loader
Digitalizarea companiilor de servicii profesionale

Digitalizarea companiilor de servicii profesionale

Spre deosebire de industriile in care produsul este tangibil, in industria serviciilor profesionale acesta nu poate fi experimentat fizic. In acest caz ”produsul” este o solutie care isi demonstreaza calitatea atunci cand este implementata.

Promisiunea atingerii rezultatelor este certificatul de garantie, clientul este parte a schimbului de informatii pentru implementarea unei solutii care costa si ale carei rezultate pot sa nu se vada imediat.

Acestei provocari traditionale i se mai adauga si digitalizarea. Aceasta transforma tot mai mult serviciile profesionale. Aparitia tehnologiei blockchain este o dovada tot mai concludenta a schimbarii. Viitorul acestei industrii va depinde de felul in care liderii industriei vor gestiona schimbarea pe care digitalizarea o produce.

Relevant pentru a intelege felul in care liderii industriei serviciilor profesionale din Romania isi reprezinta digitalizarea este studiul ”Barometrul digitalizarii in Romania”, realizat de compania de consultanta de afaceri Valoria. Cateva aspecte pe care le consider relevante din acest studiu de referinta sunt urmatoarele:

  • 64% dintre companiile din industria serviciilor profesionale au fost foarte mult influentate de digitalizare, in timp ce 72% dintre companiile respondente spun ca sunt increzatoare si au cunostintele necesare pentru a valorifica transformarea digitala. Doar 18% spun ca sunt numai oarecum increzatoare ca vor valorifica aceasta tendinta.
  • 7 din 10 companii respondente din industria serviciilor profesionale spun ca modelele de business digital au schimbat industria in foarte mare masura si in mare masura. Mai mult, pentru 82% dintre companiile acestei industrii, instrumentele, canalele si/sau modelele de business digitale sunt componenta centrala a strategiei lor de business. In acest context multe companii sunt increzatoare ca au cunostintele necesare pentru a face fata concurentei modelelor de business digital.
  • 48% dintre companiile industriei serviciilor profesionale spun ca au dat responsabilitatea unui lider din top management pentru dezvoltarea digitala a afacerii, in timp ce 19% spun ca au in vedere o astfel de abordare in urmatoarele 12 luni. Pe de alta parte 67% dintre companii spun ca au valorificat digitalizarea pentru a avea un avantaj competitiv. Adica sunt companii care, desi nu au dat responsabilitatea unui lider din top management pentru dezvoltarea digitala a afacerii, au valorificat totusi digitalizarea pentru a avea avantaj competitiv.
  • Costurile prea mari, lipsa consumatorilor “digitali” si rezistenta la schimbare (44% fiecare) sunt principalele trei obstacole care impiedica companiile de servicii profesionale sa valorifice digitalizarea. In timp ce top 3 beneficii cumulate ale integrarii digitalizarii in urmatorii 5 ani sunt estimate a fi reducerea costurilor (72%), simplificarea proceselor (72%) si eficienta operationala a companiei (39%).
  • Din perspectiva companiilor de servicii profesionale produsele/serviciile digitale cele mai relevante pe care planuiesc sa le adoptate ca sa genereze cu 10% mai multe venituri in urmatorii 5 ani sunt: dispozitivele conectate la Internet (72%) si sistemele inteligente de management operational (67%).
  • 41% dintre companiile industriei de servicii profesionale se asteapta ca, in urmatorii 3 ani, digitalizarea sa creasca marja de profit a companiei cu 5%-10%, 58% sa le creasca cifra de afaceri intre 5%-20%, 24% sa le creasca numarul de angajati intre 1%-5%. Pe de alta parte, 35% dintre companiile respondente se astepta ca digitalizarea sa contribuie la valoarea de piata totala a companiei intre 10%-20%.

Serviciile, mai ales cele profesionale, sunt marca nivelului de sofisticare a mediului de afaceri dintr-o tara. In acest moment, acest sector de activitate cunoaste o perioada de expansiune ca urmare a propagarii tehnologiilor digitale. De implementarea acestor tehnologii depinde nivelul de competitivitate al companiilor din aceasta industrie. Insa implementarea tehnologiilor digitale se realizeaza in mai multi pasi, de la strategie, alocarea de bugete si selectarea instrumentelor, canalelor si/sau modelelor de business digitale pana la antrenarea competentelor digitale si desemnarea de responsabili cu implementarea strategiilor.

Companiile de servicii profesionale din Romania sunt ”obligate” de clientii catre care livreaza servicii sa se digitalizeze. Daca nu o fac, credibilitatea lor e pusa in joc de noile modele de business digital din acest domeniu care incep sa ofere servicii rapide si mai bune la preturi mai mici.

 

Autori

foto
PKF FINCONTA SRL