loader
Electrica a afisat un profit net consolidat de 109 milioane lei, 90% din valoarea anuala bugetata, in S1

Electrica a afisat un profit net consolidat de 109 milioane lei, 90% din valoarea anuala bugetata, in S1

Potrivit Agerpres, Grupul Electrica a inregistrat, in primele sase luni ale acestui an, un profit net consolidat de 109 milioane lei, cifra care reprezinta 90% din valoarea anuala bugetata, informeaza compania printr-un comunicat remis miercuri.

Potrivit sursei citate, pierderea din primul trimestru, in suma de 41 milioane lei, a fost acoperita printr-un profit net de 150 milioane lei inregistrat in trimestrul doi.

Profitul net consolidat bugetat pentru anul 2019 este in suma de 121 milioane lei, astfel incat profitul net consolidat la finalul S1 2019 reprezinta 90% din valoarea anuala bugetata, se arata in comunicat.

"Profitul operational al Grupului a scazut cu 138 milioane lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul unor modificari semnificative ale cadrului de reglementare, indeosebi cu efect advers. Astfel, la evolutia EBITDA s-au adaugat atat impactul nefavorabil al cheltuielii cu amortizarea, o crestere de 25 milioane lei - ca urmare a aplicarii unui nou standard de raportare financiara incepand cu 1 ianuarie 2019 si a volumului de investitii puse in functiune, cat si impactul pozitiv al ajustarilor de valoare a activelor", se precizeaza in comunicat.

Veniturile operationale totale ale Grupului Electrica, in primul semestru din 2019, s-au ridicat la 3,180 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere de 16,6% sau 452 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului 2018.

In segmentul de distributie, veniturile au crescut cu 6,6%, ca urmare a majorarii cantitatii distribuite totale cu 0,3% si a tarifelor medii de distributie, precum si a majorarii semnificative a valorii investitiilor in retea, in conformitate cu politicile contabile aplicabile, in S1 2019, comparativ cu S1 2018.

In perioada ianuarie-februarie 2019, comparativ cu 2018, tarifele de distributie au crescut cu aproximativ 3,2% la SDTN (Societatea de Distributie a Energiei Electrice 'Transilvania Nord', n.r.), 7,2% la SDMN (Societatea de Distributie a Energiei Electrice Muntenia Nord, n.r.) si 5,8% la SDTS (Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Sud, n.r.), iar de la 1 martie 2019 a fost aplicata o majorare de 2,3% comparativ cu luna anterioara, pentru a include partial valoarea contributiei de 2% din cifra de afaceri catre ANRE, stabilita prin OUG nr. 114/2018. De asemenea, incepand cu 1 iulie 2019, au fost aprobate prin ordine ANRE noi tarife de distributie, majorate in medie cu 2,3% pentru cei trei operatori de distributie ai Grupului Electrica, ce reflecta cresterea Ratei Reglementate a Rentabilitatii (RRR) la valoarea de 6,9%.

In ceea ce priveste segmentul de furnizare, veniturile au consemnat un avans de 20,5%, ca rezultat al cresterii cu 7,7% a cantitatii de energie electrica furnizata pe piata cu amanuntul, al majorarii preturilor medii de vanzare cu 6,3%, precum si ca urmare a dezvoltarii activitatii de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achizitia energiei electrice au crescut cu 32,6%, la 1,683 miliarde lei in S1 2019, in principal ca urmare a cresterii preturilor de tranzactionare pe OPCOM.

"Aceasta evolutie a fost resimtita in segmentul de distributie, prin majorarea cu 22,3% a costului energiei electrice achizitionate pentru acoperirea pierderilor in retea. Astfel, efectul pozitiv generat de usoara scadere a cantitatii necesare pentru acoperirea pierderilor in retea, comparativ cu S1 2018, a fost anulat de cresterea preturilor de achizitie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari fata de pretul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distributie din Grupul Electrica. Aceste diferente pot fi insa recuperate, cel putin partial, prin tarifele de distributie, in perioadele urmatoare, in conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a", mentioneaza sursa citata.

Si in segmentul de furnizare a fost inregistrata o crestere a cheltuielilor cu achizitia de energie electrica cu 35,6%, ca efect cumulat al majorarii pretului de achizitie si al cantitatii de energie electrica achizitionata.

Potrivit comunicatului Electrica, marja de furnizare a fost afectata negativ, in principal deoarece, prin tarifele aprobate de catre ANRE, pretul recunoscut pentru primele doua luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acopera pretul de achizitie a energiei electrice efectiv realizat.

"Cu toate acestea, prin OUG nr. 114/2018 s-a stabilit cadrul legal prin care se pot recupera pierderile din achizitia de energie electrica aferente anilor 2018 si 2019, in perioadele urmatoare, incepand cu 1 martie 2019 si pana la 28 februarie 2022", explica Electrica.

In primele sase luni din acest an, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 8,86 TWh (in crestere cu 0,3% fata de S1 2018) catre un numar de aproximativ 3,79 milioane de utilizatori. Operatorii de distributie din cadrul Grupului au distribuit energie electrica pe o arie care acopera aproximativ 40,7% din teritoriul national.

Electrica Furnizare are o cota de piata de 18,84%. Este lider pe piata reglementata, cu o cota de 50,53%, iar pe piata concurentiala are o cota de 10,97% (conform raportului ANRE din mai 2019). Compania a furnizat catre un numar de aproximativ 3,5 milioane de consumatori finali (atat in regim de ultima instanta, cat si de pe piata concurentiala) 4,6 TWh de energie electrica.

"Ne bucuram sa putem spune ca, in pofida contextului deloc lipsit de provocari, Grupul Electrica a reusit sa surmonteze o parte din conditiile negative ale pietei de energie si cadrului de reglementare, si sa inregistreze un profit net consolidat de 109 milioane RON in primele 6 luni ale anului, care reprezinta 90% din valoarea bugetata pentru 2019. Este de remarcat si cresterea veniturilor operationale, o consecinta fireasca atat a cresterii consumului din aceasta perioada, cat si a investitiilor realizate, in special, in retelele noastre de distributie si in imbunatatirea serviciilor prestate. Mai mult decat atat, ne aflam in plin proces de dezvoltare a unor noi proiecte majore, despre care vom oferi detalii in viitorul apropiat. Avem planuri ambitioase pentru perioada urmatoare, care, pe langa continuarea programelor de optimizare a activitatii Grupului, includ imbunatatirea ofertei de produse si servicii pe segmentul de furnizare, precum si intampinarea nevoilor clientilor nostri, atat prin dezvoltarea de noi solutii si servicii, cat si prin investitii sustinute in retele si tehnologi", a declarat Corina Popescu, director general Electrica.

Grupul Electrica ofera servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori si are o arie de cuprindere nationala - cu organizare in trei zone pentru distributia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, si pe cuprinsul intregii tari pentru furnizarea energiei electrice si pentru intretinere si servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listata pe bursele de valori din Bucuresti si Londra. Electrica este singura companie romaneasca listata din domeniul distributiei si furnizarii energiei electrice din Romania.

AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dadarlat)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES