loader
Ericsson, Qualcomm si Thales duc tehnologia 5G in spatiu

Ericsson, Qualcomm si Thales duc tehnologia 5G in spatiu

Colaborarea dintre Ericsson, Thales si Qualcomm Technologies are in vedere testarea si validarea retelelor 5G NTN si reprezinta un reper important in istoria comunicatiilor

• Acest proiect vine dupa ce 3GPP (organismul global de dezvoltare a standardelor de telecomunicatii) a aprobat utilizarea satelitilor pentru a sustine retele 5G non-terestre (5G NTN)

• Retelele 5G non-terestre ar putea sa asigure o acoperire 5G globala completa, inclusiv la nivelul zonelor care nu sunt deservite in prezent de retelele terestre 

• Faza initiala a acestui proiect derulat in Franta va consta in testarea si validarea retelelor 5G NTN pentru a beneficia de avantajele ecosistemului de sateliti si solutii IT&C

Ericsson (NASDAQ: ERIC), compania aerospatiala franceza Thales (Euronext Paris: HO) si Qualcomm Technologies, Inc. (NASDAQ: QCOM), companie care dezvolta tehnologii wireless inovatoare, au in vedere extinderea acoperirii 5G in spatiu prin intermediul unei retele de sateliti care orbiteaza in jurul planetei.

Dupa ce fiecare a finalizat propriile cercetari, cu numeroase studii si simulari, cele trei companii intentioneaza acum sa initieze o faza de testare a utilizarii smartphone-urilor in acest context tehnologic si sa valideze conceptul retelelor 5G non-terestre (5G NTN).

Rezultatul acestor noi initiative ar putea fi acela ca, in viitor, smartphone-urile compatibile cu tehnologia 5G ar putea beneficia de conectivitate 5G oriunde pe Pamant, oferind acoperire globala completa pentru serviciile de date in banda larga, inclusiv in zonele unde, in prezent, functioneaza doar sisteme invechite de telefonie prin satelit, cu capabilitati limitate de conectivitate pentru transferul de date.

Conectivitatea 5G sustinuta de sateliti cu orbita joasa (low Earth Orbit – LEO) ar insemna si ca  regiuni geografice izolate si alte zone unde nu exista acoperire 5G in prezent ar putea beneficia de acces la Internet.

O conectivitate extinsa ar spori, asadar, capabilitatile serviciilor de roaming pentru utilizatorii de smartphone-uri 5G si ar facilita utilizarea acestei tehnologii (5G) in sectoarele de transport, energie si sanatate la nivel global.

Reteaua spatiala ar putea fi utilizata si ca suport sau alternativa la  retelele terestre, in cazul aparitiei unor defectiuni majore sau a unor dezastre naturale.

Datorita capabilitatilor sporite de securitate, sistemele nationale de comunicatii ar putea reprezenta unul dintre principalele scenarii de utilizare a a retelelor 5G NTN, acestea avand potentialul de a imbunatati considerabil securitatea nationala si a retelelor guvernamentale de siguranta publica. 

Erik Ekudden, Senior Vice President si Chief Technology Officer in cadrul Ericsson, precizeaza: „Colaborarea dintre Ericsson, Thales si Qualcomm Technologies are in vedere testarea si validarea retelelor 5G NTN si reprezinta un reper important in istoria comunicatiilor. Rezultatul acestui proiect ar putea, efectiv, sa insemne ca, indiferent unde ne aflam pe mapamond – in mijlocul unui ocean sau intr-o padure izolata – vom avea acces la servicii de conectivitate de inalta calitate, sigure si accesibile din punct de vedere al costurilor datorita unei acoperiri 5G combinata prin sateliti si retele terestre”.

John Smee, Senior Vice President of Engineering la Qualcomm Technologies, Inc., afirma: „Pentru ca tehnologia 5G sa poata asigura servicii de conectivitate oriunde pe glob, este esential sa ofere acoperire in zone unde nu exista retele celulare terestre, indiferent ca ne referim la oceane sau la zone izolate. Cercetarile pe care le avem in plan in parteneriat cu Ericsson si Thales reprezinta un pas important in directia transformarii acestei tehnologii in realitate si suntem nerabdatori sa vedem cum vor arata rezultatele finale ale acestei colaborari”. 

Philippe Keryer, Executive Vice-President, Strategy, Research and Technology, Thales, spune: Implementarea retelelor 5G marcheaza o schimbare radicala in industria telecomunicatiilor, nu doar in ceea ce priveste oportunitatile de afaceri pe care le-ar putea aduce, ci si in ceea ce priveste abilitatile necesare pentru a conecta si proteja miliarde de persoane si dispozitive. Compania Thales este foarte implicata in acest proiect, prin  diferite activitati desfasurate la nivelul Grupului. Colaborarea cu Ericsson si Qualcomm Technologies va demonstra convingerea noastra comuna ca retelele 5G non-terestre vor contribui la aceasta revolutie si vor duce standardele in materie de rezilienta si securitate a retelelor la urmatorul nivel”.

Colaborarea

Procesele de testare si validarea intreprinse de companiile Ericsson, Thales si Qualcomm Technologies – dupa ce 3GPP (organismul global de dezvoltare a standardelor de telecomunicatii) a aprobat aceste activitati in luna martie 2022 – au rolul de a sprijini dezvoltarea retelelor de comunicatii non-terestre.

Scopul testarii este acela de a valida diferitele componente tehnologice necesare activarii retelelor 5G non-terestre, printre care se numara smartphone-urile compatibile cu tehnologia 5G, satelitii si elementele de retea 5G de la sol.

De asemenea, prin acest proiect se urmareste si validarea faptului ca retelele 5G NTN pot sustine utilizarea smartphone-urilor, transformand, practic, aceste dispozitive in telefoane prin satelit. Testele initiale se vor derula in Franta, acolo unde se afla cele mai multe reprezentante ale companiilor si organizatiilor din industria spatiala europeana.

Ericsson intentioneaza sa verifice o platforma 5G RAN virtuala (5G virtual RAN stack – vRAN), optimizata astfel incat sa poata gestiona propagarea semnalelor radio (cum se propaga undele 5G radio in vidul spatial si prin straturile atmosferei) prin satelitii LEO cu miscare rapida.

La randul sau, Thales va verifica un satelit 5G radio care sa poata fi integrat cu satelitii LEO, in timp ce Qualcomm Technologies intentioneaza sa furnizeze dispozitive de test, cu ajutorul carora sa determine daca retelele 5G NTN vor putea fi accesate, in viitor, prin smartphone-uri compatibile cu 5G.

Expertii vor folosi echipamentele de la sol pentru a simula propagarea undelor 5G radio si decalajele de timp dintre satelitul aflat pe orbita si conectarea unui smartphone 5G la reteaua de acces 5G radio, in diferite puncte de pe glob.

Ekudden adauga: „Desi este inca prea devreme pentru a spune cand ar putea fi lansat pe orbita un prototip de satelit echipat cu 5G care sa poata fi utilizat in mod real, activitatile de testare si validare la sol planificate de Ericsson, Thales si Qualcomm Technologies sunt un pas esential pentru ca acest lucru sa se poata intampla in viitor”.

Retelele 5G NTN, aprobate de 3GPP, vor putea valorifica beneficiile unui ecosistem vast de produse si componente standardizate. Noile caracteristici faciliteaza si includerea tehnologiilor NTN in dispozitivele 5G, oferindu-le furnizorilor de tehnologie oportunitatea de a scala usor si rapid compatibilitatea 5G NTN intre dispozitive.

URMARITI ACTIVITATEA NOASTRA:

Abonati-va la comunicatele de presa Ericsson aici

Abonati-va la materialele de pe blogul Ericsson aici

https://www.twitter.com/ericsson

https://www.facebook.com/ericsson

https://www.linkedin.com/company/ericsson

DESPRE ERICSSON:

Ericsson le ofera furnizorilor de servicii de comunicatii solutii complete pentru imbunatatirea conectivitatii si a serviciilor. Portofoliul companiei acopera domenii precum Retele (Networks), Solutii pentru Servicii Digitale (Digital Services), Servicii de Externalizare (Managed Services) si Business-uri Emergente (Emerging Business) si este menit sa sprijine clientii companiei in procesul de digitalizare, sa sporeasca eficienta companiilor acestora si sa ajute la identificarea unor noi surse de venit. Inovatiile Ericsson au pus beneficiile telefoniei si ale conexiunii mobile la dispozitia a miliarde de oameni, de la nivel global. Compania este listata la bursa din New York (NASDAQ), precum si la filiala acesteia – NASDAQ Stockholm. www.ericsson.com

DESPRE THALES:

Compania Thales (Euronext Paris: HO) este unul dintre liderii globali in dezvoltarea de tehnologii avansate, investind in inovatii digitale si solutii „deep tech” – conectivitate, big data, inteligenta artificiala, securitate cibernetica si quantum computing – pentru a construi un viitor sigur, determinant pentru dezvoltarea societatii. Grupul le ofera clientilor sai – companii, organizatii si guverne – din domenii de activitate precum aparare, aeronautica, industria spatiala, transporturi si identitate si securitate digitala solutii, servicii si produse care sa ii ajute sa-si indeplineasca misiunea, respectul pentru individ fiind impulsul care sta la baza tuturor deciziilor.

Thales are 81.000 de angajati in 68 de tari. In 2021, Grupul a generat vanzari de 16,2 miliarde de euro.

DESPRE QUALCOMM:

Qualcomm este cea mai mare companie din lume care dezvolta tehnologii wireless inovatoare si forta motrice din spatele dezvoltarii, lansarii si extinderii 5G. Revolutia retelelor mobile s-a produs prin conectarea primului telefon la internet. Astazi, tehnologiile noastre de baza ajuta la functionarea ecosistemului mobil si se gasesc in fiecare smartphone 3G, 4G si 5G. Aducem beneficiile acestui ecosistem in noile industrii, incluzand segmente precum automotive, IoT si computing, si deschidem calea catre o lume in care interactiunea si comunicarea nu intampina bariere.

Qualcomm Incorporated include segmentul nostru de acordare de licente QTL si o mare parte a portofoliului nostru de brevete. Qualcomm Technologies, Inc., subsidiara a Qualcomm Incorporated, opereaza, impreuna cu filialele sale, toate activitatile de inginerie, cercetare si dezvoltare si aproape toate activitatile departamentelor noastre de produse si servicii, inclusiv segmentul de semiconductoare QCT.

Autori

foto
ERICSSON TELECOMMUNICATIONS ROMANIA SRL