte doua segmente, unul pentru actiuni internationale si altul pentru obligatiuni. Sistemul Alternativ de Tranzactionare ramane un MTF administrat de BVB, conform directivei MiFID. BVB aplica propriile reguli, astfel incat listarea si tranzactionarea sa se efectueze in mod eficient si in siguranta, asigurand in acelasi timp transparenta suficienta pentru toti investitorii care decid sa tranzactioneze pe aceasta piata.

Autori

foto
BURSA DE VALORI BUCURESTI SA