'Stiu companii care s-au gandit sa vina in Romania, dar sunt ingrijorate de calitatea mediului de afaceri de aici, ma refer la coruptie, la transparenta guvernului, a mai multor guverne, nu doar a guvernului actual, ma refer la modul in care se fac afacerile. Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului de decizie, in special, deciziile legate de recuperarea TVA-ului datorat lor, de ajutorul de stat. Mai multe companii au fost foarte nemultumite de licitatii, au simtit ca procesul era fie incorect, fie imprevizibil.
Stiu companii active aici, nu voi da nume, ale carora consilii de administratie discutau daca sa investeasca aici sau in Turcia sau Slovenia sau in alte tari. Iar in final au decis sa nu mai investeasca aici. Pe de alta parte, de la incheierea crizei si stabilizarea monedei dvs, datorita faptului ca in final ati respectat dispozitiile legale, cateva companii majore au facut investitii importante. Ford a facut o investitie de un miliarde de dolari de atunci', a declarat Gitenstein, intr-o emisiune difuzata duminica de Pro TV. Ambasadorul a spus ca ramane optimist in privinta Romaniei, in ciuda evenimentelor care au avut loc in aceasta vara pe scena politica din tara noastra. Cat priveste pozitia SUA privind evenimentele politice din vara, diplomatul american a spus: 'Aceste lucruri nu au legatura cu Traian Basescu. Au de-a face cu impunerea statului de drept si cu respectarea propriilor legi. Chestiunea in vara aceasta a fost ca Parlamentul dvs a dat niste legi referitoare la desfasurarea referendumului, apoi, in ultima clipa, a inceput sa se faca schimbari la aceste legi, iar Curtea Constitutionala a decis ca acest lucru este neconstitutional.
Pentru SUA, pentru membrii UE, pentru alti investitori, americani sau nu, important este ca, daca respectati propriile reguli, indiferent ca acestea se refera la democratie, la politicile fiscale, la licitatii sau la orice altceva, daca nu ai un regim legal previzibil nu esti un aliat de incredere si nu esti un loc sigur pentru investitii. Acesta este criteriul pe care l-am folosit de cand am venit aici'. El a adaugat ca orice companie, atunci cand decide sa investeasca pe o piata, vrea sa stie ca banii vor fi in siguranta si ca poate lua decizii informate, ca deciziile guvernului din tara respectiva sunt previzibile. Intrebat despre o posibila noua suspendare a presedintelui Basescu, Gitenstein a spus ca sistemul romanesc in privinta demiterii sefului statului este similar cu cel al SUA si ca acest lucru nu poate fi facut prea usor. 'Sistemul dumneavoastra prezidential nu-i asa de diferit de al nostru, in sensul ca presedintele e ales de popor, pentru o perioada de timp limitata, in cazul dumneavoastra 5 ani, in cazul nostru 4 ani. In SUA, nu-l poti demite pe presedintele tarii decat daca e in mod formal pus sub acuzare de Camera Reprezentantilor, judecat in Senat si demis.
In peste 230 de ani, noi n-am facut asta niciodata in SUA. Si stiti de ce? Pentru ca noi consideram ca e important ca presedintele sa aiba autoritatea de a actiona, cat timp actioneaza in limitele Constitutiei si isi indeplineste atributiile in mod legal, in acea perioada. Persoana e aleasa intr-un anumit an si isi duce la bun sfarsit mandatul. E o chestiune importanta pentru stabilitatea pozitiei. Si asta e o problema de stabilitate', a afirmat diplomatul american. El a subliniat ca in Romania nu este usor de demis presedintele, amintind faptul ca Traian Basescu s-a confruntat cu doua tentative de demitere. 'Nici in Romania nu e usor sa demiti un presedinte. Intr-adevar, au fost doua tentative de demitere a domnului Basescu, iar acest lucru nu s-a intamplat. Intrebarea e daca respectati regulile prin care se face acest lucru. Asta s-a intamplat in aceasta vara. Problema e ca, intr-o republica, nu conteaza numai ce decide majoritatea, conteaza ce spun regulile si ce decid instantele. Cata vreme aceste decizii sunt luate intr-o maniera adecvata si legala, ele trebuie respectate', a declarat ambasadorul.
Gitenstein a fost intrebat si cu privire la discutiile avute cu Crin Antonescu, atunci cand a fost presedinte interimar, punctand ca acesta si-a luat angajamentul sa actioneze in limitele pozitiei detinute. 'I-am spus ca speram sa actioneze in limitele pozitiei detinute, adica de presedinte interimar al Romaniei. Si-a luat acest angajament si, ca sa fiu sincer fata de domnul Antonescu, a si respectat aceasta promisiune', a raspuns Gitenstein.