Acolo unde diferentele de TVA identificate pentru livrarile locale cu cote de 19%, 9% si 5%, au depasit pragul de semnificatie de 5.000 lei si 20% intre decontul precompletat si decontul de TVA depus, contribuabilii au primit si notificari de conformare. Din informatiile publice, se estimeaza ca aproximativ 5-6% dintre contribuabili vor fi primit la 5 septembrie notificari de conformare pentru decontul de TVA al lunii iulie 2024.
Dupa efervescenta creata peste vara de adoptarea e-TVA, au fost stabilite noi termene pentru comunicarea decontului precompletat de TVA si a notificarilor de conformare (pana pe 5 a lunii urmatoare depunerii D300) si pentru justificarea diferentelor de catre contribuabili (respectiv, in termen de 20 de zile de la notificarea de conformare). De asemenea, a fost acordata o pasuire ca, pana la 1 ianuarie 2025, eventualele diferente identificate prin modulul e-TVA si lipsa unor raspunsuri la notificarile de conformare sa nu aiba impact din perspectiva indicatorilor de risc fiscal, a rambursarilor de TVA sau a amenzilor.
Georgiana Iancu Partener, Coordonatorul Practicii de Taxe Indirecte si Digitalizare Fiscala, EY Romania: „Asadar, vedem cum se aseaza toate datele extrase din RO e-Factura, RO e-Case de marcat electronice, RO e-Transport, Declaratiile 390 si 394, Situatia importurilor/exporturilor de la vama sub poza centralizata a decontului de TVA precompletat, atat pentru TVA colectata, cat si pentru TVA deductibila. Chiar si in lipsa unor diferente semnificative notificate de ANAF, companiile ar trebui sa revizuiasca cu atentie decontul precompletat primit, precum si sursele de date puse la dispozitie de administratia fiscala, pentru a se asigura de corectitudinea datelor. Inainte de toate, e-TVA este o poza a modului in care inspectorii fiscali se vor raporta la datele primite din partea companiilor pentru a testa conformarea in colectarea TVA”.
In aceste prime luni de la adoptarea RO e-Factura si Ro e-Transport la nivel generalizat, cand utilizarea acestor sisteme este inca in curs de calibrare, eTVA poate fi un reper de folos companiilor pentru a remedia eventuale lipsuri sau erori la transmiterea prin RO e-Factura, RO e-transport, dar si pentru a detecta deficiente in intocmirea declaratiilor D390 si D394.
Desi la acest moment sunt analizate doar diferentele privind TVA colectata din livrarile locale cu 5%, 9% si 19% TVA, decontul precompletat permite si efectuarea unor comparatii privind TVA deductibila.
Nu este exclus sa apara si erori la generarea decontuui precompletat. Legislatia e-TVA prevede, chiar si acum, obligatia contribuabililor de a efectua o verificare a decontului precompletat, dar si de a sesiza orice erori tehnice care rezulta din implementarea acestuia.
Devine esential pentru companii sa efectueze lunar reconcilieri pentru TVA, integrand alaturi de decontul precompletat toate sursele de date care stau la baza acestuia, precum si comparatia cu informatiile din propriile evidente pentru e-Factura, e-Transport, declaratiile de TVA depuse si evidentele de TVA. Astfel de verificari se pot face in mod automat cu aplicatii existente, precum EY e-VAThub (EY e-VAThub), care permit testarea datelor din decontul precompletat si chiar o poza a decontului precompletat pornind de la toate sursele de date folosite de ANAF, inclusiv SAF-T.
Potrivit legislatiei e-TVA, decontul precompletat contine date si informatii declarate prin RO e-SAF-T. Altfel spus, la implinirea a 2 ani de raportare, administratia fiscala are in vedere sa se foloseasca de fisierul SAF-T si pentru reconcilierea TVA-ului declarat de companii, intentie care poate fi corelata si cu valul de notificari transmise de ANAF in luna august, privind primele rezultate ale testarii Registrului Jurnal din SAF-T. Un minim necesar ar fi ca agentii economici sa se asigure de indeplinirea testelor de consistenta recomandate de ANAF pentru SAF-T, dar si de o revizuire a regulilor folosite pentru codificarea TVA si evidentierea corecta a sumei de taxa in declaratiile SAF-T, atat in sectiunea dedicata Registrului Jurnal, cat si in Sectiunile de Facturi Emise si Facturi Primite (verificari ce pot fi automatizare prin aplicatii precum EY e-VAThub EY e-VAThub).
In concluzie, recomandam companiilor sa isi automatizeze cat mai mult verificarile lunare e-TVA, integrand alaturi de sursele deja folosite pentru generarea primului decont precompletat si declaratia SAF-T. In speranta ca un e-TVA implementat pe o temelie corecta va contribui la reducerea timpilor alocati inspectiilor fiscale sau justificarilor de diferente, o poza eTVA cat mai completa devine absolut necesara.
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.