loader
Gault&Millau anunta clasamentul celor mai bune vinuri romanesti pentru 2019

Gault&Millau anunta clasamentul celor mai bune vinuri romanesti pentru 2019

Gault&Millau a lansat prima editie a ghidului dedicata vinurilor romanesti si aduce astfel in Romania expertiza internationala a companiei in domeniu.

Ghidul Gault&Millau de vinuri romanesti 2019 include 152 de vinuri de la 63 de crame.

Cel mai mare scor al unui vin romanesc in clasamentul Gault&Millau este de 94 de puncte din 100, pentru Smerenie 2016 de la crama Oprisor, care a primit si premiul pentru Cel mai bun vin rosu.

22 de vinuri romanesti au obtinut un scor de +90 de puncte, printre care vinuri rosii, albe, rosé si dulci, realizate din soiuri internationale, dar si autohtone. Aceasta performanta demonstreaza diversitatea si complexitatea pietei, calitatea vinului local si competitivitatea acestuia.

"Vinul romanesc are un potential in care credem si acesta este motivul pentru care am lansat ghidul de vinuri Gault&Millau pe plan local. Principiile de la care am pornit sunt transparente si clare, dezvoltate in cei peste 30 de ani de experienta a retelei Gault&Millau in acest domeniu: expertiza independenta, neutralitate fata de interesele comerciale ale pietei, abordare constructiva, sanse in procesul de evaluare pentru toti producatorii, indiferent de dimensiunea acestora. Pasul urmator dupa lansare este de a promova vinurile romanesti selectate in ghid si producatorii acestora atat in Romania cat si la nivel international", declara Raluca Hritcu si stefan Mortici, co-CEO Gault&Millau Romania.

Vinurile din editia 2019 a ghidului Gault&Millau Romania au fost evaluate de o echipa de 3 experti internationali care detin cele mai inalte certificari posibile in domeniul oenologic: Ana Sapungiu (Master of Wine), Caroline Gilby (Master of Wine) si Isa Bal (Master Sommelier). Cei trei evaluatori au contribuit cu perspective complementare, rezultate din parcursuri profesionale respectate in industrie dar si cu o cunoastere aprofundata a pietei locale, care le-a permis o pozitionare in contextul international a vinurilor locale.

Cea mai importanta concluzie a acestei prime editii a ghidului este ca soiurile locale reprezinta sansa Romaniei la un loc important pe scena globala a pietei de vinuri, fie ca este vorba despre Feteasca Neagra sau Alba, Negru de Dragasani, sau unele mai putin cunoscute precum Zghihara de Husi.

In perioada imediat urmatoare, ghidul Gault&Millau de vinuri romanesti va fi lansat la Paris pe 8 decembrie si prezentat la Bordeaux in februarie 2019 la Cité du Vin, unul din cele mai importante targuri de vin din lume, ambele proiecte desfasurandu-se in cadrul Saison France-Roumanie. Ghidul va fi promovat in toata reteaua Gault&Millau, atat in Europa cat si in spatiul extra-european (Australia, Canada, Japonia) prin evenimente, articole despre vinurile selectate si interviuri cu producatorii romani.

Prin lansarea ghidului de vinuri romanesti Gault&Millau, Romania se alatura unei traditii impresionante, fie ca este vorba despre Franta (1984- primul ghid Gault&Millau de vinuri; 2013 – primul ghid Gault&Millau de sampanii), Germania (care in 2018 a aniversat 25 de editii anuale ale ghidului Gault&Millau de vinuri) sau Austria. In 2019 Gault&Millau va lansa ghidul de vinuri in doua dintre cele mai dinamice tari in piata globala de vinuri: Australia si Georgia.

Ghidul Gault&Millau de vinuri romanesti va putea fi achizitionat din reteaua clasica de distributie a presei si din lanturi de librarii la pretul de 49 de lei.

Autori

foto
GAULT & MILLAU ROMANIA