loader
Noutati in Codul fiscal: Tichetele cadou vor putea fi acordate de acum doar salariatilor

Noutati in Codul fiscal: Tichetele cadou vor putea fi acordate de acum doar salariatilor

Daniel Anghel, Partener, liderul serviciilor fiscale si juridice PwC Romania si Irina Nutescu, Senior Manager PwC Romania

 

In prag de sarbatori, mediul de afaceri din Romania, asa cum s-a obisnuit in fiecare luna decembrie din ultimii ani, trebuie sa inchida anul si totodata sa pregateasca de pe acum implementarea unor noi masuri fiscale care presupun uneori schimbari de strategii, de planificari si bugete deja aprobate pentru categoriile de contribuabili afectate. O astfel de schimbare vizeaza si acordarea tichetelor cadou catre persoane fizice, subiect intens discutat in ultimii ani, atat public, cat si in cadrul controalelor si inspectiilor fiscale desfasurate de catre inspectorii antifrauda sau inspectorii fiscali.

Prin OUG 130/2021, publicata pe 18 decembrie in Monitorul oficial, apar modificari privind tichetele cadou acordate persoanelor fizice, modificari care vizeaza zona fiscala (Legea 227/2015 privind Codul fiscal), precum si cadrul de reglementare al acestora (Legea nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare).

De ce sunt necesare aceste modificari? Credem ca raspunsul este deja cunoscut de catre mediul de afaceri: consecintele operatiunii Pandora si ale inspectiilor fiscale care au urmat acesteia si care au avut ca rezultat reclasificarea veniturilor aferente tichetelor cadou acordate de unii distribuitori catre angajatii partenerilor de afaceri drept venituri asimilate salariului pentru care se datorau contributii sociale obligatorii, pe langa impozitul pe venit. Asa cum stim din alte situatii care au precedat operatiunea Pandora, intr-o zona lacunara sau interpretabila de-a lungul timpului din legislatia fiscala,  in care formularele de declarare nu au fost ajustate in timp util pentru ca astfel de obligatii fiscale sa poata fi indeplinite de catre contribuabili, autoritatile fiscale au venit si au aplicat legea in favoarea bugetului, colectand sume aditionale.

Reglementarile din OUG 130 sunt justificate prin nevoia de a modifica legislatia conform situatiilor constatate in teren de catre organele fiscale de control si prin faptul ca neimplementarea acestora ar avea consecinte negative, precum: plata unor drepturi salariale fara a plati contributii sociale obligatorii, diminuarea cuantumului pensiei pentru persoanele fizice respective remunerate cu tichete cadou, distorsiuni din punct de vedere al concurentei pe piata muncii, diminuarea veniturilor bugetelor de asigurari sociale.

Astfel, pentru a alinia modificarile din zona fiscala, textul OUG aduce modificari Legii 165/2018, astfel incat tichetele cadou sa poata fi acordate exclusiv propriilor angajati, fiind interzisa acordarea lor altor categorii de persoane fizice. Totodata, tichetele cadou vor putea fi emise exclusiv in format electronic pentru a obtine, probabil, un mai mare control asupra beneficiarilor care primesc aceste tichete cadou. Prin urmare, de la momentul intrarii in vigoare a noilor reglementari, tichetele cadou nu mai pot fi acordate si altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovare, protocol sau cheltuielile de reclama si publicitate, asa cum legea prevedea pana la introducerea acestor modificari.

Automat, modificarile din zona fiscala sunt usor predictibile: tichetele cadou sunt excluse din categoria veniturilor din alte surse si sunt impozitate strict dupa regulile de impunere proprii veniturilor din salarii si asimilate salariilor. Pentru a intari aceasta idee, in cazul veniturilor salariale si asimilate salariului, tichetele cadou au fost eliminate din categoria celor scutite de la plata contributiilor sociale obligatorii si au fost incluse in mod expres in baza de calcul a acestora (ramanand exceptate doar situatiile in care sunt acordate cu ocaziile si in conditiile speciale mentionate de Codul Fiscal, cum ar fi cele acordate cu ocazia Craciunului, Pastelui, 8 martie etc. si respectand noua limita de 300 lei/ eveniment, majorata de la 150 lei prin intermediul aceleiasi OUG).

Astfel, solicitarile de clarificare a tratamentului fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate persoanelor fizice care nu au o relatie de munca cu platitorul acestor venituri au primit o rezolvare din partea autoritatilor, rezultatul fiind cel de mai sus. Practic, contribuabilii care foloseau tichetele cadou pentru campanii de marketing si promovare trebuie sa se orienteze catre alte metode de stimulare a potentialilor clienti persoane fizice.

Totusi, OUG 130 nu ofera o solutie pentru trecut care este mult asteptata, mai ales, de catre contribuabilii supusi controalelor in trecut. Unii dintre acestia inca asteapta comunicarea deciziilor, altii le-au primit si le-au contestat fara a primi vreun raspuns, iar altii au depus declaratii rectificative pentru a beneficia de amnistia dobanzilor si penalitatilor. Acesti contribuabili spera la o amnistie, asa cum s-a intamplat in cazul reincadrarii activitatilor independente, spre exemplu, sau cum se discuta in ultima perioada in cazul diurnelor acordate transportatorilor (un proiect de lege fiind adoptat recent de Senat si depus la Camera Deputatilor spre avizare).

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL