loader
#Dreptullabanking: Viteza de crestere a creditului neguvernamental, de 13,5% in luna octombrie, record in ultimii 12 ani

#Dreptullabanking: Viteza de crestere a creditului neguvernamental, de 13,5% in luna octombrie, record in ultimii 12 ani

Se observa un apetit mai mare pentru creditele in lei, ceea ce inseamna diminuarea riscului valutar pentru cei care au luat imprumuturi

Viteza de crestere a soldului creditului neguvernamental, de 13,5% in ritm anual, din luna octombrie 2021, este cea mai mare viteza de crestere a creditarii economiei reale din ultimii 12 ani. Astfel, dupa anul 2009, bancile au acordat cel mai mare volum de credite noi catre populatie si companii in acest an.

Sistemul bancar a sprijinit populatia si companiile in perioada pandemiei, prin acordarea de finantari in cel mai sustinut ritm de la criza financiara trecuta si prin suspendarea temporara a obligatiilor de plata ale debitorilor afectati de efectele negative ale pandemiei Covid19 prin intermediul moratoriului public si a celui privat.

In primele zece luni din anul 2021, bancile au acordat credite noi in valoare de 90,75 miliarde lei, cu 34,6% mai mult comparativ cu nivelul creditelor noi accesate de populatie si companii in perioada similara a anului trecut, de 67,42 miliarde lei, se arata intr-o analiza Dreptullabanking pe baza datelor BNR. Creditele noi acordate in primele zece luni ale acestui an depasesc volumul imprumuturilor acordate pe parcursul intregului an 2020. In aceasta perioada, creditarea a fost impulsionata de creditele accesate de companii, ponderea acestora fiind de 53,75%, in timp ce populatia a contractat 46,25% din volumul creditelor noi.

Se observa un apetit mai mare pentru creditele in lei, ceea ce inseamna diminuarea riscului valutar pentru cei care au luat imprumuturi. In primele zece luni din 2021, ponderea imprumuturilor noi in lei in total credite este de 82%, creditele in euro reprezinta 15,90%, restul fiind imprumuturi in dolari.

Soldul creditului neguvernamental s-a cifrat la 317 miliarde lei, la finele lunii octombrie 2021, in crestere cu 0,8% in ritm lunar, aceasta fiind o viteza de crestere mai redusa fata de nivelul inregistrat in luna septembrie. Ponderea creditelor acordate in moneda nationala este de 71,7% din soldul creditului neguvernamental, in luna octombrie 2021.

Bancile din Romania acorda credite atat pentru sprijinirea companiilor care si-au reluat activitatea dupa lockdown sau chiar si-au intensificat-o in 2021, cat si pentru necesitatile populatiei. Industria bancara din Romania asigura, datorita specificului activitatii sale, un rol cheie in buna functionare a mecanismelor economice si financiare, cu impact deopotriva asupra evolutiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri si a imbunatatirii gradului de prosperitate economica din Romania.

www.dreptullabanking.ro

Facebook @DreptulLaBanking

Autori