Vanzarile grupului, excluzand accizele la produsele petroliere, au totalizat in trimestrul al treilea 6,983 miliarde lei, fiind in crestere cu 17 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au totalizat 5,953 milioane lei. In perioada mentionata, investitiile Grupului Petrom au fost in scadere cu 6%, de la 1,251 milioane lei in trimestrul III din 2011, la 1,178 milioane lei in acest an. Profitul operational OMV Petrom, calculat inainte de deducerea dobanzilor si taxe (EBIT), a fost in trimestrul III 2012 de 1,286 miliarde lei, mai mic cu 4 procente fata de EBIT-ul inregistrat in perioada similara a anului trecut (1,338 miliarde lei). '
In cel de-al treilea trimestru al anului 2012, rezultatul operational al Petrom s-a situat aproximativ la acelasi nivel cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, fiind sustinut, in principal, de efectul favorabil al aprecierii dolarului fata de leu.
Nivelul ridicat al pretului titeiului a continuat sa influenteze pozitiv performanta segmentului E&P, dar a afectat volumele de vanzari si marjele in activitatea de marketing. Ne-am concentrat investitiile in segmentul E&P, in vederea stabilizarii productiei de hidrocarburi, si am continuat eforturile noastre de explorare in perimetrul de mare adancime al Marii Negre, pregatindu-ne pentru achizitia de noi studii seismice 3D. In concordanta cu directiile noastre strategice, am demarat exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi, care, incepand din septembrie, este aprovizionata exclusiv cu gaze din productia interna.
De asemenea, vom urmari noi oportunitati de crestere in regiunea invecinata din Marea Neagra, in parteneriat cu ExxonMobil. In continuare, avem in plan implementarea programului nostru investitional pentru anii urmatori, de ordinul a 0,8-1,2 miliarde euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piata si un mediu fiscal si de reglementare favorabil investitiilor', a declarat CEO al OMV Petrom S.A, Mariana Gheorghe.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie.