loader
Guvernanta corporativa 2019: Cerere si interes in crestere pentru transparenta si dialog deschis

Guvernanta corporativa 2019: Cerere si interes in crestere pentru transparenta si dialog deschis

Teme majore de interes pentru sfera publica si privata abordate la cea de-a 23-a Conferinta Europeana pentru Guvernanta Corporativa organizata de EY Romania si Asociatia Administratorilor Independenti (AAI).

In conditiile in care economia globala este constant remodelata de noi mega-tendinte si schimbari adeseori turbulente, este important sa existe un mecanism adaptat de guvernanta corporativa, cu practici dinamice si transparente, care sa raspunda in timp real schimbarii pietelor, precum si nevoilor partilor cointeresate. In acest context, companiile trebuie sa vizeze cresterea printr-o abordare sustenabila si incluziva si sa participe activ la un dialog transparent cu guvernele si reglementatorii – sunt principalele aspecte punctate in concluziile celei de-a 23-a Conferinte Europene pentru Guvernanta Corporativa, organizata astazi de EY Romania si Asociatia Administratorilor Independenti (AAI).

Sub egida Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, conferinta a reunit 30 de reprezentanti de nivel inalt ai Guvernului Romaniei si Comisiei Europene, lideri de institutii si organizatii europene din zona guvernantei corporative, din mediul privat, public si academic.

Cerere si interes in crestere pentru transparenta si dialog deschis

Guvernanta corporativa include mecanismele de baza prin care companiile construiesc increderea in relatiile lor cu partile cointeresate, cu guvernele si, in sens larg, cu comunitatile in care activeaza. Iar acum, mai mult decat oricand, exista o cerere si un interes in crestere pentru transparenta, precum si nevoia unui dialog deschis atat despre performanta financiara, dar si non-financiara a companiilor, despre planuri, obiective si scopuri ale organizatiilor, cat si modul in care acestea influenteaza pozitiv comunitatile lor.

Pe fondul unui deficit de incredere, care se face simtit pe toate planurile la nivel global, inclusiv in zona economica, respectarea unor principii de baza de conformitate nu mai este suficient pentru a restabili echilibrul. Pentru a prospera, organizatiile – fie ca opereaza in sectorul public sau cel privat - trebuie sa faca eforturi pentru a crea medii durabile si favorabile incluziunii, sa restabileasca relatii de incredere in toate zonele in care opereaza: comunitati, angajati, lideri si guverne. Acest lucru este valabil mai ales acum, intr-un moment in care incertitudinile politice si economice se cupleaza cu inegalitatea sociala si cu alti factori care accelereaza aceasta neincredere.

Nu doar guvernele sunt responsabile pentru a impulsiona acest proces. Este timpul ca business-urile sa isi asume rolul de lideri globali pe acest front si sa initieze un dialog deschis cu guvernele pentru a identifica liniile cele mai eficiente de progres.

Vorbind despre importanta guvernantei corporative, Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania si Moldova si Chief Operating Officer pentru Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale a subliniat: Stim ca printre obiectivele Romaniei se numara includerea pietei de capital din Romania pe lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta (conform deciziei FTSE Russell din septembrie 2018). Pentru a face pasi concreti in aceasta directie, principiile de guvernanta corporativa de la nivelul UE trebuie adoptate si aplicate fara exceptii in intreaga sfera economica locala. De asemenea, cadrul de reglementare si legislativ – fie ca vorbim de pietele de capital, fiscalitate sau de legislatia societatilor comerciale – trebuie sa fie stabil, iar investitorii institutionali incurajati, astfel incat investitiile lor sa aduca lichiditatea necesara pietei de capital. Toate acestea vor cataliza cresterea economica sustenabila pe termen lung.”

Abordarea durabila, diversitatea fortei de munca si valorificarea potentialului local – factori cheie la nivel global

Guvernanta corporativa poate defini un cadru prin care eforturile organizatiilor de a reconstrui increderea trec dincolo de prezentarea unui bilant si includ raportarea valorii intangibile realizate, precum si investitia in capitalul uman. Cresterea durabila implica si abordarea problemelor de mediu in lanturile de aprovizionare, extinderea diversitatii fortei de munca, valorificarea a ceea ce este mai bun in comunitatea locala. Mai presus de toate, guvernanta corporativa trebuie sa conduca la o crestere durabila si incluziva.

Pe de alta parte, pentru a valorifica schimbarea, organizatiile private si publice trebuie sa reuseasca sa masoare toti factorii care reflecta crearea de valoare.

Comportamentul etic si o cultura organizationala bine adaptata prezentului nu pot fi obtinute doar prin legislatie sau reglementari. Insa pot fi incurajate prin impartasirea de bune practici, prin diseminarea informatiilor si prin evidentierea beneficiilor ce decurg din abordarea sustenabila a activitatii si raportarea informatiilor non-financiare. Pentru a fi eficienta, guvernanta corporativa are nevoie de mai mult decat un model bun de raportare, are nevoie de oamenii potriviti in pozitiile de conducere hotarati sa o aplice”, mentioneaza Sorana Baciu, Presedinte Asociatia Administratorilor Independenti (AAI)  

 

 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL