Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Evenimentele EIT au schimbat in 2018 vietile a peste 200 de echipe inovatoare | DoingBusiness.ro
loader
Evenimentele EIT au schimbat in 2018 vietile a peste 200 de echipe inovatoare

Evenimentele EIT au schimbat in 2018 vietile a peste 200 de echipe inovatoare

Au fost oferiti 200.000 de euro, iar premiile continua si in 2019

EIT (Institutul European de Inovare si Tehnologie) a schimbat viata echipelor care lucreaza la proiecte inovatoare ce ne vor face viitorul mai bun. Peste 200 de echipe au aplicat pentru programe de accelerare EIT din domeniul sanatatii, al materiilor prime si al alimentatiei si au primit granturi de peste 200.000 de euro prin programele de formare care sprijina companiile sau echipele inovatoare in lansarea propriilor afaceri si le ghideaza in procesul de dezvoltare a afacerilor, intrare pe piata externa si cursuri de formare. Scopul EIT este stimularea inovatiei in Europa pentru startup-urile care isi propun sa revolutioneze piata UE. in 2018 au aplicat pentru programe de peste doua ori mai multe echipe decat in ​​2017, iar EIT intentioneaza sa duca mai departe programe precum EIT Jumpstarter, un program foarte selectiv si competitiv, care deschide portile catre pietele europene si conecteaza participantii la retelele extinse ale Comunitatii Cunoasterii si Inovarii (KIC). EIT ofera programe pentru inovatori aflati in diferite stadii de dezvoltare, de la etapa initiala a ideilor pana la companii care sunt pregatite sa patrunda pe pietele externe.

Sper ca intr-o zi cercetarile mele sa ajunga din laborator in lumea reala”

Anul acesta, 67 de echipe au participat la Concursul Joint Business Ideas, un program pre-accelerator organizat de EIT Health, EIT Food si EIT RawMaterials, si au luat parte la un bootcamp de 2 zile. Echipele detineau pregatire academica si tehnica, dar putine sau zero cunostinte din segmentul business. Pe parcursul programului, si-au insusit abilitati antreprenoriale de baza, au invatat despre segmentarea pietei, au dezvoltat propuneri de valoare, situatii financiare si au lucrat la avantajul lor competitiv, iar la finalul celor doua zile de instruire intensa au pregatit primele lor prezentari de pitch. Au fost selectate 21 de echipe care au trecut la programe EIT individualizate de educatie tematica si mentorat, si anume 5 din domeniul sanatatii, 6 din sectorul alimentar si 10 din sectorul materiilor prime, din care: 5 in productia primara si 5 in productia secundara de materii prime. In cadrul programelor individuale de mentorat personalizate pentru nevoile lor, participantii si-au imbunatatit planul de afaceri, au invatat cum sa identifice si sa-si gaseasca potentialul client, investitor sau partener. In luna noiembrie, la finala Joint Grand, echipele au avut prezentari in fata unui juriu international de experti, unde premiile intai din sectorul alimentar si al sanatatii au fost de 10.000 de euro, premiul al 2-lea a fost de 7.000 de euro, iar al treilea de 5.000 de euro. Castigatorii din productia primara si secundara de materii prime au fost premiati cu cate 10.000 de euro (premiul intai), 5.000 de euro (premiul al doilea) si 2.500 de euro (premiul al treilea).

Stimularea IMM-urilor inovatoare contribuie la crearea de locuri de munca, sporind astfel competitivitatea la nivelul Europei.

La inceputul anului 2018, EIT Health a lansat cereri de proiecte in 3 programe diferite de accelerarepentru granturi in valoare de 135.000 euro. InnoStars Awards, programul de formare si competitie European Health Catapult si HeadStart Funding se adreseaza intreprinderilor mici si foarte mici, companiilor externalizate (spin-offs) si startup-urilor care dezvolta un MVP sau un prototip. Programele de accelerare si de formare ale EIT Health sprijina companiile si le ajuta in dezvoltarea afacerilor si patrunderea pe piata externa prin valorificarea potentialului exceptional de inovatie si a cunoasterii pietei retelei sale de companii de top din domeniul sanatatii si farmaceutic din Europa, universitati de stiinte naturale si institutii de cercetare.

Castigatorul InnoStars Awards, selectat din peste 1.000 de participanti, a fost o companie lituaniana numita Oxipit, care a castigat 25.000 de euro pentru validarea produsului. Oxipit aplica inteligenta artificiala la imagistica medicala. Ei au dezvoltat o serie de instrumente pentru radiografia toracica, acoperind toate patologiile si generand rapoarte similare celor realizate de un radiolog. HeadStartFunding, care a fost creat pentru a aduce companiile intr-o etapa in care sunt pregatite pentru investitii, a acordat doua premii intai de 12.000 de euro fiecare in regiunea InnoStars, pentru echipele HeartWatch, din Italia, si Koatum, din Letonia. HeartWatch este o solutie de tip SaaS (software as a service) care ofera alerte inteligente celui mai apropiat ingrijitor, pentru o mai buna siguranta a pacientilor. Aceasta utilizeaza o combinatie brevetata de tehnologii avansate de computer vision si analiza inteligenta a invatarii automate, pentru a monitoriza prin senzori optici obisnuiti pacientii care nu sunt monitorizati prin alte metode. Koatum este o companie de tehnica medicala ce ofera solutii bioactive personalizabile pentru prevenirea inflamatiilor si accelerarea integrarii osoase, pentru o recuperare mai rapida si fara durere.

European Health Catapult isi propune sa sprijine cele mai bune startup-uri din Europa incadrate in domeniile sanatate digitala, tehnologie medicala si biotehnologie. In urma coaching-ului, 42 de castigatori la nivel regional s-au calificat in semifinalele competitiei: concursul de biotehnologie din Leuven, Olanda, tehnologie medicala in Grenoble, Franta, si sanatate digitala in Erlangen, Germania. Acestia au fost jurizati pe baza disponibilitatii pietei si a impactului anticipat al inovatiilor lor in domeniul sanatatii, iar cele mai promitatoare 22 startup-uri au fost invitate sa participe la finala in cadrul EIT Health Summit din 4 si 5 decembrie 2018 din Lodz, Polonia, unde au fost premiate primele trei din fiecare categorie.

Suntem mandri ca startup-urile din regiunea InnoStars au castigat un premiu in fiecare categorie a acestei competitii europene selective.", a declarat Balázs Fürjes, director general al EIT Health InnoStars. SyNoesis, un start-up care a dezvoltat un remediu pentru boala Parkinson, a castigat premiul intai in categoria biotehnologie, NeuroPsyAI, inteligenta artificiala pentru identificarea timpurie a semnelor afectiunilor neurodegenerative, a castigat premiul al 2-lea in categoria sanatate digitala, iar Hydrustent, un start-up care a creat un stent biodegradabil, anti-bacterian si personalizat, a primit premiul al 3-lea in categoria tehnologie medicala.

In 2019, EIT Health isi va perfectiona si extinde programele

In 2019, EIT Health isi va continua cooperarea cu EIT Food si EIT RawMaterials in cadrul programului EIT Jumpstarter, un program foarte selectiv si competitiv, axat pe dezvoltarea abilitatilor de afaceri, care deschide portile catre pietele europene si conecteaza participantii la retelele extinse ale KIC. Vor fi invitate sa participe la program 90 de echipe din cele 3 sectoare tematice (30-sanatate, 30-alimentatie, 30-materii prime), iar cele mai bune 18 echipe vor ajunge in finala (6 din fiecare categorie tematica) si vor concura pentru a castiga premii de pana la 10.000 de euro. Jumpstarter este perfect pentru echipele cu idei de afaceri inovatoare, care doresc sa-si dezvolte abilitatile de afaceri si sunt pregatite sa-si lanseze startup-ul la sfarsitul acestui program, inscrierile vor debuta la inceputul anului viitor.

La Innostars Awards, cele mai bune practici, care sunt colectate si utilizate in cursul anului, vor constitui baza conceptuala a etapelor programului 2019. EIT Health isi doreste sa invite permanent in program startup-uri cu prototipuri sau produse si entitati juridice, cu scopul de a le pregati pentru intrarea pe piata. Cererea de candidaturi pentru acest program va fi anuntata pana la data de 28 februarie, iar dupa procesul de selectie candidatii selectati vor fi pregatiti in cadrul a doua sesiuni de bootcamp si unei serii de cursuri profesionale de formare pe parcursul anului, pentru concursul final care va fi organizat in luna noiembrie. Pe baza experientei dobandite in cursul acestui an, startup-urile ar putea fi pregatite de experti din domeniile academic si industrial, nu numai pentru o participare reusita la concurs, ci si pentru a le sustine sa avanseze catre urmatoarea etapa a experientei EIT Health si catre intrarea cu succes pe piata.

Urmatoarele etape vor continua in 2019 pentru a reduce timpul necesar lansarii pe piata a startup-urilor, in cazul competitiei Headstart, si pentru dezvoltarea startup-urilor mature, in cazul competitiei Catapult.

Programele de creare business EIT Health care sprijina IMM-urile in intrarea lor pe piata locala sau externa vor continua sa acorde in total peste 600.000 de euro in 2019.

Autori

foto
INSTITUTUL EUROPEAN DE INOVARE SI TEHNOLOGIE
   Update cookies preferences